Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
giethars geode onderzetters
Voor deze onderzetters hoef je niet in steen te hakken op zoek naar bijzondere kristallen, je maakt ze gewoon van giethars! Door een gat in het midden te laten maak je er een geode van, door hem dicht te laten is het als een doorsnede van een bijzondere bergkristal.
wat heb je nodig?
- Siliconenkit
- Transparante folie (ondergrond)
- Epoxy giethars
- Alcoholinkt (kleuren naar keuze)
- Witte Ecoline inkt
- Metallic acrylverf
- Penseel
- Roerstokjes
- Mengbekertjes
- Eventueel glitters en/of (afgeronde) glasscherven
aan de slag
stap 1
Leg het plastic op een gladde ondergrond (tip: een snijplank, dan kun je je project tussendoor nog verplaatsen) en plak hem eventueel vast. Spuit hier een grillige vorm siliconenkit op. Je kunt ook op een A4tje eerst de vorm uittekenen en deze onder het plastic leggen zodat je hem over kunt trekken. Laat de kit eventjes drogen en doe er nog 1 of twee laagjes recht bovenop, zodat je een goed opstaande rand krijgt. Zorg dat alles goed aansluit, anders loopt straks de giethars eruit.Als je een geode wilt maken, spuit dan in het midden een grillige cirkel zo groot als je het gat wilt maken en bouw hier ook een "muurtje" van. Laat dit zo lang drogen als op de verpakking staat.
Stap 2
Maak nu een klein beetje epoxy giethars aan in een mengbekertje (verhouding 1:1). Herhaal dit voor alle kleurtjes die je wilt maken; dit doe je door er kleine beetje kleurstof doorheen te mengen tot je tevreden bent. Je kunt hiervoor zowel alcoholinkt als acrylverf of Ecoline inkt gebruiken, maar alcoholinkt geeft als basis het mooiste resultaat. Witte Ecoline kun je gebruiken om de vloeistof minder transparant te maken, maar let op dat deze inkt een beetje naar de bodem zakt, dus de onderzijde van je onderzetter wordt lichter van kleur. Metallic acryverf zorgt voor een glitter-effect, dus ddat is ook mooi om er doorheen te mengen.
stap 3
Gieten! Er zijn verschillende manieren.
Pouring
Als je een dichte onderzetter gaat maken, kun je de "pouring" techniek toepassen. Hierbij giet je een beetje van één kleur in het midden en dan pak je de volgende kleur. Die giet je ook in het midden. Deze kleur duwt de eerst kleur naar de randen. Herhaal dit met alle kleuren, tot je malletje vol is. Hierbij komt de eerste kleur dus aan de randen te zitten.
Randjes
Deze techniek lijkt op pouring, maar je werkt niet vanuit het midden. Daardoor werkt hij goed voor de geode-variant. Je neemt een kleurtje en giet een dunne of dikke strook langs de rand (je kunt zelf kiezen of je de buiten of binnenrand neemt). Herhaal met volgende kleurtjes, waarbij je steeds een stapje naar binnen gaat (als je bij de buitenrand bent begonnen) of naar buiten gaat (als je aan de binnenkant bent begonnen). Zo zet je de laagjes naast elkaar. Wissel af met diktes van de stroken voor een speels effect.
Variaties
Je kunt ook varieëren en combineren, bijvoorbeeld door eerst een paar stroken te maken en daarna hier en daar een kleurtje midden in de strook te gieten. Of rechte lijnen leggen voor een modern effect. Je kunt alles ook nog door elkaar "mengen" als je hebt gegoten door er met een mengstokje of satéprikker doorheen te gaan. Dit zal waarschijnlijk niet nodig zijn, want door de alcoholinkt en het gieten lopen kleurtjes al heel mooi in elkaar over! Voor een gelaagd effect kun je eerst een dun laagje gieten, deze laten drogen en dan weer een laagje gieten. Voor je de boel laat drogen kun je tevens glitters of (niet scherpe) glasscherven in/op de giethars doen. Experimenteren dus!
stap 4
Laat de giethars minstens 24 uur drogen voor je hem uit de mal haalt. Je zou je kit er makkelijk navaf moeten kunnen trekken (helaas kun je de mal waarschijnlijk maar één keer gebruiken).
stap 5
Maak de onderzetters af door de randjes goud te verven met acrylverf en laat ze nog een dagje drogen voor je ze als onderzetters gaat gebruiken.