handlettering mokken
hoe maak je..

handlettering mokken

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Brush pennen zijn stiften met een penseelpunt. Door meer of minder druk uit te oefenen op de punt, wordt je getekende lijn dikker of dunner. Hiermee kun je hele mooie effecten bereiken, zoals je nu ziet bij handlettering. Je kunt prachtige kalligrafieletters maken, maar ook voor illustraties, art-journaling en schetsen is dit erg geschikt. Met de glas-en porselein stift brush kun je een mooie tekst in brush letters op de mok tekenen!

wat heb je nodig?

  • Mokken van porselein of geglazuurd aardewerk
  • Porsepeinstift met brushpunt
  • Oven (160 °C)
  • Ontvetter (bijvoorbeeld ammoniak)

 

aan de slag

stap 1

Ontvet de mokken met bijvoorbeeld ammoniakwater. Let op: niet ontvetten met afwasmiddel of ander zeep, dit laat zelf ook een vettig laagje achter. Schud de pen een aantal minuten goed door elkaar en druk de punt met behulp van de dop in tot hij helemaal zwart is geworden. Bij de stiften van Edding is dit niet nodig, echter is de inkt daar wat transparanter. Combineren kan!

 

stap 2

Nu kun je gaan tekenen. De marker heeft een brushpunt, dat wil zeggen: een flexibele viltpunt die doet denken aan een penseel. Door meer of minder druk uit te oefenen op de punt maak je dunne of dikke lijnen. Perfect voor handlettering dus! Foutje gemaakt? Je kunt voor het afbakken nog corrigeren. Laat als je klaar bent de inkt minstens 4 uur goed drogen.

 

stap 3

Afbakken: zet de mokken in een koude oven en verwarm ze mee tot 160 °C. Als de oven is opgewarmd, stel je de tijd in op 90 minuten. Naderhand de mokken mee laten afkoelen in de oven (deur op een kiertje). Zo kan het aardewerk niet barsten door plostelinge temperatuurverschillen.

 

handig om te weten

  • Na het afbakken kunnen de mokken tot 50 °C in de vaatwasser, maar we raden aan de mokken met de hand af te wassen. Laat ze niet in (warm) water weken en gebruik niet de schuur-zijde van een schuurspons.
  • Je kunt ook handletteren met een penseel en porseleinverf, maar dit vergt wat meer oefening. Het voordeel is wel dat je kleurtjes kunt mengen!
  • Met gewone porseleinstiften (zonder brushpunt) kunt je "faux-handlettering" toepassen. Hierbij teken je dikke en dunne lijntjes na met de stevige punt, in plaats van druk uit oefenen op de punt. 
De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen