een alcoholmarker bloemenprint
hoe maak je..

een alcoholmarker bloemenprint

moeilijkheid:
Gemiddeld
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Met alcoholmarkers kun je een aquarel-effect bereiken door pure alcohol als "water" te gebruiken. Alcohol vervliegt snel en trekt snel in papier, dus het effect is niet helemaal hetzelfde, maar dat is dan juist weer leuk. Zo krijg je een interessante mix tussen de twee mediums!

wat heb je nodig?

  • Alcoholmarkers in verschillende kleuren (waaronder rozetinten en groentinten)
  • Alcohol (bijvoorbeeld blending alcohol of gedenatureerde alcohol)
  • Bleedproof alcoholmarkerpapier
  • Penseel
  • Potlood (optioneel)
  • Gum (optioneel)

 

aan de slag

stap 1

Teken eerst met een hard potlood (H of lager) een lichte schets. Druk niet te hard op de punt, maar teken juist lichte lijnen. Als de inkt van de markers eenmaal over de potloodlijntjes is gegaan, kun je ze niet of nauwelijks meer uitgummen, dus wil je er niet teveel meer van terugzien. Uiteraard kun je ook zonder schets werken en gewoon vrijuit kleuren. 

 

stap 2

Als je nog nooit met alcoholmarkers hebt gewerkt of je hebt nieuwe markers, kun je het beste een kladblaadje bij de hand houden om kleurtjes en technieken op uit te proberen.

 

stap 3

Doop je penseel in de kleurloze inkt/alcohol en maak een gedeelte ter grootte van de bloem die je gaat maken vochtig met de alcohol. Pak daarna een pen naar keuze en ga bijvoorbeeld bloemblaadjes tekenen in de nog natte alcohol. Je zult zien dat er in eerste instantie geen kleur uit de punt vloeit (sterker nog, de punt lijkt kleurloos te worden), maar gaandeweg zal de kleur weer gaan vloeien. Doordat de gekleurde inkt in de vloeibare, kleurloze alcohol stroomt, krijg je een aquarel-effect. Het vergt wat oefening en niet elke kleur werkt even goed, maar je zult zien dat je er vanzelf handigheid in krijgt. Vergeet niet je kladblaadje te gebruiken als je twijfelt over een bepaalde kleurencombinatie en speel met droogtijden om leuke effecten te creëren.

 

stap 4

Ga zo door tot je de hele pagina hebt gevuld en wissel technieken af. Soms zul je juist eerst puur kleur neer willen zetten en daarna alcohol gebruiken om de kleur te verdunnen. De kleur blijft op die manier wel een stuk feller en strakker afgetekend, dus probeer dit weer eerst uit op je kladblaadje. Teken soms ook gewoon puur op het papier en verdun niets, bijvoorbeeld bij de groene takjes. Tot slot kun je ook in de punt van een pen kleuren mengen, door één pen ("pen A") rechtop te houden en de andere ("pen B") op z'n kop. Zet de punten tegen elkaar en de kleur van de bovenste pen (B) trekt in de punt van de onderste (A). Door met pen A te gaan tekenen (dit kan ook in de kleurloze alcohol) loopt tijdens het tekenen de kleur van pen B uit de punt van pen A en daarna vloeit de originele kleur van pen A weer uit de punt. Dit maakt hele mooie overgangen, die vooral goed werken tussen kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen (rood-roze, geel-oranje, groen-blauw, etc.). 

 

stap 5

Laat alles nu goed drogen en teken daarna met fineliners details, zoals stampers, extra blaadjes of de nerven van bloemblaadjes. 

 

maak een color swatch

Wil je zeker weten dat de kleur die je gebruikt de kleur is die je straks in de bloemenprint wilt hebben? Maak dan een color swatch! Daarbij zet je van elke kleur een vlakje op een blaadje alcoholmarkerpapier en laat je deze drogen. Als je ook wilt zien welke kleur een tweede laag zou worden (bij alcoholmarkers wordt de kleur op die plek donkerder), zet dan op de helft van dat vlakje (met de dunne punt van de marker) nog wat kleur neer. Als alles droog is, schrijf je de kleurnummers in de blokjes, zodat je altijd kunt zien hoe de kleur opdroogt. 

Je zult zien dat de kleur van de inkt niet altijd overeen komt met de kleur van het plastic kapjes op de pen. Producenten doen hun best de kleur zo goed mogelijk te evenaren, maar plastic heeft weer andere eigenschappen dan inkt, waardoor dit niet altijd goed lukt. Daarom raden wij een swatch altijd aan!

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen