Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
kaarsen in blikjes
Hoe simpel én stijlvol kan het zijn? Kaarsen in lege conservenblikjes zijn zo gemaakt! Mooi koordje erom natuurlijk, dat maakt de boel helemaal af.
wat heb je nodig?
- Kaarsenwaspastilles of oude kaarsstompjes
- Lont nr. 15
- Stokje of potlood
- Schoongemaakte lege conservenblikken
- Pan water
- Smeltpot
- Decoratief koordje (optioneel)
- Satéprikker (optioneel)
- Kaarsenpigment (optioneel)
aan de slag
stap 1
Zet de pan water op het vuur en breng aan de kook. De pan hoeft niet heel groot te zijn, als het water tot ongeveer halverwege de smeltpot komt is het al goed. Zet het vuur (tijdelijk) uit of heel laag, zodat het niet meer bubbelt, maar wel heet blijft. Zet de smeltpot in het water en vul met de kaarsenwaspastilles. Heb je oude kaarsstompjes die je om wilt smelten? Gebruik dan een rasp om ze in kleine stukjes te veranderen, of gebruik een mes en snijplank. Wel uitkijken natuurlijk, want was is best hard en moeilijk doorheen te komen. Je schiet snel uit! Zorg dat je de lont er dan uit snijdt en eventuele veronreinigingen verwijdert.
stap 2
Smelt de was. Je kunt tussendoor roeren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je kleurstof wilt gebruiken, kun je die op dit punt toevoegen. Begin met een beetje en voeg meer toe als je vindt dat de kleur nog niet intens genoeg is. Houd er rekening mee dat de kaars lichter van kleur wordt naarmate hij afkoelt, aangezien gestolde kaarsenwas wit van kleur is.
stap 3
Voel even aan de rand van de smetpot of je hem met blote handen vast kunt houden of gebruik voor de zekerheid een theedoek. Het voordeel van een theedoek is dat je een beter grip hebt om de vochtige buitenkant van de pot.
Neem een stuk lont die ruim boven de rand van het conservenblik uitsteekt en zet de onderkant met een beetje was vast in het midden van de bodem van het blikje. Laat goed stollen. Bind nu de bovenkant van het lont rond een stokje (pen, potlood, net wat je voorhanden hebt) en laat deze op de randen van het blikje rusten. Het lont moet goed strak staan, zonder natuurlijk de onderkant los te trekken van de bodem van het blikje.
stap 4
Vul het blikje met de gesmolten was tot hij bijna vol is. Laat stollen. Het kan gebeuren dat de was een klein beetje inzakt rondom de lont. Dit kun je zo laten, of je kunt met een satéprikker rondom de lont gaatjes prikken en de verzakking invullen met gesmolten was. De gaatjes zorgen ervoor dat deze laag beter hecht aan de gestolde was.
stap 5
Knip het lont af om opgeveer 1 cm. Als je hem te lang afknipt, kan het gaat walmen. Te kort? Dan kan het zijn dat hij verdrinkt in de was die door de warmte smelt. Met 1 cm zit je meestal goed.
stap 6
Vul zo veel blikjes als je wilt en versier ze naar smaak. Wij hebben er een jute touwtje omheen gewikkeld en afgewerkt met een strik, maar je kunt de blikjes ook schilderen (met acrylverf) of beplakken met servetten. Laat je eigen fantasie erop los!
goed om te weten
De smeltpot kun je schoonmaken door hem weer in het pannetje water te verwarmen en dan met een keukenpapiertje schoon te vegen. Gebruik de pot alleen voor kaarsvet en zeker niet voor levensmiddelen. Je kunt ook een oude pan als smeltpot gebruiken, maar gebruik deze daarna dan ook alleen nog maar voor kaarsvet.