Glasheldere polyester giethars van CraftEmotions. Deze vloeibare hars kan gebruikt worden voor het gieten van de meest uiteenlopende voorwerpen, waaronder ook natuurlijke materialen zoals insecten en bloemen. De hars kan in een mal gegoten worden, maar ook op een oppervlak.

gebruik
Meng de benodigde hoeveelheid giethars met de verharder (per 100 ml giethars 35 druppels verharder). Doe dit nauwkeurig, want teveel harder geeft warmteontwikkeling die moeilijk afgevoerd kan worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld verkleuringen in het object ontstaan. Te weinig harder geeft een wat groene kleur aan de giethars. Bij de juiste dosering begint het object afhankelijk van de temperatuur tussen 1 en 3 uur uit te harden. Laat het object goed uitharden voor je het uit de mal haalt.

inhoud
500 ml, inclusief verharder.

belangrijke productinformatie


het product mag niet door kinderen worden gebruikt en op de giethars zijn de volgende gevarenaanduidingen van toepassing
H226 – ontvlambare vloeistof en damp/H304 – kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terecht komt/H315 – veroorzaakt huidirritatie/H319 – veroorzaakt ernstige oogirritatie/H335 – kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken/H361D – wordt ervan verdacht het ongeboren kind te schaden/H372 - veroorzaakt schade aan organen bij langdurige of herhaalde blootstelling (inademing)/H412 – schadelijk voor in water levende organismen, met langdurige gevolgen.

neem de juiste voorzorgsmaatregelen
P101 – bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden/P102 – buiten bereik van kinderen houden/P210 – verwijderd houden van warmte, hee oppervlakken, vonken, open vuur en andere ontstekingsbronnen. Niet roken/P280 – draag beschermende kleding, zoals handschoenen, oogbescherming en gelaadsbescherming/P501 - inhoud/verpakking afvoeren naar gecertificeerde verwerker van afvalstromen, volgens plaatselijke voorschriften.

Bij contact met de ogen (P305): P351+P338 - voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk; blijven spoelen.

gingerbread house

maak je eigen winterse cottage of elfenhuisje!

Een gingerbread house maken is leuk en lekker en natuurlijk een super goede activiteit voor de kerstvakantie! Je kunt zelf kiezen hoe makkelijk of moeilijk je het maakt en hoe je je huisje versiert. Dat maakt het leuk voor jong en oud. Wij leggen hieronder uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met de basis (inclusief gratis sjabloon!) en geven tips hoe je je huisje kunt versieren. Veel plezier!


geschiedenislesje

Het maken van gingerbread houses gaat al ver terug. Al in 1800 maakten ze in Duitsland huisjes van zogenaamde “lebkuchen” (een beetje een mix tussen taaitaai en speculaas), terwijl het maken van figuren van gingerbread of het maken van deegwaren met gember al veel verder terug voert. Als iets al zo veel generaties mee gaat, kan het niet anders dan lekker zijn, toch?

De meningen verschillen over de herkomst van het gebruik. Een theorie is dat de bakkers geïnspireerd raakten door het sprookje “Hänsel und Gretel” (Hans en Grietje) van de gebroeders Grimm, waarin de boze heks woont in huisje van koek en snoep. Anderen denken dat juist de gebroeders Grimm hun inspiratie haalden uit de beginnende traditie om gingerbread houses te maken. Beetje een kip of het ei verhaal, maar daarom niet minder interessant!

De koekjes uit ons recept zijn niet zacht, zoals bij lebkuchen, maar lekker knapperig. Je kunt zelf kiezen wat voor kruiden je er aan toevoegt; voor het gemak zijn wij gegaan voor koek- en speculaaskruiden.



basisrecept voor de koekjes

Voor dit recept gebruiken we FunCakes mix voor koekjes en voegen daar zelf kruiden aan toe om er een variant van gingerbread van te maken. Om van niets naar koek te gaan, heb je ongeveer 2 uur nodig (voorbereiding/mixen + 1 uur opstijven + uitrollen en uitsnijden + 12 minuten bakken + afkoelen). Hoe je de onderdelen uitsnijdt leggen we verderop uit!

 

ingrediënten (kamertemperatuur)

  • 500 gran FunCakes bakmix voor koekjes
  • 150 gram roomboter
  • 1 middelgroot ei
  • Koek- en speculaaskruiden (ongeveer 12 gram, meer of minder naar smaak)

 

aan de slag

stap 1

Kneed alle ingrediënten goed door elkaar met je handen of een mixer met deeghaken.

 

stap 2

Rol het deeg tot een bal en verpak hem in plastic folie.

 

stap 3

Leg de bal minstens een uur in de koelkast. Om hem straks makkelijker te kunnen uitrollen, kun je hem wat plat drukken voor je hem laat opstijven.

de basis van jouw huisje


uitsnijden en bakken

bekijk het maar

Ons moederbedrijf, Panduro, heeft twee handige filmpjes gemaakt, die je hieronder kunt bekijken. Zij gebruiken hier en daar een andere methode dan wij beschrijven, maar iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren. Vind jouw eigen werkwijze!



download de template

We hebben een gratis sjabloon voor je beschikbaar gesteld. Download hem hier, print hem en knip de verschillende onderdelen uit om straks op het deeg te leggen.

aan de slag

stap 1

Rol het deeg uit tot een langwerpige plak van ongeveer 3 mm dik en plaats deze op een bakpapiertje of herbruikbare bakmat.

 

stap 2

Leg alle onderdelen van het sjabloon op de plak en snij de vormpjes uit, verwijder hierbij niet de randen (het “restdeeg”). Deze zorgen ervoor dat de uitgesneden onderdelen netjes hun vorm behouden tijdens het bakken. Eventueel kun je op dit punt met uitsteekvormpjes ook raampjes en deuren uitsteken. Uit de randen kun je nog leuke vormpjes snijden, zoals sterretjes of hartjes, waarmee je later het huisje kunt versieren, of om lekker van te snoepen tijdens het opbouwen van je huisje.

 

stap 3

Bakken maar! Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Leg de plak op een bakplaat en bak het geheel 12 tot 15 minuten in de oven.


stap 4

Als de koek net uit de oven is, snij dan met een mesje nogmaals de vormen uit. De koek is nu nog een beetje zacht, zodat je er makkelijk doorheen zou moeten kunnen komen. Als je dit te laat doet, is de koek hard geworden en kan het zijn dat hij breekt als je de randjes gaat snijden. Laat hierna het geheel afkoelen.

 

stap 5

Haal de vormen voorzichtig los van de randen en doe ze tijdelijk in een afgesloten bakje om ze lekker vers en knapperig te houden. Je hebt natuurlijk ook een hoop gebakken “rand” over. Onze tip: breek het in stukken en doop ze in (getemperde) chocolade, voor heerlijke koekjes bij de koffie!


tijd om te versieren!


Nog nooit met icing gewerkt? We raden aan om dan eerst even op wat reststukjes te oefenen.

Icing kun je aanmaken in verschillende diktes en op verschillende manieren toepassen. Als je het hele koekje een laagje icing wilt geven is het het makkelijkste om de icing vrij dun aan te maken, op een bord te gieten en daar de koekvormen in dopen met de voorkant. Maar je kunt de icing ook iets dikker aanmaken en met een spuitzak eerst randen spuiten en daarna vullen met icing (weer met de spuitzak). Dit laatste vergt iets meer oefening.
Icing zelf kun je maken met de kant-en-klare mix van FunCakes Royal Icing, dan heb je alleen water nodig. Je kunt het ook maken met ei-wit, poedersuiker en azijn. Aan jou de keuze! Je kunt voor witte icing gaan of deze kleuren met (gel) eetbare kleurstof. Een klein beetje kleurstof gaat een heel eind!

Laat de basislaag icing eerst minstens 2 uur drogen voor je verder gaat. Je kunt ook zonder basislaag werken en alleen versieringen spuiten of smeren, dan zie je wat meer van het koekje.

Maak voor de versiering icing aan met een dikkere consistentie en doe het in een spuitzak met spuitmondje. Versier koeken hiermee, bijvoorbeeld door mooie swirls te spuiten of een ruitjespatroon op het dak. Vergeet ook niet om de raampjes en deuren te spuiten en een stukje vrij te houden voor de schoorsteen! Je kunt dit nog verder versieren met snoepjes, suikerparels, chocolade en nog veel meer. Leef je uit!

Laat het geheel minstens een nacht drogen.

Nu kun je gaan opbouwen! Er zijn verschillende methodes, waarvan het gebruik van karamel het meest voorkomt. Dit is echter wel een spannend klusje, waar je heel erg mee op moet passen, want karamel is gloedheet en moet snel verwerkt worden.

Een alternatief voor karamel is chocolade; dan raden we wel aan om een spuitbus met perslucht te halen (waar je ook je keyboard mee kunt reinigen), zodat je de chocolade lekker snel kunt afkoelen. Uit de bus komt erg koude lucht namelijk. Zorg ook dat je chocolade getemperd is en bedenk dat chocolade wat sneller breekt dan karamel, dus dat je huisje iets minder stevig in elkaar zit. Het is wel lekker natuurlijk…

Een ander alternatief is icing, maar zoals je ondertussen weet, duurt dat erg lang om te drogen. Maak de icing zo dik mogelijk aan en zorg dat je de verschillende onderdelen ondersteunt tijdens het drogen. Werken met icing of chocolade is wel het meest veilig met kinderen. We raden aan om zelf het huisje in elkaar te zetten als je met karamel gaat werken en dan weer gezellig samen het huisje te versieren als hij rechtop staat.

Vergeleken met chocolade en icing vergt karamel wat meer finesse, maar het is wel de snelste en meest stevige verbinding.

 

ga als volgt te werk

Doe een kopje suiker in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag en zet op een middelmatig vuur. Laat de suiker opwarmen en smelten zonder te roeren. Panduro roert in hun filmpje (zie kopje "uitsnijden en bakken") wel in hun pannetje, maar we raden af dit te doen. Suikerkristallen die aan de lepel blijven kleven kunnen ervoor zorgen dat het geheel gaat kristalliseren en broos gaat worden. Liever rustig draaien met de pan als je de boel een beetje wilt mengen en het vuur lager zetten als je bang bent dat het te snel gaan.

Leg de versierde koeken klaar op een bakpapiertje of herbruikbaar bakvel. Haal de pan van het vuur en zet het op een vuurvaste ondergrond naast je koeken. Nu moet je snel (en heel voorzichtig) werken: doop de zijkanten van twee onderdelen die je wilt verbinden in de karamel en verbind ze in de juiste hoek met elkaar. Laat heel even hard worden en ga daarna snel verder met de volgende onderdelen. Soms zul je maar één zijde kunnen dopen, dat moet ook genoeg zijn voor een goede verbinding. Herhaal voor het hele huisje. Bouw de schoorsteen eerst op en zet hem daarna in z’n geheel vast (dit kan ook met icing).

Je kunt uiteraard nu je huisje nog verder versieren (wel oppassen dat je niets afbreekt), de randjes afwerken met icing en hem eventueel op een leuke ondergrond zetten. Bijvoorbeeld een grote koek of mooie houten plank.

bakken maar

neptitel

Vraag aan klant? Aansporend antwoord!

neptitel

Of natuurlijk iets anders... Hieronder vind je het verschil.


de leukste ideeën voor het maken van sieraden

Dit product is toegevoegd aan je winkelwagen