kommetjes met goud

wat heb je nodig?

  • Kommetjes
  • Bladgoud
  • Lijm voor bladmetaal
  • Penseel met platte punt
  • Decoupagevernis voor porselein
  • Oven (150 °C)

 

aan de slag

stap 1

Maak de kommetjes goed vet- en stofvrij (bijvoorbeeld met ammoniakwater). Leg alle spulletje klaar, dan werkt het makkelijkst. 

 

stap 2

Smeer op de plekken waar je straks metaal wilt de lijm en laat 15 minuten drogen voor je verder gaat. als je met een relatief droge kwast lijm aanbrengt, krijg je een streperig "kwast" effect met minder dekking. Als je voor een volle kwast met lijm gaat, krijg je een dekkende, goed gedefinieerde laag metaal. Pas wel op dat de lijm niet gaat druipen. Kies jouw stijl of combineer de twee technieken. Laat ook het penseel goed drogen of neem straks een nieuwe, schone penseel.

 

stap 3

Als de lijm droog is, leg je voorzichtig een blaadje metaal op de lijm. Je kunt het bladmetaal oppakken met een droge synthetische kwast. Tussendoor zal het bladmetaal soms afscheuren of niet het hele oppervlakte bedekken. Leg er dan gewoon een stukje bladmetaal deels overheen en werk verder. Herhaal deze stap tot alle lijm bedekt is. Daarna kun je met de kwast voorzichtig de randjes losse metaal wegvegen. Laat je werk dan minstens 24 uur drogen voor je verder gaat.

 

stap 4

Breng een egale laag decoupagevernis voor porselein aan over het hele oppervlak. Laat dit 48 uur uitharden. Dat is lang, maar dan weet je zeker dat hij niet zal barsten straks. 

 

stap 5

Bak het geheel af in de oven op 150 °C. Zet de kommetjes in een koude oven en laat mee opwarmen. Als de oven warm is, zet je de timer op 30 minuten. Na afloop laat je de kommetjes met de oven mee afkoelen (deur op een kier). Op deze manier kan het aardewerk niet "schrikken" door een plotselinge temperatuursverandering.

 

handig om te weten

  • Decoupagevernis voor porselein is tevens een medium. Je kunt deze door andere porseleinverf van hetzelfde merk mengen om de kleur lichter te maken. Meng dan 1/3 deel vernis met 2/3 deel verf.
  • De kommetjes zijn (na het juist opvolgen van bovenstaande stappen) geschikt om op 50 °C in een vaatwasser te reinigen.
  • Je kunt deze kommetjes ook vernissen met sprayvernis, maar dan zijn ze niet meer geschikt voor de vaatwasser of levensmiddelen. Dan ben je wel sneller klaar en kun je er bijvoorbeeld sieraden in bewaren.
De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen