sieraden met een beadspinner

wat heb je nodig?

  • Een beadspinner
  • Rocailles of andere kleine kraaltjes
  • Rijgdraad (bijvoorbeeld nylondraad)
  • Knijpkralen
  • Plakbektang
  • Bedeltjes of grotere kralen (optioneel)
  • Eindstukjes voor de afwerking (bijvoorbeeld rubberen accessoires voor een brillenkoord of een karabijnsluiting)

 

aan de slag

stap 1

De bijgeleverde naald bestaat uit 2 dunne ijzeren draadjes die op verschillende punten aan elkaar gelast zijn. Rijg door het oogje aan het einde (niet de gebogen kant) je draad. Maak het draad net iets langer dan je uiteindelijke sieraad, zodat je nog draad over hebt voor de afwerking. Laat aan de kant de naald een stukje uitsteken van ongeveer 5 cm, zodat het draad niet uit de naald schiet tijdens het rijgen.

 

stap 2

Rijg een kraaltje aan het uiteinde en leg een knoopje in het draad om de kraal heen. Zo voorkom je dat de kraaltjes die je rijgt van het draad afschuiven straks. Je kunt ook alvast een oogje maken met een knijpkraaltje, waar je een rubberen accessoire aan bevestigt of een karabijnsluiting.

 

stap 3

Zet het bakje van de spinner op het ijzeren staafje en vul het bakje met een bodempje rocailles. Je kunt één kleur doen of juist een mix van kleuren voor een willekeurige volgorde op het draad straks.

 

stap 4

Zet de naald met de "rug" tegen het draaistokje in het midden van het bakje aan. De gebogen "nek" zou nu tegen de rand aan moeten rusten. Houd tijdens het draaien een klein beetje druk op de naald, om te voorkomen dat deze omklapt. Let op: in de verpakking staat een illustratie van de naald waarbij de "nek" om het draaistokjes heen gekruld zit. Onze ervaring is dat deze methode minder goed werkt.

 

stap 5

Nu kun je gaan draaien! Het vergt enige oefening om de juiste hoek te vinden, maar zodra je deze hebt, vliegen de kraaltjes op de naald! Draai redelijk snel (maar niet zo snel dat de kraaltjes in de rondte vliegen) middels het draaistokje in het midden van de bakje de kraaltjes rond. Zorg dat de kraaltje tegen de naald indraaien, zodat ze tegen (en op) de gebogen punt van de naald bewegen. Als je de juiste hoek gevonden hebt, zul je zien dat de kraaltjes elkaar snel op de naald opvolgen! Als het lijkt alsof ze niet verder gaan, moet je even de "rug" wat van het hout af verplaatsen, zodat de kraaltje daar niet vast komen te zitten. Als de kraaltjes je vingers hebben bereikt kun je voorzichtig de naald uit het bakje halen (pas op dat de kraaltjes niet van de naald afglijden) en de kraaltjes doorschuiven op het draad.

 

stap 6

Ga zo door tot je draad gevuld is. Tussendoor kun je andere kraaltjes op de naald rijgen voor afwisseling en je kunt het sieraad later nog verder versieren met bedeltjes. Maak het aan het uiteinde af naar wens, met nog een rubberen accessoire of de andere kant van de sluiting. Als je het begin heb gemaakt met een kraaltje, haal deze dan los en werk af naar wens of gebruik het draad wat nog uitsteekt om een lusje te maken met een knijpkraaltje.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen