staande advent kaars

wat heb je nodig?

  • Staande witte kaars
  • Stevig wit A4 papier (en wat gewone blaadjes om op te testen)
  • Wit vloeipapier
  • Schaar
  • Bakpapier
  • Föhn of heat tool
  • Plakband of schilderstape
  • Printer
  • Sjabloon

 

download het sjabloon

Het sjabloon voor de staande advent kaars kun je hier downloaden.

 

aan de slag

stap 1

Download het sjabloon, maar print hem nog niet uit. Je kunt wel op een simpel A4 papiertje alvast een testprintje maken om te kijken op hoeveel procent je het sjabloon uit moet printen om hem netjes op je kaars te laten passen straks. Hoe groter het sjabloon, hoe langer de kaars per streepje moet branden. 

 

stap 2

Knip een velletje vloeipapier tot een formaat dat net iets kleiner is dan een A4 papier en plak het op een stevig A4 vel. Zorg dat je het vloeipapier zo strak mogelijk erop plakt (het scheurt snel, dus voorzichtig). Als er een gladde en een niet-gladde zijde is, zorg dan dat de niet-gladde zijde boven zit.

Test eerst met een gewoon printerpapiertje hoe het papier in de printerlade moet zitten om straks op het vloeipapier te printen, door iets op één kant te tekenen/schrijven en en te onthouden hoe je hem in de lade legt (tekening juist zichtbaar of op de achterkant?). Print dan via het tekstbewerkingsprogramma een lege pagina uit om hem door de printer te halen en kijk welke kant zichtbaar is na het printen. Zo weet je of je printer de pagina omdraait tijdens het printen of niet.

Leg nu het blaadje met het vloeipapier met de juiste oriëntatie in de lade en print je het sjabloon op het gewenste formaat uit.

 

stap 3

Haal het vloeipapier voorzichtig van het papier eronder af en knip de afbeelding redelijke strak uit.

 

stap 4

Leg de afbeelding op de kaars op de gewenste hoogte. Op hem vast te zetten kun je ervoor kiezen om met de föhn alvast een heel klein beetje (oppervlakkig) van de kaars te laten smelten en het daarna te laten stollen, maar dit is niet per sé nodig. Wikkel het bakpapiertje er omheen. Aan de achterkant hou je twee stukken bakpapier over, waar je hem stevig vast kunt houden en het papier om de kaars heen strak kunt trekken.

 

stap 5

Gebruik de föhn om, door het bakpapier heen, de buitenste laag kaarsvet te laten smelten (let op als je een heat tool gebruikt: een heat tool is veel heter dan een föhn, dus let op dat je de kaars niet te erg smelt). Je zult door het bakpapier heen kunnen zien welke delen al gesmolten zijn en welke nog niet. De gesmolten was trekt door het vloeipapier heen en zet het stevig en nagenoeg onzichtbaar vast. Als het tussendoor te heet is aan je handen, kun bijvoorbeeld een theedoek om je hand wikkelen. Als je zo de hele afbeelding hebt bewerkt, kun je de was af laten koelen en het bakpapier weghalen. De kaars is klaar! Van het vloeipapier zie je vrijwel niets meer terug, mooi hè?

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen