schaaltjes van bladeren

wat heb je nodig?

  • Lichtgewicht klei
  • (Acryl)roller
  • Verse bladeren
  • Glad werkoppervlak (bij voorkeur verplaatsbaar)
  • Scherp mesje
  • Bordje(s) of kommetje(s) met een gladde bodem
  • Huishoudfolie
  • Gewaxt katoendraad of jute touw (optioneel)
  • Houten kralen (optioneel)

 

aan de slag

Ga eerst het bos of je tuin in en zoek bladeren die je mooi vindt. De bladeren mogen niet uitgedroogd zijn, maar moeten nog soepel en buigbaar zijn. Het beste kun je voor bladeren gaan met duidelijke nerven, maar je kunt ook voor een subtielere look gaan. 

 

stap 1

Was de bladeren af en laat ze drogen.

 

stap 2

Pak een ruime hoeveelheid klei en kneed het (eventueel met wat extra water) tot het goed zacht is. Leg het op je werkoppervlak en rol het uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dikte. De uiteindelijke plak moet groter zijn dan het blaadje/de bladeren. Gebruik het liefst een losse plank of (snij)mat om je klei op uit te rollen, zodat je de bladeren van klei straks nog kunt verplaatsen. Ze moeten een tijd drogen namelijk!

 

stap 3

Leg de bladeren met de nerven naar beneden op de plak klei. Gebruik de roller om ze in de klei te rollen, zodat ze een afdruk achterlaten. Haal ze daarna van de klei af. 

 

stap 4

Gebruik een scherp mesje om de bladeren uit de klei te snijden en verwijder overtollige klei. Strijk eventueel met een (natte) vinger de randen glad.  

 

stap 4 (optioneel)

Maak een gaatje in de klei, als je het blaadje straks op wilt hangen. Laat in dat geval de plak klei plat opdrogen (zie stap 7) en bindt er een mooi draadje en een houten kraal aan.

 

stap 5

Bekleed je gekozen mal (kommetje of bordje) met huishoudfolie. Trek dit goed strak en glad om de mal heen, je wilt voorkomen dat je vouwen in het plastic straks terugziet in de klei. 

 

stap 6

Pak je uitgesneden blaadje van klei voorzichtig op (het kan helpen de rand eerst los te snijden van de ondergrond). Plaats hem met de kant met de nerven op de mal en druk hem heel zachtjes om de vorm heen. Niet te hard (dan duw je de nerven plat namelijk), hij hoeft niet perfect aan te sluiten.

 

stap 7

Laat de klei minstens een dag drogen, voor je hem van de mal afhaalt. Klaar! Je kunt hem nog schilderen (met acrylverf of hobbylak) en/of vernissen voor extra bescherming. 

Deze schaaltjes staan heel leuk als decor of aan de wand. Let er wel op dat de voorwerpen niet bedoeld zijn om met etenswaren in contact te komen, niet gewassen kunnen worden en niet zo stevig zijn als echt aardewerk. Gebruik ze dus voor de sier, als presentatie voor sieraden, om staande kaarsen op te zetten of voor ingepakte etenswaren (zoals snoepjes).

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen