vrolijk ontbijt-op-bed servies
hoe maak je..

vrolijk ontbijt-op-bed servies

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
>6 uur
Budget:

Dit servies is zo schattig en vrolijk! Zeker weten dat mama een goed begin van de móóiste dag van het jaar heeft. De truc zit 'm in een paar kleurtjes herhalen voor de versiering. Dat is vrolijk, maar toch rustig.

wat heb je nodig?

  • Glas- en porseleinpennen in verschillende kleuren
  • Zwarte porseleinpen met fijne punt
  • Mok, bord of ander servies
  • Kladblaadje
  • Ontvettingsmiddel
  • Oven die op 160 °C kan

 

aan de slag

stap 1

Bedenk wat je wilt tekenen en schrijven en welke kleuren je wilt gebruiken. Wij zijn gegaan voor groen, lichtblauw, roze, geel en oranje voor de versieringen. Voor de tekst en illustratie hebben we ook nog rood en donkerblauw gebruikt. Teken eventueel op een kladblaadje alvast een eerste versie om als naslagwerk te gebruiken.

 

stap 2

Ontvet het servies dat je gaat versieren. Doe dit niet met afwasmiddel (dit laat gek genoeg zelf ook een microscopisch dun vettig laagje achter), maar bijvoorbeeld met ammoniakwater of alcohol. Laat aan de lucht drogen.

 

stap 3

Schud de pennen die je gaat gebruiken een minuut goed door elkaar (je moet het balletje horen tikken) en druk bij het eerste gebruik de punt op een kladblaadje (voorzichtig, herhaaldelijk) in. Er zit een pompsysteempje in, die bij het indrukken ervoor zorgt dat de inkt in de punt zal vloeien.

 

stap 4

Teken je illustratie en schrijf daarnaast de gekozen tekst. Teken zwarte lijntjes met de pen met dunne punt. Als laatste maak je het af met de confetti. Heb je een foutje gemaakt? Je kunt de lijn als deze al droog is eenvoudig wegkrabben met je nagel! Laat het servies als je klaar bent 4 uur uitharden.

 

stap 5

Zet je servies in een koude oven en stel de temperatuur in op 160 °C. Als de oven op temperatuur is zet je de timer op 90 minuten en laat het servies in die tijd afbakken. Laat het servies na afloop met de oven mee afkoelen. Als je deze stappen volgt, hoef je niet bang te zijn dat je servies barst omdat het "schrikt" van een plotselinge koude of warme stroom lucht.

 

 

goed om te weten

Glas - en porseleinpennen (en verf trouwens ook) is niet geschikt voor zogeheten "duralex" glas, aangezien dit niet in de oven kan. Daarnaast raden we ook sterk af om op oppervlaktes te tekenen waar straks eten op komt (zoals het midden van een bord of de binnenkant en rand van een mok), omdat de verf niet geschikt is voor consumptie en dus puur decoratief is. Het kan dan slijten (en loslaten) door geschraap van bestek of losweken in (warme) vloeistoffen. Wil je toch graag die oppervlaktes versieren? Dan zul je langs moeten gaan bij een echte serviesmaker, want dan moet je illustratie onder of in het glazuur zitten en op zeer hoge temperaturen (rond 1000 °C) afgebakken worden. Dat wordt thuis lastig!
Beperkt je dus tot de "veilige zones" en zorg dat je afwassen met de hand doet en je het servies niet lang in de afwasbak laat weken. Zo kunnen jij en mama het allerlangst van je mooie servies genieten!
Wil je toch graag ook in het midden van het bord tekenen? Overweeg dan om het bordje aan de muur te hangen of om er alleen droge voedingsmiddelen op het bord te leggen (koekjes, bonbons, dat soort lekkernijen).

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen