Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
een slinger van aquarel herfstblaadjes
Houd jij ook zo van de herfst? Prachtige kleuren in de bomen, gouden zonnestralen op een frisse ochtend... Met aquarelverf kun je de rijke kleurschakeringen van de herfst heel mooi op papier vangen.
wat heb je nodig?
- Aquarelverf in verschillende kleuren
- Penselen
- Aquarelpapier
- Schaar
- Mini wasknijpers
- Jute touw
- Potlood en gum
- Fineliner (optioneel)
- Schilderstape (optioneel)
aan de slag
stap 1
Gebruik onze foto's als voorbeeld of zoek afbeeldingen op van herfstbladeren en teken met potlood een schets op het aquarelpapier. Probeer zo dun mogelijk te tekenen, aquarelverf is namelijk transparant.
stap 2
We raden aan om, vóór het schilderen, een vel aquarelpapier op een werkblad te plakken met schilderstape. Tape helemaal rondom de randjes, zodat hij aan alle kanten plat gehouden wordt. Aquarelpapier kan uiteraard goed tegen water, maar kan wat bol trekken tijdens het werken. Om te voorkomen dat de verf, als je flink nat werkt, in de lage delen gaat stromen, kan het helpen het papier op deze manier te stabiliseren. Als je héél nat werkt zal het papier toch wat gaan bobbelen, maar zo kun je het minimaliseren.
Eventueel kun je het papier op een (schone en vetvrije!) snijplank of ongebruikte snijmat plakken, dan kun je je werk nog verplaatsen als je even pauze wilt nemen.
stap 3
Schilderen maar! Bij aquarelverven is het een kwestie van je gevoel volgen en niet bang te zijn om fouten te maken. De vloeiende eigenschap van deze verf zorgt er juist voor dat de kleuren die je neerzet nooit precies op hun plek blijven zitten en hun zelf plek zullen vinden op het papier. Kleuren vloeien door elkaar en creëren ter plekke nieuwe tinten. Het is dus een illusie om te denken dat je volledige controle hebt. Laat dat daarom lekker los en geniet van de mooie stijl die de verf je helpt creëren!
We kunnen wel wat tips geven om verschillende effecten te creëren. Het begint bij de basis: je kunt met een nat penseel met aquarelverf op droog papier werken, maar je kunt het papier van te voren ook vochtig maken met een penseel waar je alleen water in hebt zitten. Op droog papier blijven de kleuren meer op hun plek en blijven iets geconcentreerder (lees: donkerder). Op een natte ondergrond vloeien ze meer en krijg je een zachter effect. Bovendien trekken de kleuren minder in het papier omdat de vezels al water opgenomen hebben.
Verder kun je natuurlijk kiezen of je veel of weinig kleur op je penseel "laadt" (door verf langer aan te lengen en de hoeveelheid water aan te passen) en hoe nat je werkt (door bijvoorbeeld bij een nat penseel met sterk verdunde kleur je penseel eerst op een stukje keukenpapier te deppen). Kijk ook eens wat er gebeurt als je, na het drogen, nogmaals op dezelfde plek schildert. Kleuren zullen dan weer wat donkerder uitvallen! Op die manier kun je mooie lagen creëren. Veel mensen kiezen ervoor om te beginnen met een lichte of sterk verdunde kleur en voegen gaandeweg donkerdere kleuren toe. Kleuren drogen vrijwel altijd lichter op dan hoe ze eruit zien als ze nog nat zijn, dus wees niet bang om wat risico's te nemen hier en daar.
Tot slot kun je tot een zekere hoogte kleuren lichter maken door er weer met water overheen te gaan als ze al zijn opgedroogd of met je (natte of droge) penseel/keukenpapiertje over een nog natte kleur te gaan. Na het drogen zit de kleur meer "opgesloten" in de vezels, dus dit werkt het beste met natte verf. Let wel op dat je het papier nóóit meer kleurloos krijgt, dat te vaak op één plek wrijven het papier kan beschadigen en dat een donkere kleur maar een paar tinten lichter kan worden.
Kleur zo de getekende vormen in en laat ze drogen.
stap 4 (optioneel)
Afhankelijk van de stijl die je mooi vindt, kun je de randjes nog overtrekken met een fineliner. Deze stap kun je ook vóór het schilderen uitvoeren. Zorg in ieder geval dat de inkt of verf droog is voor je het volgende materiaal toepast.
Let wel op dat niet alle fineliners geschikt zijn! Sommige fineliners lopen uit als je er met aquarelverf overheen gaat of gaan "bloeden" (uitlopen) op beschilderd aquarelpapier. Pigma Micron fineliners zijn een veilige keuze, test fineliners waarvan je het niet zeker weet altijd op een kladblaadje.
stap 5
Knip de vormen uit. Je kunt direct langs de rand gaan, zoals wij hebben gedaan, of een mooi wit randje om je schildering vrij laten.
stap 6
Rol een ruim stuk jute touw uit en knip het af. Hang de blaadjes met behulp van mini wasknijpers aan de lijn en hang je slinger op. Mooi in combinatie met kerstlampjes of een lichtsnoer!
pssst...
Deze mooie bladeren zijn gemaakt door Laura en Milou van onze winkel in Hazerswoude. Daar kunnen ze je dan ook alles vertellen over hoe zij aan het werk zijn gegaan!