Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
brush pen schilderijtjes
Met de handige fineliner/brush pens van Bruynzeel kun je alle kanten op: dunne lijntjes tekenen en teksten schrijven, maar ook grote vakken kleuren en zwierige letters maken. Dat kan dankzij de twee punten in één pen. Aan de ene kant zit een fineliner punt, aan de andere een brushpunt. Die laatste is een soort mix van een viltstift en een penseel, waarbij de snelheid waarmee je tekent en hoe hard je op de punt drukt het verschil maakt tussen een dunne en een dikke lijn. Daartussen zit een reservoir met inkt die je met water kunt verdunnen en onderling kunt mengen, waardoor je prachtige achtergronden en vlakken kunt maken met een aquarel-effect.
wat heb je nodig?
als je alle voorbeelden gaat maken
- Bruynzeel fineliners/brush pens in kleuren naar keuze
- Acrylverf in kleur naar keuze
- Zwarte acrylmarker
- Aquarelpapier
- Penselen
- Schilderstape
- Plastic vellen
- Sprayflesje
- Potlood en gum
- Schaar
- Penmes en snijmat (optioneel)
- Lijm (optioneel)
aan de slag
Onderaan deze pagina staan de schilderijtjes die op de foto afgebeeld staan in het groot. Je kunt ze eventueel printen als je iets over wilt trekken, of ze gebruiken als inspiratie om na te tekenen of zelf iets vergelijkbaars te verzinnen.
line art tekeningen
Deze zijn simpel, zeker als je onze voorbeelden print en overtrekt. Maak in ieder geval eerst de tekening met potlood (zo licht mogelijk tekenen) op aquarelpapier. Maak met de brushpunten van de Bruynzeel stiften de blaadjes in of langs de haren. Kies eerst de kleurtjes die je mooi vindt (je kunt hiervoor een kladblaadje gebruiken om de kleurtjes bij elkaar te zien) en verdeel de kleurtjes mooi. Voor de kleinste blaadjes zul je misschien de finelinerpunt moeten gebruiken.
Doe hetzelfde met de bloemen in de haren van het mannelijke voorbeeld.
Trek vervolgens met de finelinerpunt van een zwarte pen de line art lijnen over en laat een paar minuten drogen. Gum de potloodlijntjes weg, knip de illustratie op maat en lijst hem in.
blauwe "strohalmen"
Knip uit een plastic vel drie blad-achtige vormen, die samen op één schilderijtje moeten passen. Leg ze op je aquarelpapier om te testen of ze mooi passen en de hoogte te bepalen. Teken op die plek met potlood de takjes.
Haal de stukjes plastic van het papier en zet op de achterkant met de brushpunt verschillende kleurtjes op het plastic. Kleur simpelweg op een aantal plekken een vlakje in (dit hoeft niet netjes en de kleurtjes hoeven elkaar niet te raken). Je zult zien dat de inkt niet wil hechten en gaat poelen, dat hoort.
Vul het sprayflesje en spuit elk stukje plastic nat. Draai ze nu snel (maar met beleid) om en leg op het aquarelpapier op de plek waar je ze wilt hebben. Druk het vocht achter het plastic door het hele oppervlak van het plastic, zodat alles eronder egaal nat wordt en de kleuren mengen. Haal nu het plastic weg en laat de inkt drogen.
Trek nu met zwarte fineliner de potloodlijntjes over, knip je illustratie weer op maat en lijst hem in.
tekst met aquarel achtergrond
Er zijn twee manieren op deze te maken: door repen schilderstape deels overlappend op een snijmat te plakken en hier de tekst op te schetsen. Vervolgens de tekst uit schilderstape te snijden, de tape over te nemen op aquarelpapier en als een soort plakstencil te gebruiken om een deel vrij van inkt te houden terwijl je de aquarel achtergrond maakt. De tape haal je na het drogen voorzichtig weg en vervolgens teken je tekst met zwarte fineliner.
De andere manier is door een aquarelachtergrond te maken en te laten drogen. Op een ander stuk aquarelpapier schets je de tekst en trek je deze over met zwarte fineliner. Vervolgens knip of snijd je de tekst langs de rand uit en lijm je deze over de aquarel achtergrond. Net wat jij fijner vindt werken!
lamp met tekst
Teken de lamp (of trek hem over) met potlood en maak hem zwart met de zwarte acrylmarker. Deze moet je goed schudden en de punt op een kladblaadje indrukken om de inkt te laten vloeien, als deze nog niet is "geactiveerd".
Laat de inkt drogen en verf daarna met acrylverf de achtergrond, waarbij je de lichtstraal vrij laat. Schilder over de lamp heen als deze buiten het licht valt. Zodra de verf droog is, kun je (eventueel tegen het raam of op een lichtbak) de lamp door de verf heen zien en weer overtrekken. Gebruik de acrylmarker weer om hem opnieuw te tekenen.
Gebruik daarna de finelinerpunt (of de brushpunt als je een groot formaat illustratie hebt gemaakt) om de tekst te schrijven. Wij hebben ervoor gekozen om de tekst in dezelfde kleur te doen als de acrylverf, zodat het lijkt alsof het uit de achtergrond het licht in komt. We hebben ook in geel nog een randje aan de tekst gegeven aan de onderkant, als een soort gloei.
Knip op deze op maat en lijst hem in. Je collectie schilderijtjes is nu compleet, tenzij je zelf natuurlijk nog meer wilt maken. Laat je fantasie de vrije loop!