dip-dye plantenhanger
hoe maak je..

dip-dye plantenhanger

moeilijkheid:
Gemiddeld
Tijd:
>6 uur
Budget:

Deze zachte kleurovergang kun je bereiken door meerdere keren te dopen in kleurstof en het geeft een natuurlijke afwerking aan je plantenhanger. Less = more!

wat heb je nodig?

  • Macramégaren in een neutrale, lichte kleur*
  • Scherpe schaar
  • Dylon handwas textielverf olijfgroen
  • 250 gram zout
  • Ongeveer 6 liter warm water (40°C, in emmer)
  • Los kopje met 500 ml warm water
  • Plastic handschoenen

*Wij hebben Hoooked Chunky Cotton gebruikt, maar ander dik macramégaren werkt ook prima

 

aan de slag

stap 1

Maak eerst de plantenhanger. Zoek op internet naar bijvoorbeeld "macramé plant hanger DIY fringe" voor handige uitleg en filmpjes voor dit soort plantenhangers. Daar vind je nog veel meer variaties dan wij hier uit kunnen leggen! Voor het mooiste effect raden we wel aan om te gaan voor veel en lange franjes.

Voor onze plantenhanger is ongeveer 17 meter macramétouw nodig, maar je zult meer of minder nodig hebben afhankelijk van het formaat van de pot en hoe lang je "franjes" zijn. Overigens lijkt hij misschien moeilijk, maar je begint met misschien wel de meest simpele versie van een macramé plantenhanger en hoeft er daarna alleen maar franjes aan vast te knopen! 

 

stap 2

Zet de grote emmer water en het zout klaar. Doop de hanger in het water (zonder zout) totdat alle draden nat zijn. Laat de hanger daarna even uitlekken, terwijl je het zout door het water mengt.

 

stap 3

Doe handschoenen aan en mix de Dylon kleurstof met 500 ml warm water tot het helemaal opgelost is. Doe ongeveer 100 ml hiervan in de emmer water en roer goed door. Het zou nu een lichtgroene kleur moeten zijn.

Doop de hanger volledig onder in het mengsel en roer eventjes goed door. Haal het daarna uit de emmer en hang weer op om uit te lekken (uiteraard op een plek die goed beschermd is tegen vocht of waarvan het niet erg is als er groene kleurstof op komt). 

 

stap 4

Doe nu de rest van de kleurstof in de emmer (of wat minder als je een minder groot contrast wilt hebben) en roer goed door zodat alle kleurstof oplost. Doop de nog vochtige plantenhanger weer in de emmer, maar doop hem maar voor maximaal een kwart in het water. Je zult zien dat de kleurstof omhoog trekt (de stof in), omdat de stof nog nat is. Houd hem net zo lang in het water tot je blij bent met hoe ver de kleurstof doorgelopen is.

 

stap 5

Laat de hanger weer even uitlekken en spoel hem vervolgens onder stromend koud water uit tot het water helder en kleurloos blijft tijdens het spoelen. Laat vervolgens aan de lucht drogen en hang hem daarna op met een plant erin.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen