snowy candle

wat heb je nodig?

  • Kaarsenwaspastilles
  • Pan met water
  • Smeltpot
  • Mengkom
  • Garde
  • Spatel
  • Witte kaars
  • Föhn (optioneel)

 

aan de slag

stap 1

Zet de pan water het vuur en breng aan de kook. De pan hoeft niet groot te zijn, als het water halverwege de smeltpot komt is het al goed. Zet het vuur (tijdelijk) uit of heel laag, zodat het niet meer bubbelt, maar wel heet blijft. Zet de smeltkan in het water en vul met de kaarsenwaspastilles. Je hebt niet veel nodig, maar smelt te te weinig. Je kunt het altijd weer opnieuw omsmelten. Heb je oude kaarsstompjes die je om wilt smelten? Gebruik dan een rasp om ze in kleine stukjes te veranderen, of gebruik een mes en snijplank. Wel uitkijken natuurlijk, want was is best hard en moeilijk doorheen te komen. Je schiet snel uit! Zorg dat je de lont er dan uit snijdt en eventuele veronreinigingen verwijdert.

 

stap 2

Smelt de was. Je kunt tussendoor roeren, maar dit is niet noodzakelijk.

 

stap 3

Haal de pan van het vuur en pak een theedoek of pannenlap om je handen te beschermen. Een theedoek geeft het meeste grip op de vochtige buitenkant van de smeltpot. Haal de pot uit het water en giet een beetje was over in de mengkom. Zorg dat er geen druppels condens in de was vallen tijdens het gieten (maak anders van te voren voorzichtig de smeltpot droog). Zet de smeltpot weer terug in het water. Gebruik een garde om de was in de mengkom op te kloppen tot het wit uitslaat.

 

stap 4

Terwijl de opgeklopte was nog zacht is, kun je met een spatel de vlokken tegen de zijkant van de kaars aanduwen. Ben je bang dat ze niet zullen hechten? Je kunt van te voren de kaars een kleine beetje laten smelten met behulp van een föhn, maar niet teveel. Begin aan de zijkant, boven aan de kaars en werk naar beneden.

 

stap 5

Herhaal stap 4 net zo lang tot de zijkant helemaal bedekt is en werk vervolgens het deel om de lont af om de kaars helemaal af te maken. Tussendoor zal de was in de mengkom misschien eerder stollen dan je wilt, schep het dan terug over in de smeltpot om opnieuw te smelten. Je kunt ook een bak heet water klaarzetten waar je de mengkom in kunt zetten (water niet in de mengkom laten lopen) om de was te smelten en daarna aan te vullen met was uit de smeltpot. Tijdens het opkloppen de mengkom wel uit de bak heet water halen, anders vormt het geen vlokken. De garde kun je in de smeltpot doen tussen het opkloppen door.

 

goed om te weten

De smeltpot kun je schoonmaken door hem weer in het pannetje water te verwarmen en dan met een keukenpapiertje schoon te vegen. Gebruik de pot alleen voor kaarsvet en zeker niet voor levensmiddelen. Je kunt ook een oude pan als smeltpot gebruiken, maar gebruik deze daarna dan ook alleen nog maar voor kaarsvet.

 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen