Zentangle patronen

wat heb je nodig?

  • Potlood
  • Papier
  • Fineliners
  • Doezelaar
  • Gum

 

aan de slag

stap 1

Leg alle spullen klaar, dat werkt het meest prettig. Het doel van Zentangle is ontspannen terwijl je plezier maakt, dus als je niet tussendoor hoeft op te staan om materialen te pakken, is het makkelijker om te ontspannen en op te gaan in je werk.

 

stap 2

Teken een kader. Zet met potlood vier puntjes in de hoeken van je papier (elke hoek één) en verbind deze met lijntjes. Dit kunnen recht lijnen zijn, maar ook wiebelige lijntjes, golfjes, etc. 

 

stap 3

Teken met potlood een zogeheten "string" (Engels voor snaar/slier). Dit is een lijn (of serie lijntjes) die de basis vormt van wat je gaat tekenen. Je deelt je werkvlak hiermee op in vakjes die je met patronen in gaat vullen. Ook deze lijn kan recht zijn, maar ook helemaal door het papier kronkelen, golven, kris-kras door elkaar lopen of een mix van het voorgaande zijn. Maak de vakjes niet te klein, dan houd je genoeg ruimte over om je patronen in te tekenen.

 

stap 4

Nu gaan we werken met fineliners! Zentangle daagt je uit om te durven. Durf direct met pen op papier te gaan, onuitwisbaar. Spannend misschien, maar ook ontspannend. Teken gewoon lijntje voor lijntje, erop vertrouwend dat je weet wat je wilt tekenen zodra het nodig is. Laat de gedachte dat het perfect moet zijn los, maak fouten en los ze daarna creatief op. Draai je blaadje om nieuwe invalshoeken te vinden en ondertussen je werk van een andere kant te zien. 

Voor beginners raden we aan om één of twee patronen steeds te herhalen (bijvoorbeeld schuine lijnen die in het ene vakje een bepaalde richting op gaan en in een ander vakje haaks op de vorige staan). Je kunt "schaduw" creëren door bepaalde delen dikker te tekenen of steeds minder afstand tussen de lijntjes te tekenen.

 

stap 5

Gum de potloodlijnen weg. Eventueel kun je ze van te voren overtrekken met fineliner, als je dat mooi vindt. Je kunt nu ook met potlood en doezelaar zachte schaduwen creëren (tussen de lijntjes of over de lijntjes heen binnen een vakje).

Eventueel kun je met kleurpotlood, viltstift of aquarelverf kleur geven aan de vakjes. Dit is geen onderdeel van de officiële hobby, maar dat is nou net het leuke van creatief zijn: je hebt het eindresultaat zelf in de hand! Zorg, als je met natte mediums gaat werken, dat je fineliners niet uitlopen als ze nat worden. De Sakura Pigma Micron fineliners, aanbevolen door de makers van Zentangle, zijn na het opdrogen watervast en dus veilig te combineren met bijvoorbeeld aquarelverf. Volledig opdrogen duurt een ongeveer 10 minuten.

Tot slot kun je ook op een donkere ondergrond werken, bijvoorbeeld met de Sakura Gelly Roll fineliners. Deze hebben dekkende witte inkt en zijn beschikbaar in drie verschillende (fijne) punten, voor precisiewerk.

 

bekijk een instructievideo

Klik hier voor een video van mede-oprichter en kunstenaar Maria Thomas, waar ze het patroon "betweed" demonsteert. Niet elk patroon heeft een naam (want je kunt ze zelf verzinnen), maar op de YouTube pagina van Zentangle vind je wel veel tips en patronen terug. 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen