Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
een bont versierde tas
Een tas is een originele en makkelijk ondergrond om je creativiteit op los te kunnen laten. Met behulp van verf of stiften kun je heel eenvoudig het materiaal bewerken en omdat het zo flexibel is, kun je ook met naald en draad aan de slag. Of in dit geval: punchen met een punch needle! Hoe je hem ook bewerkt: het resultaat is altijd persoonlijk en uniek.
wat heb je nodig?
- Een blanco draagtas van linnen of katoen
- Materialen om mee te versieren, zoals textielverf (kan ook krijt of stiften zijn), borduurgaren en haak- of breigaren
- Hulpmiddelen zoals penselen, borduurnaalden en punchnaalden
- In het geval van textielverf ook een strijkijzer en strijkplank
- Draden aan de achterzijde kunnen netjes weggewerkt worden met een stukje stof en textiellijm
aan de slag
Deze tas houdt zich niet aan de regels en laat zich niet beschrijven in een paar stappen. Hoe hij eruit komt te zien hangt namelijk helemaal van jouw fantasie en voorkeur voor materialen af! Wel kunnen we je wat tips geven hoe je met verschillende materialen kunt werken en de tas langer mooi houden.
tip 1
Werken met textielverf is leuk, maar wist je dat er ook textielstiften en zelf textielkrijt bestaat? Elk medium heeft weer z'n eigen voor- en nadelen en natuurlijk stijl. Zo is textielverf makkelijker in grote vlakken aan te brengen, maar zijn fijne lijnen soms een uitdaging.
Textielverf kun je bijvoorbeeld onderling mengen, om nieuwe kleuren te creëren, iets wat met stiften of krijt vrijwel niet gaat. Bij de onderste tas hebben we de kleuren gemengd met wisselende hoeveelheden zwarte textielverf en met wit de kleuren juist zachter gemaakt. Zo kun je mooie natuurlijke tinten maken. Een beetje wit of zwart maakt als gauw veel verschil!
Textielstiften zijn ideaal voor fijne lijnen en patronen. Krijt is een leuke middenweg: iets grover en ook geschikt om grotere vlakken mee te kleuren, maar wel handig van vorm en het dwingt je wat losser te werken. Op de bovenkant hebben we met textielkrijt en borduurgaren gewerkt.
tip 2
Vrij borduren is een hele leuke manier om wat diepte aan je tas te geven. Doordat de garen bovenop de stof liggen en het licht anders weerkaatsen dan de omgeving, krijg je een speels effect. Er zijn allerlei borduurtechnieken die je toe kunt passen, maar simpelweg vlakken vullen door lijntjes naast elkaar te trekken geeft al een prachtig resultaat. De rode bolletjes op de tas zijn gemaakt met de zogeheten "french knot" techniek. Zoek verschillende technieken op op internet en ga aan de slag!
tip 3
Punch needling is een super leuke techniek om een zachte look én reliëf aan je tas te geven. Voor je het weet loop je door de stad en dwalen je handen af naar dat zachte stukje pluizige versiering op je tas. Laat je gedachten lekker dwalen tijdens het shoppen. Zo is je tas ineens een soort fidget-toy!
Het "kleedje" kun je maken met behulp van een punch needle: een naald die draden door de stof heen duwt en op een vooraf ingestelde afstand op de stof laat "loopen". Zo krijg je de lusjes aan de voorkant. Je kunt dit effect ook zonder punch needle bereiken, maar dan moet je elk individueel lusje zelf op de juiste hoogte afstellen door aan het garen te trekken, dus dat is best wat werk.
tip 4
De binnenkant van de tas kun je op de plekken waar je hebt geborduurd of gepuncht eventueel nog afwerken met een stukje stof. Daarmee werk je de draden aan de achterzijde weg en voorkom je dat de spullen in je tas de draden beschadigen. Knip in dat geval een stukje stof op maat, smeer het in met textiellijm en plak hem, na even drogen, op de draden aan de achterkant. Druk goed aan. Gebruik niet teveel lijm, want je wilt niet dat de lijm er aan de voorkant doorheen vloeit.