houtbrandkunst met krijt
hoe maak je..

houtbrandkunst met krijt

moeilijkheid:
Gemiddeld
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Houtbranden is van zichzelf al heel mooi, maar je kunt het ook prachtig combineren met bijvoorbeeld pastelkrijt. 

Voor je gaat beginnen natuurlijk eerst even een waarschuwing: de houtbrander wordt ontzettend heet. Dus bescherm jezelf en je omgeving door de veiligheidsinstructies goed op te volgen. Dit houdt in dat je nooit de hete punt vast pakt met je handen of iets brandbaars, niet te lang op het hout blijft rusten met de hete punt, altijd zorgt dat de houtbrander stabiel in de houder staat als je hem even niet gebruikt en dat je hem pas opbergt als hij helemaal is afgekoeld. Veiligheid eerst!

wat heb je nodig?

  • Houtbrander
  • Opzetstukjes voor houtbrander
  • Houten ondergrond (niet afgelakt!)
  • Design naar keuze
  • Pastelkrijt of acrylverf
  • Haarspray
  • Potlood

 

aan de slag

stap 1

Teken met potlood een grove schets op het hout en laat de houtbrander op temperatuur komen.

 

stap 2

Maak op de achterkant een paar testjes met de houtbrander als je twijfelt of hij warm is of om even te oefenen. Ga daarna aan de slag met houtbranden. Tip: je hoeft niet altijd alles in één keer te doen. Door later een stukje over te doen, maak je het hout op een egale manier donkerder en hoef je niet bang te zijn dat het hout oververhit raakt. 

 

stap 3

Gebruik naar wens verschillende puntjes. Met platte puntjes kun je grotere vlakken kleuren, met ronde of scherpe puntjes kun je lijntjes trekken. Let op: laat de houtbrander helemaal afkoelen voor je de puntjes wisselt. Dit vergt wat geduld. Als je te vroeg wisselt, kun je je handen branden en kan het schroefdraad afbreken. 

 

stap 4

Kleur met pastelkrijt vlakken om de tekening heen in. Voor het mooiste resultaat kun je het hout eerst nog een beetje opschuren (niet over de tekening heen!). Je kunt dit ook met acrylverf doen, voor een gladdere afwerking.

 

stap 5

Blaas ten slotte los poeder van je project af en spray goed in met haarspray om het krijt op z'n plaats te houden. 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen