Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
- Home
- Jesmonite
-
Jesmonite
Misschien heb je er online wel eens wat over gelezen of ben je via onze webshop hier terechtgekomen. Dikke kans dat je wel benieuwd bent wat Jesmonite is, hoe je ermee werkt en natuurlijk wat je ermee kunt maken.
Jesmonite in het kort
Jesmonite hoort thuis in het rijtje gietmaterialen en staat ook bekend als eco-resin of acrylic resin. Het is vergelijkbaar met gietmaterialen zoals epoxy giethars, maar ook gips, beton, zeep en kaarsen. Die hebben allemaal hun eigen werkwijze, eigenschappen en toepassingen, zo ook Jesmonite!
Met Jesmonite kun je afgietsels maken die qua uitstraling wel wat weghebben van gekleurd gips of verfijnd beton. Dat is ook niet gek, want de basis is gipspoeder, die je mixt met een vloeistof op acrylbasis. Dankzij de toevoeging van de acrylaat is het eindresultaat sterk, waterafstotend en makkelijk schoon te maken.
waarom kiezen voor Jesmonite?
- Jesmonite is niet transparant of glanzend, zoals veel andere gietharsen, maar juist volledig ondoorschijnend en met een (satijn)matte afwerking. Daarmee heeft het een unieke uitstraling ten opzichte van andere harsen
- Daarnaast is het relatief milieuvriendelijk, omdat er geen zware oplosmiddelen in zitten. De vloeistof is namelijk op waterbasis en het poeder is simpelweg gips
- Gebruikte gereedschappen en hulpmiddelen hoef je vaak niet weg te gooien, omdat je ze tussendoor kunt afwassen met water en zeep
- De matte, niet-transparante afwerking geeft een luxe uitstraling
- Afgietsels zijn geschikt voor zowel binnen als buiten/natte ruimtes en kunnen tegen een stootje
- Jesmonite AC100 is vuurbestendig, dus uitermate geschikt voor het maken van theelichtjes en kandelaars. Jesmonite vernis is echter niet getest op vuurbestendigheid, dus vernis de binnenzijde niet
shop Jesmonite
-
hoe werk je met Jesmonite?
Hieronder leggen we uit hoe je Jesmonite moet mengen. Lees de instructies door om een indruk te krijgen van de werkwijze en scrol vervolgens door voor een meer verschillende technieken, decoratietips en hulp bij veelvoorkomende fouten/problemen.
wat heb je nodig?
- Jesmonite Liquid
- Jesmonite Base
- Maatbeker
- Weegschaal
- Mengbekers
- Roerstokje(s)
- Siliconen gietmal
- Eventuele versieringen zoals pigment, metallicpoeder, bladmetaal of flakes
aan de slag
stap 1
Hoeveelheid materiaal meten: giet water in je gietmal tot deze egaal gevuld is en giet dit water over in een maatbeker. Dit geeft de totale hoeveelheid vloeistof aan die je nodig hebt (bijvoorbeeld 100 ml). Vanaf nu gaan we verder in grammen; 100 ml water weegt 100 gram.
stap 2
Weeg de Liquid en Base af in een verhouding 1:2,5. Hoe reken je dit uit? Deel de hoeveelheid (grammen) water door 2. Het resultaat is de hoeveelheid gram Liquid. Doe deze hoeveelheid x2,5 en je hebt je hoeveelheid Base. Er past bijvoorbeeld 100 ml in je mal: 100:2= 50 gram Liquid. 50x2,5= 125 gram Base.
stap 3
Meng alles voorzichtig maar grondig door elkaar. Je kunt op dit punt ook pigment of metallicpoeder toevoegen, ga dan uit van ongeveer (maximaal) 2% van het totale gewicht aangemaakte Jesmonite. In het voorbeeld van hierboven is dit dan 50+125 gram = 175 gram Jesmonite. 175x0,02= 3,5 gram versiering. Jesmonite pigment is heel geconcentreerd, een paar druppels is al snel meer dan genoeg en 2% al gauw veel te veel.
stap 4
Giet een kleine hoeveelheid Jesmonite in de mal en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak. Om luchtbellen op het oppervlak te voorkomen kun je een kleine schone kwast gebruiken of op de mal tikken om luchtbellen aan het oppervlak te verwijderen. Vul vervolgens de mal met de resterende vloeistof.
stap 5
Na zo’n 5 minuten is het gietsel hard, na 30-40 minuten is het sterk genoeg om uit de mal te halen. Laat het daarna nog 24 uur drogen, zo bereikt het z’n eindsterkte. Laat de figuur niet 24 uur in de mal zitten, het vocht in de Jesmonite moet kunnen verdampen, anders kunnen er vlekken ontstaan.
opschieten
Zoals je ziet moet je best snel werken. Vanaf het moment dat je de vloeistof met het poeder mengt heb je dus ongeveer 5 minuten de tijd om je malletjes vol te gieten. Te lang gewacht met gieten? Verderop vertellen we je meer over veelgemaakte fouten, het schoonmaken van je hulpmiddelen en tips om een zo glad mogelijk resultaat te krijgen. Maar nu eerst leuke variaties en technieken!
technieken
Je kunt allerlei variaties maken met Jesmonite. Het begint bij leuke kleurtjes kiezen. Jesmonite is van zichzelf roomwit (ook mooi!), dus als je een witter geheel wilt, moet je een paar druppels wit Jesmonite pigment toevoegen. Veel mensen kiezen hier standaard voor, ook als ze nog andere kleuren toe gaan voegen (ook een paar druppels).
Wij raden aan om kleurstoffen door de Liquid te mengen, voor je deze gaat mengen met de Base. De kleur wordt door de Base wel lichter, dus je kunt van te voren of tijdens het mengen nog extra kleurstof toevoegen. Tijdens het drogen verandert de kleur niet veel meer.
Verder kun je ook leuke toevoegingen in de Jesmonite mengen of in de mal stoppen, zoals micapoeder, bladmetaal etc. Kijk verderop bij "troubleshooting" voor de verhoudingen als het gaat om poeder en pigment toevoegen en houdt er rekening mee dat toevoegingen wat minder zichtbaar zijn bij Jesmonite dan bij transparante gietharsen het geval is.
Een egale, éénkleurige laag: simpelweg één kleur in de mal gieten en laten uitharden.
Twee kleuren tegelijk gieten: maak twee kleuren aan en giet ze tegelijk in de mal.
Bladmetaal gebruiken: plak wat stukjes bladmetaal in de mal en giet deze vervolgens zoals je wilt. Bladmetaal is zo dun, dat het vanzelf tijdelijk aan de mal hecht.
Swirls maken: giet één kleur Jesmonite in het mengbakje van een andere kleur, roer héél kort door elkaar (kleuren moeten zeker niet echt mengen). Giet vervolgens in de mal, zodat je de twee kleuren als een soort marmer terugziet in je afgietsel. Dit kan natuurlijk ook met meer dan twee kleuren, maar dan is het geen simpel project meer.
Meer dan twee kleuren tegelijk gieten: alle kleurtjes aanmaken en (eventueel met hulp) tegelijk of om de beurt in de mal gieten. Vergt wat oefening/ervaring in verband met de snelheid waarmee je moet werken en de kleine hoeveelheden Jesmoniet die je moet uitrekenen en afwegen.
De één na de ander gieten: de mal halfvol gieten met één kleur (je kunt de mal eventueel kantelen en steunen om te voorkomen dat de kleur te ver uitloopt). Deze kleur even laten uitharden en vervolgens met de andere kleur de mal aanvullen.
Spiegelen: eerst met één kleur de mal vullen en hard laten worden. Uit de mal halen, breken als het nog niet helemaal droog is en één helft terug in de mal stoppen. Een tweede kleur in de mal gieten. Zorg dat het stuk dat je terug stopt verzwaard wordt (bijvoorbeeld met een glas water), dan kan de tweede kleur niet onder de plak doorlopen. Je kunt nu met de andere helft van de gebroken plak hetzelfde doen, zo krijg je twee gespiegelde afdrukken!
Terrazzo: eerst in verschillende kleuren dunne laagjes uitsmeren op een gladde ondergrond (bijvoorbeeld plastic folie of glad tafelzeil). Tip: als je terrazzo moet bestaan uit verschillende tinten van één kleur of aangrenzende kleuren (groen/blauw, roze/paars, etc.), kun je eerst een lichte kleur mengen en gaandeweg pigment toevoegen om donkere kleuren te maken; dit bespaart materiaal, mengen, wegen én tijd. Na uitharden in kleine stukjes breken. Vervolgens het basismengsel aanmaken voor je afgietsel en de stukjes toevoegen in verhouding 60% Jesmonite en 40% terrazzo flakes. Klonterig is oké, het mag een soort dikke prut zijn.
Giet het vervolgens in de mal en duw het met een stokje goed alle hoeken en gaten in. Tik het geheel stevig om zo veel mogelijk belletjes te verwijderen en vul de mal aan als dit nodig blijkt. Laat hard worden en haal uit de mal. Laat verder drogen.
Nu moeten je écht aan de bak: haal schuurpapier dat gemaakt is om nat te worden. Bekleed je werkblad met plastic, maak het schuurpapier en de figuur nat en schuur de buitenste laag van je figuur af. Gebruik schuurpapier met een grove korrel voor de eerste laag en een fijne korrel voor de afwerking. De vlokken komen nu tevoorschijn!Het is nogal een kliederig klusje, dus het helpt om boven/in een grote bak water te werken.
Fun fact: als je een terrazzo blad laat maken (bijvoorbeeld voor je aanrecht), doen ze het ook zo. Dus zo’n grote, stenen plak wordt helemaal afgeschuurd tot de kiezelsteentjes, kwarts en ander gesteente weer zichtbaar is. Dat zal vast een hoop stof geven… dan valt zo’n klein project van Jesmonite nog wel mee!
nazorg
je project beschermen
Ga je je afgietsel in een natte ruimte gebruiken of wil je het buiten plaatsen, dan raden wij aan om hem te vernissen. Dit is niet strikt noodzakelijk, want Jesmonite is watervast en kan best een tijdje tegen vocht en regen. Maar je verlengt de levensduur van je project wel aanzienlijk. Bovendien beschermt Jesmonite vernis ook tegen vetvlekken en laat het de kleur van je project extra spreken.
je hulpmiddelen reinigen
Hulpmiddelen (vooral kwasten) tussendoor schoonmaken met water en zeep, vóórdat de Jesmonite hard wordt. Jesmonite hardt ook onder water uit, dus gelijk grondig uitspoelen. Van gladde (plastic) ondergronden/mengbekers kun je het afkrabben/-breken zodra het droog is, hier kun je terrazzo flakes van maken! Zo hoef je vrijwel niets weg te gooien. Het enige dat men vaak wel weggooit zijn papieren bekertjes en houten roerstaafjes, omdat die wat lastiger schoon te maken zijn. Maar ook hiervoor geldt: als de Jesmonite nog niet is uitgehard, kun je het wegpoetsen met water en zeep.
troubleshooting
Veelgemaakte foutjes op een rij en eventuele oplossingen (of hoe ze te voorkomen).
Te lang mengen: het geheel stolt al voor je kunt gieten of vloeit niet meer goed uit.
Oplossing? Simpelweg korter mengen! Houdt maximaal 5 minuten mengtijd aan, liever korter. Zo geef je jezelf genoeg tijd om de mal vol te gieten, alle hoekjes en gaatjes te vullen en de belletjes eruit te tikken.
Niet goed doorroeren: er blijven klontjes in zitten, de giethars hardt niet goed uit en/of de kleur is niet egaal doorgemengd.
Oplossing? Stevig doorroeren en een voor jou fijne volgorde aanhouden. Veel mensen kiezen ervoor om de Base (in etappes) bij de Liquid te gooien, dan heb je geen hoopjes poeder in de hoeken van je mengbeker. Weer anderen gooien de helft van de Liquid bij de Base om een dik papje te maken en mengen er daarna de rest van de Liquid doorheen.
Te lomp roeren: er ontstaan veel belletjes.
Oplossing? De perfecte middenweg proberen te vinden tussen snel, maar rustig mengen. Je wordt er vanzelf beter in! We beloven dat het prima te doen is. Bovendien zijn een paar belletjes onvermijdelijk.
Belletjes/gaatjes in het eindresultaat: het oppervlak is niet egaal en dus niet zo mooi als je wilt. Bovendien kan hier vocht in blijven staan, waardoor er schimmel of vlekken ontstaan.
Oplossing? Schud de gevulde mal en tik langs de randjes om belletjes naar boven te schudden. Het is niet zo erg als de belletjes bovenaan blijven hangen, want dit wordt straks de onderkant van je afgietsel, maar je kunt ervoor kiezen ze lek te prikken met een satéprikker of naald.
