dip-dye kaarsen

wat heb je nodig?

  • Dinerkaarsen
  • Kaarsenwaspastilles
  • Kaarsenpigment in verschillende kleuren
  • Naald en draad
  • Pan met water
  • Smeltpot
  • Haakje o.i.d. om de kaarsen aan te hangen
  • Een gezonde dosis geduld

 

aan de slag

stap 1

Zet de pan water het vuur en breng aan de kook. De pan hoeft niet groot te zijn, als het water halverwege de smeltpot komt is het al goed. Zet het vuur (tijdelijk) uit of heel laag, zodat het niet meer bubbelt, maar wel heet blijft. Zet de smeltkan in het water en vul met de kaarsenwaspastilles. Je hoeft de smeltpot niet helemaal vol te doen, een laag gesmolten was van 5 cm dik is al genooeg. Heb je oude kaarsstompjes die je om wilt smelten? Gebruik dan een rasp om ze in kleine stukjes te veranderen, of gebruik een mes en snijplank. Wel uitkijken natuurlijk, want was is best hard en moeilijk doorheen te komen. Je schiet snel uit! Zorg dat je de lont er dan uit snijdt en eventuele veronreinigingen verwijdert.

 

stap 2

Smelt de was. Je kunt tussendoor roeren, maar dit is niet noodzakelijk. Voeg ook pigment toe. Begin met een beetje en voeg meer toe als je vindt dat de kleur nog niet intens genoeg is. Houd er rekening mee dat het kaarsvet lichter van kleur wordt naarmate het afkoelt, aangezien gestolde kaarsenwas wit van kleur is. Afhankelijk van de kleur van de dinerkaars, zal die ook het laagje gedipte kaarsvet lichter of donkerder van kleur maken, omdat zo'n laagje wel wat doorschijnt. Voeg veel kleurstof toe voor een sterke kleur of juist maar een beetje voor een pastel-effect.

Vul de pot aan met heet water (bijvoorbeeld uit een waterkoker of gewoon uit de kraan), tot de pot vol genoeg zit om de dinerkaars tot minstens de helft te dopen. Het kaarsvet zal (grotendeels) naar boven drijven en op het water rusten.

 

stap 3

Haal het draad door de naald (bijvoorbeeld nylondraad of dun naaigaren) en steek door het lont van de dinerkaars. Doe dit zo dicht mogelijk bij het kaarsvet, dan kan het straks niet verschuiven. Maak een paar slagen om het lont heen en maak dan een knoopje. Zorg dat er een lang stuk draad/garen uitsteekt, hier ga je straks de kaars mee ophangen tijdens het afkoelen na het dippen. Zorg ook dat je haakje of droogrek binnen handbereik is voordat je gaat dippen.

 

stap 4

Dippen maar! Zet het vuur uit. Doop vervolgens je dinerkaars rustig en geleidelijk in het kaarsvet tot de gewenste hoogte en haal hem er ook weer rustig uit. Laat hem niet te lang in de smeltpot hangen, want dan smelt ook de dinerkaars zelf. Hang de kaars op om af te koelen en te stollen. Herhaal deze stap naar smaak om de kleur intenser te maken en/of de rand extra sterk af te laten tekenen. Je kunt ook steeds nét iets minder diep dopen om een soort gradient te maken. Tussendoor zul je de was waar je in doopt misschien weer even moeten opwarmen om hem goed vloeibaar te maken. Zorg dat het water in de smeltpot nooit gaat koken.

 

stap 5

Wil je ook andere kleurtjes dopen? Herhaal de vorige stappen dan met een aparte smeltpot. Niet zo veel smeltpotten in huis? Een leeg (schoongemaakt) conservenblikje doet ook prima dienst als je niet al te diep wilt dopen.

 

stap 6

Knip of snijd voorzichtig het draad/garen af waarmee je de kaars hebt opgehangen en klaar is je kaars!

 

goed om te weten

De smeltpot kun je schoonmaken door hem weer in het pannetje water te verwarmen en dan met een keukenpapiertje schoon te vegen. Gebruik de pot alleen voor kaarsvet en zeker niet voor levensmiddelen. Je kunt ook een oude pan als smeltpot gebruiken, maar gebruik deze daarna dan ook alleen nog maar voor kaarsvet.

 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen