Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
een Sinterklaas piñata
Geschiedenislesje: wist je dat piñata's niet uit Mexico maar uit China komen? Daar maakte Marco Polo tijdens zijn ontdekkingsreis kennis met de gevulde figuren in de vorm van ossen, koeien en buffels. Via Europa (waar ze in Italië de naam "pinnata" kregen, wat via Spanje "piñata" is geworden) is de traditie uiteindelijk groots opgepakt in Mexico. De Maya's kende al een vergelijkbare traditie met gevulde stenen potten, dus de stap was niet zo groot naar gekleurde papieren figuren.
En nu is er dus een Sinterklaasvariant in Nederland! Zo gaan piñata's de hele wereld rond. En terecht, want het is super leuk om geblinddoekt in het wilde weg te slaan en er nog cadeautjes en snoep aan over te houden ook.
Let op: aantallen moet je zelf aanpassen voor je de bestelling plaatst.
wat heb je nodig?
- Crêpepapier rood, paars, wit en goud
- 1 mm dik 50x70 cm karton
- Rood 50x70 cm karton
- A4 papier wit, lichtroze en bruin
- Sneldrogende hobbylijm
- Dubbelzijdige tape
- Schaar
- Zwarte stift
- Plakband
- Optioneel: A4 printerpapier, (afbreek)mesje, bubbeltjesplastic
- Zelf hebben: snoepgoed, houten stok of knuppel
aan de slag
stap 1
Teken op het grijze karton tweemaal een silhouette van Sinterklaas. Het handigste is om deze eerst op twee aan elkaar geplakte A4 printerpapiertjes te tekenen en uit te knippen. Dan kun je meten of er twee silhouettes op een vel karton passen (anders moet je hem wat kleiner tekenen) en weet je zeker dat je straks twee identieke vormen hebt. Houd rekening met het gedeelte onder staf; aan die kant is de pop iets breder, zodat je de staf daarop kunt plakken. Eventueel kun je uit het karton (als je ruimte over hebt) nog details knippen zoals handen, de staf en een boekje.
stap 2
Let op: als je voor deze stap ook dubbelzijdige tape gebruikt, zul je waarschijnlijk een rolletje extra moeten halen. Aangezien dit een piñata is, vul je hem straks met snoepgoed en moet hij opengeslagen worden. Pak een (licht) kwetsbaar cadeautje daarom voor de zekerheid in met bubbeltjesplastic voor je hem in de pop stopt.
Knip uit het rode karton een aantal stroken van ongeveer 6 cm dik. Knip aan weerszijde (langs de lange kant) inkepingen van 1 cm diep en met 1 cm afstand van elkaar. Vouw de inkepingen om naar één kant (dit wordt de plakrand). Plak langs de randen van één van de silhouettes dubbelzijdig tape (of gebruik vloeibare lijm) en lijm daar de rode stroken (met de plakrand naar binnen) op. Als je vloeibare lijm gebruikt, zet de stroken dan vast met plakband, zodat ze tijdens het drogen niet verschuiven.
Leg je cadeautje in de Sinterklaasvormige bak. Bekleed de rand van de andere silhouette ook met tape/lijm (even opletten dat je de goede kant beplakt, zodat hij straks aansluit op de andere silhouette) en plak de pop dicht.
Bewaar een klein stukje van een rode strook (of knip een extra stukje strook) voor stap 7. De plakrandjes mag je eraf knippen.
stap 3
Kies wat de voor- en achterkant gaat worden. Knip een aantal stroken van alle kleuren crêpepapier. Knip al deze stroken in zodat je franjes krijgt van ongeveer 1 cm breed. Beplak de achterkant van de pop met dubbelzijdig tape. Knip de stroken crêpepapier op maat en plak deze van onder naar boven dakpansgewijs op de pop. Doe hetzelfde met de zijkanten.
stap 4
Teken op het witte papier de ogen en knip deze uit. Teken op het lichtroze vel het gezicht van de Sint. Knip hem uit en plak deze op de pop. Plak daarbovenop de ogen.
stap 5
Knip uit het gouden crêpepapier de staf (en plak deze eventueel op de grijze staf van stap 1). Doe hetzelfde met het boekje (uit bruin papier en goud crêpepapier) en de handjes (wit papier). Plak de handjes over de staf en het boekje.
Beplak de snor met wat (restjes) wit ingeknipt crêpepapier.
stap 6
Beplak de voorkant van de pop met crêpepapier (op dezelfde manier als bij stap 3), waarbij je om het gezicht heen werkt. Hier en daar zul je wat franjes korter moeten knippen als ze over het gezicht vallen. Plak daarna de snor en handen (met staf en boek) op met lijm (aan de bovenkant is het het mooist om de handen onder de franjes te schuiven voor je ze vastplakt en eventueel de franjes weer een beetje korter te knippen).
stap 7
Snijd of knip (zo goed en zo kwaad als dat gaat) een gat in de bodem van de pop (in de rode strook). Vul de pop via het gat met snoepgoed en plak het gat dicht met de strook die je bij stap 1 hebt bewaard. Vergeet niet een stok of knuppel mee te nemen op pakjesavond, daarmee kan de gelukkig ontvanger lekker zijn of haar agressie op de pop botvieren (en er nog snoepjes en een cadeautje aan overhouden ook!).
check it out
Deze surprise kun je in het echt bewonderen in onze winkel in Hilversum, waar Conny je alles over haar creatie kan vertellen!