Je kunt er ook voor kiezen om met een schoon kwastje eerst de hele binnenkant van de mal in te smeren met een laagje Jesmonite en daarna de rest vol te gieten, dat scheelt een hoop belletjes aan de oppervlakte. Belletjes zijn bijna niet helemáál te voorkomen, dus het is ook een kwestie van accepteren. Maar beperken kan zeker en als je heel zorgvuldig werkt kun je wel een volledig glad oppervlak krijgen.
Product niet goed opslaan of te lang bewaren: het product klontert en wordt onbruikbaar.
Oplossing? Sla de ongemengde Jesmonite luchtdicht, droog, koel en donker op, tussen ongeveer 5-20 °C. Bewaar het maximaal 1 jaar, maar het liefst niet langer dan 6 maanden. Daarna is de kans groot dat vocht in de gips heeft kunnen slaan of warmte/licht effect kan hebben gehad op de Liquid.
Werken bij warm weer: de Jesmonite hardt sneller uit dan je gewend bent.
Oplossing? Een koele ruimte zoeken of sneller werken. Bij Jesmonite gaat de gips een reactie aan met het vocht uit de Liquid (net zoals wanneer je gips met water mengt). Hierbij wordt het warm en dit versnelt het uithardingsproces. Werk je in een warme ruimte, dan versnelt dit het proces nog meer. Houd daar dus rekening mee en verkort de verwerkingstijd met een paar minuten op een zomerse dag. Zoals eerder genoemd heb je ongeveer 5 minuten de tijd om de aangemaakte vloeistof te gieten, dus je kunt wel raden dat je echt snel moet werken als het warm is!
Teveel toevoegingen gebruiken: het geheel stolt niet goed of wordt bros. Hoe meer je toevoegt hoe meer het eindresultaat gaat lijken op gips. Het is dan niet meer goed waterafstotend of zo sterk van structuur.
Oplossing? Poeders en pigment gezamenlijk niet meer dan 2% van het totale gewicht laten uitmaken. Heb je bijvoorbeeld 100 gram Jesmonite gemengd, dan voeg je maximaal 2 gram pigment en/of poeder toe. Van Jesmonite terazzovlokken kun je meer toevoegen, daarover hierboven bij "technieken" meer informatie.
Verkeerde toevoegingen: de Jesmonite hardt niet goed uit, wordt plakkerig of de kleur/de versiering is niet of nauwelijks zichtbaar.
Oplossing? De juiste materialen gebruiken. De vuistregel is dat het een droge stof moet zijn, iets wat niet oplost (zoals flakes of bladmetaal) of op waterbasis moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf gebruiken als pigment, hoewel de kleur dan minder fel wordt dan bij Jesmonite pigment. Gebruik in ieder geval geen materialen de bedoeld zijn voor giethars op een andere basis (zoals epoxy giethars), geen alcoholinkt of -pigment en geen materialen op alkyd- of oliebasis. Niet alles zorgt ervoor dat je project mislukt, maar dikke kans dat het beoogde resultaat niet behaald zal worden.
Verkeerde combinatie met andere materialen: de materialen hechten niet aan elkaar. Als je bijvoorbeeld geen afgietsel wilt maken, maar iets wilt bedekken (zoals een kaarsenschaal), is het belangrijk dat de Jesmonite aan de ondergrond hecht.
Oplossing? De juiste volgorde of ondergrond kan het verschil maken. Jesmonite heeft een ondergrond nodig waar structuur in zit en die het liefst een beetje poreus is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbehandeld hout. Op een gladde ondergrond krijgt Jesmonite geen grip. Wil je dus bijvoorbeeld epoxy giethars en Jesmonite combineren? Giet dan eerst de Jesmonite, laat goed uitharden en uitdrogen en giet daarna epoxy. Want epoxy pakt wél op gladde ondergronden.
aan de slag met Jesmonite
Wat een lap tekst, hè? Het lijkt heel wat, werken met Jesmonite, maar het is juist een laagdrempelig materiaal om mee te werken, zeker als je het vergelijkt met reguliere gietharsen. Ideaal dus, als je het zogeheten “casten” eens wilt uitproberen.
Je hebt je nu helemaal ingelezen, weet wat je moet doen en waar je voor op moet passen, dus wij denken dat je er helemaal klaar voor bent om met dit fijne materiaal te werken. Veel plezier!