houtbranden
hoe maak je..

houtbranden

moeilijkheid:
Gemiddeld
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Met houtbranden maak je gebruik van de natuurlijke eigenschap van hout om donker te kleuren bij verbranden. Daarmee creëer je een stijl die prachtig past bij het materiaal. Je kunt er daarna met andere materialen nog kleur of highlights aan toevoegen, maar het staat minstens net zo mooi als je het simpel houdt. 

Voor je gaat beginnen natuurlijk eerst even een waarschuwing: de houtbrander wordt ontzettend heet. Dus bescherm jezelf en je omgeving door de veiligheidsinstructies goed op te volgen. Dit houdt in dat je nooit de hete punt vast pakt met je handen of iets brandbaars, niet te lang op het hout blijft rusten met de hete punt, altijd zorgt dat de houtbrander stabiel in de houder staat als je hem even niet gebruikt en dat je hem pas opbergt als hij helemaal is afgekoeld. Veiligheid eerst!

wat heb je nodig?

  • houtbrander met houder
  • verschillende opzetstukjes (optioneel)
  • hout, leer of kurk
  • een stevig werkblad
  • een stopcontact in de buurt

 

aan de slag

stap 1

Als wilt, kun je van te voren een ruwe schets op het hout tekenen, maar dit hoeft natuurlijk niet.

 

stap 2

Zet het houdertje klaar en leg de houtbrander erin terwijl hij nog koud is. Staat hij stabiel? Staat er niets in de buurt dat brandgevoelig is?

 

stap 3

Kies het puntje waar je mee wilt werken en draai hem voorzichtig in de houtbrander. Zorg dat het puntje goed vastzit (als hij heet is kun je hem niet meer goed aandraaien natuurlijk), maar draai hem niet té strak. Hij moet er later wel weer uitkunnen. Steek dan de stekker in het stopcontact. Het duurt ongeveer 5 minuutjes voor de houtbrander warm is. Tip: houd een paar droge ijslolliestokjes in de buurt om op te testen! 

 

stap 4

Is de brander heet? Dan kun je aan de slag. Op zich is het niet moeilijk: je volgt de lijntjes die je eerder hebt getekend of volgt je eigen gevoel. Wel is het belangrijk dat je niet al te lang op één plek blijft en niet te hard drukt. Bij treuzelen straailt de warmte uit naar buiten in het hout eromheen en kan het er dus vlekkerig uit komen te zien. Als je te hard drukt kan de punt (en daarmee het schroefdraad) schuin in het apparaat komen zitten en bij het verwisselen afbreken. 

 

stap 5

Ben je klaar? Haal de stekker dan uit het stopcontact en laat het apparaat volledig afkoelen. Je kunt daarna voorzichtig de punt eruit draaien. Bij weerstand: niet forceren. Liever een beetje wiebelen tot je voelt dat hij meegeeft. Het schroefdraad is gemaakt om op te warmen en af te koelen, maar zet daarbij wel steeds weer uit (en krimpt weer in). Daardoor kan hij vaster komen te zitten en bij forceren afbreken. Dat wil je natuurlijk niet!

 

tip

Wil je tussendoor van punt wisselen? Volg dan de instructies van stap 5. Hier is wel wat geduld voor nodig en het is verleidelijk om de punt te vroeg te wisselen. Je wilt natuurlijk door, maar ja... Neem eventueel een middagje de tijd om van elk puntje op een stukje hout wat testjes neer te zetten en gewend te raken aan wat ze doen. Op die manier kun je later nog zien wat ze precies doen en kun je van te voren bedenken welke puntjes je waarvoor wilt gebruiken in je ontwerp. Dat scheelt onnodig wachten en wisselen!

 

handig om te weten

  • Je kunt met een houtbrander ook (natuurlijk) leer en kurk branden! De naam is dus een beetje verwarrend, maar dat mag de pret niet drukken. Je kunt bijvoorbeeld hele mooie armbandjes of onderzetters maken met deze materialen. 
  • Bij de uitgebreide set zitten ook een soldeerpunt en een opzetstukje waarmee je piepschuim kunt snijden. Handig, hè?
  • Je kunt je projecten goed combineren met andere materialen, zoals verf of pastelkrijt.
  • Vernissen is in principe niet nodig, maar extra bescherming is nooit mis. Bovendien kun je er op die manier ook een mooie glanslaag aan geven. 
  • Bij de verbranding van hout komen altijd wat roetdeeltjes en ander fijnstof vrij (net als bij een haardvuur). Wij vinden het altijd heerlijk ruiken, maar echt gezond is het niet. Zorg daarom altijd dat je in een goed geventileerde ruimte werkt, niet recht boven de brander hangt tijdens het werken (hoe verleidelijk ook) en dat je niet al te lang achter elkaar blijft werken. Haal altijd de stekker uit het stopcontact als je even pauze neemt!
De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen