Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
parelsterren
De zachte, natuurlijke uitstraling van zoetwaterparels, gecombineerd met rijk goudkleurig metaal en de fonkelende eigenschappen van een ster. Perfect voor Kerst!
wat heb je nodig?
- Kleine zoetwaterparels
- Dun metaaldraad
- Buigringen
- Sieradentangen
- Goudkleurig lint
- Satéprikker (optioneel)
aan de slag
stap 1
Knip een stuk metaaldraad van ongeveer 20 cm lang af met een zijkniptang.
stap 2
Rijg een buigring aan de metaaldraad en schuif hem naar het midden van de draad. Je hebt deze nodig om de hanger later op te hangen. Vouw de draad dubbel om de ring en draai het één slag om de ring vast te zetten.
stap 3
Rijg een zoetwaterparel op de draden en schuif deze tot aan de buigring. Buig de draden om de parel heen (allebei een andere kant op) en haal ze nog een keer door de parel om hem vast te zetten.
Draai ze om elkaar heen tot je een stevig "takje" hebt van 1,5 cm lang (met daaraan twee losse draadjes van ongeveer 15 cm lang).
Buig één draad opzij en rijg er een zoetwaterparel op. Het doel is nu om een basistakje met 5 parels (op zijtakken) te maken met dit draadje, het andere draadje gebruik je later om een tweede basistak te maken.
Schuif de parel tot ongeveer 5 cm afstand van de buigring op de draad, buig de draad om de parel heen (terug naar de andere kant) en draai hem om zichzelf heen om de parel vast te zetten en van de draad een stevig takje te maken. Draai door tot je 1,5 cm draad hebt omwikkeld en buig je draad weer naar buiten om een zijtakje te maken. Schuif een nieuwe parel op dit stuk draad tot 2 cm van de basistak, buig je draad er weer omheen en wikkel hem onder de parel weer om zichzelf heen terug naar de basistak. Maak tegenover deze tak gelijk weer een zijtak met parel.
Wikkel 1,5 cm om de basistak heen (terug richting de buigring) en maak weer twee zijtakken.
Draai tot slot weer om de basistak heen tot je de buigring bereikt hebt. Je hebt nu één takje met 5 zijtakjes af! Eventueel overtollig draad kun je wegknippen, maar nog handiger is om dit aan het einde te gebruiken om alle takjes met elkaar te verbinden.
stap 4
Herhaal stap 3 met de andere draad om nog een basistakje te maken.
stap 5
Maak op deze manier nog een aantal basistakken, maar ditmaal zonder buigring in het midden. In plaats daarvan leg je de twee stukken metaaldraad naast elkaar en draai je in het midden een stuk van ongeveer 3 cm om elkaar heen. Begin een beetje uit het midden, zodat het gedraaide stuk uiteindelijk zo veel mogelijk centraal uitkomt. Helemaal in het midden van dit gedraaide stuk moet je een beetje ruimte tussen de draden overlaten, zodat je hier straks de buigring doorheen kunt halen. Tip: steek een satéprikker door het midden en draai aan weerszijde 1,5 cm.
stap 6
Verbind alle basistakjes aan de buigring.
stap 7
Je zult zien dat alle takjes nu een beetje slapjes aan de buigring bungelen. Kies één kraal helemaal aan het begin van een basistakje en draad van de andere basistakjes de onderste zijtakjes er omheen tot ze niet meer los hangen. Je merkt vanzelf wanneer een takje goed stijf blijft staan. Begin met één of twee slagen per zijtakje en draai ze pas strakker aan (als dit nodig is) als je de andere takjes ook hebt verbonden. Hoe meer takjes je verbindt, hoe stijver de verbinding, maar natuurlijk óók hoe massiever de kern wordt. Probeer een goede balans te vinden!
Houdt de buigring en parel daaronder vrij.
stap 8
Knip een stukje goudkleurig lint af (ongeveer 10 cm) en rijg hem door de buigring. Maak er een knoopje in om er een lusje van te maken en hang hem in de boom.
variatie
Op onze foto zie je een variatie op de beschrijving, waarbij de buigring niet (bijna) in het midden van de ster zit, maar aan de laatste parel van één van de basistakjes zit. Sla in dat geval stap 3 over en aantal basistakjes zoals je bij stap 4 doet. Verbind aan één van de basistakjes een buigring aan de buitenste parel. Je hoeft dan bij de overige basistakjes in het midden géén oogje te maken met een satéprikker, maar kunt ze gewoon om elkaar heen buigen als je ze gaat verbinden.
Wat is het verschil? Bij de normale ster komt het lintje wat meer uit het midden en is het geheel dus wat compacter. Bij de variatie hangt de ster wat lager en lijkt iets luchtiger. Net wat je mooi vindt!