Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
een Dikke Dame
Kunstenaar Mia Coppola liet zich inspireren door het kleurrijke werk van Niki de Saint Phalle en creëerde de zogeheten "Molly en dolly" beeldjes. Ook bekend als "Dikke Dame" beeldjes. De ronde vormen en felle kleuren staan symbool voor alle sterke en vrije vrouwen. Ken jij iemand die voor jou deze kracht belichaamt? Maak dan deze surprise voor ze.
Deze surprise duurt i.v.m. voorbereidings- en droogtijd minstens 2 dagen om te maken. Houd daar rekening mee in je planning.
wat heb je nodig?
- Piepschuim bal 30, 15 en 20 cm
- Piepschuim kegel 27 cm (4x)
- 6 kleuren matte acrylverf
- Gouden acrylverf
- Penseel met brede punt
- Zwarte acrylmarker
- Schilderstape en/of satéstokjes
- Papiermachépoeder (2x)
- Afbreekmesje
- Alleslijm
- Houten plaat of plank
- Puntige houten (of metalen) stok
- Boor en boortje met dikte van de stok
- Alternatief: een bestaande sokkel
aan de slag
stap 1
Plak de piepschuim bal van 30 cm met alleslijm aan elkaar (stop eerst het cadeautje erin) en laat minstens 10 minuten drogen. Dit wordt de buik van de pop.
stap 2
Hol de piepschuim kegels een beetje uit met het mesje aan de platte kant, zodat ze mooier aansluiten op de buik en lijm ze er in een leuke positie aan vast. Je kunt de vormen op hun plek houden door ze tijdelijk vast te zetten met schilderstape of door er van te voren satéstokjes in te steken.
stap 3
Ook de piepschuim bal van 15 cm (voor de borsten) bestaat uit twee helften. Lijm deze niet aan elkaar, maar snijd de opstaande randjes eraf en lijm de borsten op hun plek op de pop. Bij de illustraties van de Dikke Dames zitten ze zowat in hun nek, dus wees niet bang ze een beetje overdreven hoog te plaatsen.
stap 4
Lijm de twee helften van de bal van het hoofd (20 cm) aan elkaar en hol ook hier, op de plek waar je hem aan de buik gaat plakken, een klein stukje (voorzichtig) uit. Lijm vast, weer met gebruik van tape of satéstokjes als ondersteuning tijdens het drogen.
stap 5
Als alles goed droog is, kun je eventueel tape weghalen. Maak het papiermachépoeder aan volgens de aanwijzigen op de verpakking (let op: deze moet nog een dag vocht opnemen voor je het kunt gebruiken!). Smeer nu de hele pop grof in met de papiermachépasta, waarbij je de kieren tussen de lichaamsdelen goed moet opvullen. Door met je vingers te "trommelen" op de natte pasta, kun je structuur aanbrengen in de laag papiermaché. Laat het geheel daarna minstens een dag goed drogen.
stap 6
Schilder op de pop vloeiende of strakke vlakken in verschillende kleuren acrylverf en wissel deze af met gouden vlakken. Wij hebben veel kleurtjes eerst met wit gemengd voor een lichtere tint. Je kunt op internet ook "Dikke Dames poppen" opzoeken voor inspiratie. Laat de verf minstens een half uur goed drogen. Je penseel kun je uitspoelen met water, zo lang de verf nog nat is.
stap 7
Teken met zwarte acrylmarker lijnen om de vormen heen.
stap 8
Als je al een bestaande sokkel hebt, prik de pop er dan met haar been op. Zo niet, dan kun je een sokkel maken door in een plaat hout een gat te boren en daar een houten of metalen stok in te lijmen. Uiteraard moet het gat niet groter zijn dan de stok, dus meet dat eerst goed op. Aan de andere kant moet de stok puntig zijn (of dun genoeg dat het kan prikken), zodat hij zonder problemen in het been gestoken kan worden. Zet hem aan die kant ook vast met lijm. Het beste werkt het om eerst een keer de pop ver genoeg op de stok te prikken, hem eraf te halen en in het gat flink wat lijm te spuiten voor je hem weer op de stok duwt.
goed om te weten
- Voor alle stappen geldt: als je de lijm (redelijk dikke laag) eerst 5 minuten laat drogen voor je hem plakt, scheelt dat een hoop wachttijd voor je verder kunt. Je kunt het voelen en zien als hij goed kleverig is: de lijm moet niet meer uitlopen als je de figuur schuin houdt en als je de lijm aanraakt met je vingers en deze naar boven beweegt, moet hij veel kleine draadjes trekken i.p.v. één grote, druipende draad of een "velletje" loslaten waaronder zeer vloeibare lijm verstopt zit. Als hij maar weinig of geen kleine draadjes meer trekt, heb je te lang gewacht. Een beetje extra lijm lost de laag eronder vaak wel op, dus op die manier kun je hem toch weer plakkend maken.
- Omdat hij al zo lang mee gaat, weten we heel zeker dat onze alleslijm zonder problemen op piepschuim kan worden toegepast. Heb je nog alleslijm in huis van een ander merk? Test dan eerst op een onopvallende plek een druppeltje lijm en kijk na 10 minuten of het piepschuim er nog goed uitziet. Soms zitten er meer oplosmiddelen in dan in onze alleslijm en lost het piepschuim op, waardoor je (grote) lelijke kraters krijgt. Over het algemeen geldt: staat er een vlammetje op de verpakking, pas dan op en test van te voren. Lijm op waterbasis is altijd veilig, maar die is minder sterk en raden we voor dit project niet aan.
- Als je een nieuwe acrylmarker hebt gekocht, pak er dan een kladblaadje bij. Schud de marker een minuut goed door elkaar en duw daarna herhaaldelijk de punt in op het kladblaadje tot er verf uit komt. In de punt zit een pompsysteem (met een veertje). Als de pen een tijdje heeft gelegen of tijdens het werken weinig verf afgeeft, kun je op die manier de pen weer "activeren".
check it out
Deze surprise kun je in het echt bewonderen in onze winkel in Zaandam, waar Linda je alles over haar creatie kan vertellen!