een beeldje van je handen
hoe maak je..

een beeldje van je handen

moeilijkheid:
moeilijk
Tijd:
>6 uur
Budget:

Maak een super realistische (gips)afdruk van je eigen hand of die van een ander! Zet hem in huis of geef hem weg als persoonlijk cadeautje.

Met alginaatpoeder maak je mallen van allerlei basisvormen, zoals je hand. Maar je kunt er ook bestaande beeldjes mee kopiëren. Wij leggen uit hoe je dit beeldje maakt! 

wat heb je nodig?

  • Alginaatpoeder
  • Water
  • Elektrische mixer
  • Plastic of metalen bak waar je hand of je beeldje in past
  • Gips of beton

 

aan de slag

stap 1

Zorg dat je het alginaatpoeder en het water mengt in verhouding 1:3 (1 deel alginaat, 3 delen water) en dat je van tevoren alles klaar hebt staan. Zorg ook dat je straks een comfortabele plek hebt terwijl de alginaat uithardt. Je zult, als een beeldje van je handen gaat maken, ongeveer een kwartier stil moeten zitten.

 

stap 2

Gooi het alginaatpoeder en het water in een bak (dit kan ook de bak zijn waar je straks je mal in gaat maken) en pak de mixer erbij. Mix net zo lang tot alle klontjes verdwenen zijn. Let op: alginaat begint direct met uitharden als er water bij komt, dus mix niet langer dan een aantal minuten.

 

stap 3

Na het mixen moet je snel werken, maar je hoeft niet te haasten. Zet de bak op de plek neer waar je de afdruk gaat maken (giet de vloeistof van tevoren over als dat nodig is). Steek je handen erin en blijf 10 tot 15 minuten stil zitten. 

 

stap 4

Als de alginaat stevig is, kun je voorzichtig je handen en vingers bewegen, tot je voelt dat de mal niet meer vacuüm om je hand zit. Haal je handen er voorzichtig uit.

 

stap 5

Maak nu gips (of beton) aan volgens de aanwijzigen op de verpakking. Tik belletjes er goed uit voor je gaat gieten. Giet een beetje gips in de hand (giet hem niet helemaal vol). Kantel de mal, zodat luchtbellen uit de vingertoppen kunnen ontsnappen en ze gevuld worden met gips. Herhaal deze stap en giet er steeds een klein beetje gips bij. 

 

stap 6

Nu kun je de mal van het gips afbreken. Er blijven altijd kleine stukjes alginaat in groeven en gaatjes steken, die kun je met een satéprikker verwijderen. Je kunt de mal niet nogmaals gebruiken, maar je krijgt er wel een uniek beeldje voor terug! 

 

stap 7

Laat het beeldje nu minstens één dag goed drogen. Daarna kun je hem eventueel schilderen met acrylverf of spraypaint!

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen