Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
- Home
- basisgids verf
-
verdiep je in verf
Er bestaan ontzettend veel soorten verf. Voor hobby's, voor in en om het huis, voor industriële toepassingen.... Nu gaan we die laatste twee niet uitdiepen, maar alleen al op het gebied van hobby en kunst zijn er ontzettend veel soorten om uit te kiezen. Ieder met hun eigen technieken en toepassingen. Wij leggen in een notendop het verschil uit tussen deze soorten, zodat jij straks weet waar je aan begint!
soorten verf
Eerst zullen we de belangrijkste verschillen en toepassingen van bekende soorten verf uitlichten, daarna duiken we de diepte in per soort en lichten we nog wat bijzondere vormen van verf uit.
Acrylverf en hobbylak: beide soorten zijn verf op waterbasis, die over het algemeen dekkend is en na het opdrogen niet meer oplost in water. Het is een zogeheten suspensie van minuscule kunststofdeeltjes in een vloeistof. Zodra het water verdampt is, blijft een plastic-achtig laagje achter. Als je wel eens je muren hebt geverfd met latex verf, zal acrylverf/hobbylak bekend aanvoelen, ze zijn namelijk aardig vergelijkbaar. Hobbylak is eigenlijk een variant van acrylverf die vrij dun is, waardoor hij perfect is om objecten gelijkmatig te schilderen of gedetailleerde schilderijen te maken. De meeste "standaard" acrylverf is wat dikker en lobbig (hoewel hier verschillen in zitten per merk en collectie) en goed geschikt voor schilderijen of, net als hobbylak, voor het schilderen van objecten. Grofweg kun je zeggen dat acrylverf wat meer gebruikt wordt voor kunst (schilderijen) en hobbylak voor versiering (objecten, kleine hobbyprojecten), hoewel ze absoluut beiden geschikt zijn voor al deze doeleinden. Het is bij uitstek de verf die het meest wordt verkocht om surprises mee te maken voor Sinterklaas!
Aquarelverf en plakkaatverf/gouache: aquarelverf, ook bekend als waterverf, is tevens een verf op waterbasis, maar deze blijft altijd oplosbaar in water. Het is in de basis pigment die is opgelost in water, geholpen door (Arabische) gom en eventuele andere hulpmiddelen. Dus ook als de verf droog is, kun je hem opnieuw activeren en verdunnen met water. Zo kun je prachtige overgangen tussen kleuren en lagen krijgen! Aquarelverf is transparant, de dekkende variant heet plakkaatverf (of gouache, een wat meer professionele term). Plakkaatverf/gouache heeft, doordat het dekkende verf is, qua stijl wat meer weg van acrylverf. Maar omdat het altijd nog kan oplossen in water, kun je hele bijzondere overgangen creëren en spelen met de dekkingsgraad. Hoe meer water, hoe transparanter! Bij transparante aquarelverf is het juist de kunst om de lagen zó op te bouwen dat je lichte vlakken "vrij" houdt. Zet je ergens een donkere kleur neer, dan kun je het daar nooit meer kleurloos of heel licht maken, omdat een lichtere kleur gewoon de donkere kleur door laat schijnen. Je werkt daarom over het algemeen altijd van licht naar donker, maar iedereen heeft zo hun eigen werkwijze. Deze verfsoorten zijn niet bedoeld als hobbyverf, maar worden gebruikt om schilderijen te maken of bijvoorbeeld brushlettering kunst en bullet journal versieringen. Van alle soorten verf, heeft transparante aquarel misschien wel het meest een "eigen karakter" en een zeer uitgesproken stijl. Het water vloeit soms waar je het niet hebben wilt en droogt vaak net weer anders op dan hoe het eruit zag toen het nog nat was. Daarmeeis het voor beginners soms een lastige verf, maar het leuke is dat het ook juist snel veel karakter en levendigheid aan je kunst toevoegt. Met weinig ervaring, kun je zo toch snel een pakkend schilderij maken.
Olieverf: de naam zegt het al, deze verf is op oliebasis. Olieverf staat bekend als een een verf voor gevorderden, maar in de basis is het helemaal niet zo'n moeilijke verf om mee te werken. Omdat het relatief dekkend is, kun je foutjes nog herstellen door er met elke andere kleur overheen te gaan en dankzij de langzame droogtijd, heb je alle tijd om verf nog weg te schrapen/vegen of op je canvas te mengen. Dit laatste is wat olieverf onderscheidt van acrylverf en aquarelverf. Die verven drogen snel en daardoor moet je soms snel werken, maar olieverf is bij uitstek een verf voor mensen die houden van rust en tijd. De droogtijd van olieverf bedraagt dan ook weken tot maanden tot zelfs jaren! Er zijn mediums waarmee je de droogtijd kunt verkorten of juist verlengen en er zijn nog allerlei andere mediums, voorbehandelingsmiddelen of juist afwerkingsmiddelen. Dit wekt de indruk dat voor olieverf veel kennis en ervaring nodig is, maar deze middelen zijn extra. In de basis is het dus juist een hele fijne verf voor beginners! Voor iedereen die het wel ziet zitten om met olieverf te werken, maar opziet tegen het "gedoe" met terpentine, hebben we goed nieuws: dankzij speciale emulgatoren hebben verfproducenten het voor elkaar gekregen om olieverf te ontwikkelen die te verdunnen is met water. Het is dan nog steeds op oliebasis (met alle voordelen die dat dus biedt), maar je penselen kun je reinigen met water. Ideaal! Net als aquarelverf is olieverf een verf voor het maken van schilderijen, je zult deze niet zo snel gebruiken voor je surprise of hobbyproject.
de diepte in
Er bestaan nog veel meer soorten verf en ook over bovenstaande verfsoorten valt nog veel meer te vertellen. Daarom duiken we de diepte in! Blader door de tabjes om alles te lezen.
Acrylverf is waarschijnlijk de meest gebruikte verf voor hobbydoeleinden en dat is niet voor niets. Het is makkelijk om mee te werken, droogt relatief snel en waterafstotend op, dekt goed, is onderling te mengen én je kunt je gebruikte hulpmiddelen gewoon reinigen met water. Bovendien zitten er geen oplosmiddelen in en er zit vrijwel geen geur aan, dus dat werkt wel zo prettig.
waar moet je op letten bij acrylverf?
Voor simpele projecten, zoals het beschilderen van een surprise, komt het allemaal niet zo nauw. Haal gewoon de kleurtjes die je wilt gebruiken + een paar fijne penselen en ga aan de slag. Als je een schilderij wilt maken waar je wat meer technieken wilt toepassen, let dan goed op de lichtechtheid en transparantie. Zo zijn sommige kleuren verf transparanter dan andere (dit komt o.a. door het gebruikte pigment) en zal verf van hogere kwaliteit over het algemeen langer zijn kleur vasthouden als er (zon)licht op komt (de lichtechtheid).
Daarnaast is het belangrijk dat je gebruikte hulpmiddelen zoals penselen, mengpaletten en paletmessen schoonmaakt vóór de verf opdroogt, want daarna lost het niet meer op in water. Als de verf op gladde ondergronden toch te ver is ingedroogd, dan kun je deze het beste helemaal laten drogen en daarna een tijdje in warm water laten weken. Vaak kun je de verf er dan als een soort folie vanaf trekken of schrapen. Dit werkt niet op oppervlakken die poreus zijn, zoals hout of met veel structuur, zoals tussen de haren van penselen. In het laatste geval kan het voorkomen dat de penseel helaas weggegooid moet worden. Een wijze les voor de toekomst!
Panduro acrylverf
Deze verf is perfect voor beginners en lief voor je portemonnee. De grotere tubes, vaak gebruikt voor bijvoorbeeld grote schilderijen of hobbyprojecten zoals surprises, zijn beschikbaar in de meest populaire kleuren. Daarnaast bestaat deze verf in verschillende sets met kleinere tubes, die het goed doen als cadeautje of als beginnersset met een uitgebreidere selectie kleuren. Deze worden voor kleinere creatieve uitspattingen gebruikt, omdat er natuurlijk wat minder verf beschikbaar is per kleur. Het voordeel is dat je de kleuren niet meer hoeft te mengen, zodat je altijd exact dezelfde kleur bij kunt pakken als je toch nog een beetje tekortkomt.
Panduro acrylverf is verkrijgbaar in een matte en een glanzende variant, sommige setjes ook met satijnglans (deze zit tussen mat en glans in).
Amsterdam acrylverf
Één van de meest bekende acrylverfmerken van Nederland, en zeker binnen onze collectie, is Amsterdam acrylverf. Wij hebben de Standard Series in onze collectie, die speciaal ontwikkeld is voor hobbykunstenaars. Betrouwbare kwaliteit en een hoog pigmentgehalte, zodat je altijd een fijne consistentie en intense kleuren hebt om mee te werken. Tegelijkertijd is bewust gekozen om niet de allerduurste pigmenten te gebruiken, zodat de verf nog wel betaalbaar blijft. Zo is het ontdekken van jouw creatieve kant laagdrempelig en toch niet beperkt door kwaliteit! Met Amsterdam verf kun je heel goed experimenteren met dekkingsgraad en kleur, op de tubes staat duidelijk aangegeven of de verf dekkend is.
Amsterdam acrylverf bestaat alleen in een satijnglans variant.
Klik hier voor meer informatie over Amsterdam acrylverf!
Hobbylak is praktisch hetzelfde als acrylverf die je in tubes kunt kopen, maar is vloeibaarder. De pigmenten zijn sterk geconcentreerd, zodat je ook bij een dun laagje een goede dekking hebt. Door het formaat van de potjes is deze verf niet zo handig voor hele grote oppervlaktes en wordt dus vooral gebruikt voor kleine details. De consistentie zorgt ervoor dat je minder strepen trekt dan bij dikkere acrylverf, waardoor je laag over laag kunt werken met minimale hoogteverschillen. De verf vloeit prachtig uit en is daarmee ook goed geschikt voor brushlettering en ander gedetailleerd schilderwerk.
waar moet je op letten bij hobbylak?
Volg dezelfde aanwijzingen als bij acrylverf, maar let op dat je het mengen van kleurtjes het beste in bijvoorbeeld een mengpalet doet. Dikke acrylverf kan gemengd worden op een schilderspalet of bord, maar je hebt de diepere vakjes van een mengpalet nodig om te voorkomen dat de vloeibare hobbylak alle kanten op vloeit. Als je kleurtjes niet mengt, maar puur wilt gebruiken, kun je direct uit het potje werken. Door de relatief grote opening kun je met penselen van verschillende formaten werken en hoef je na het schilderen geen palet of bordje schoon te maken. Penselen nog altijd wel reinigen met water vóór de verf opdroogt, want ook hobbylak lost niet meer op in water als het eenmaal droog is.
hobbylak glans
De naam verraad het al, deze hobbylak is glanzend. Het gaat een beetje ver om te zeggen dat deze net zo glanzend is als autolak of hoogglans nagellak, maar het komt zeker in de buurt van glanzende meubellak. Een glanzende verf of vernis glanst omdat het oppervlak zo glad mogelijk is, met als bijkomend voordeel dat het ook goed beschermt tegen vlekken, deze veeg of poets je over het algemeen makkelijker van het oppervlak af, omdat het er niet in kan trekken. Het nadeel is dat je penseelstreken vaak net iets beter ziet, maar hobbylak vloeit goed uit, dus droogt alsnog niet streperig op.
hobbylak mat
De matte variant heeft juist een (microscopisch) ruw oppervlak, waardoor licht alle kanten op weerkaatst. Dit zorgt voor een diffuse reflectie, die er voor ons oog mat uitziet. Bij matte lak zie je veel minder de haartjes van je penseel terug, waardoor je een prachtige, egale afwerking aan je kunstwerk geeft. Wel moet je wat meer oppassen met vieze vingers, vettigheid en andere vlekken, deze blijven aan het ruwe oppervlak hangen. Hard poetsen kan op die plek het oppervlak glanzender maken, dus liever voorkom je vlekken.
Aquarelverf (ook bekend als waterverf of water colour in het Engels) is een verf op waterbasis, die altijd blijft oplossen in water. Daarin verschilt het dus van acrylverf en olieverf, wat ook betekent dat je er anders mee om gaat en het voor andere doeleinden gebruikt.
waar moet je op letten bij aquarelverf?
Afgezien van de metallic- en plakkaatvariant, gebruik je aquarelverf altijd op een lichte (meestal witte) ondergrond. Deze ondergrond is bijna altijd speciaal aquarelpapier, omdat dat goed tegen grote hoeveelheden water kan, maar aqaurelverf wordt ook veel gebruikt in bijvoorbeeld bullet journals en op mixed mediapapier.
Je kunt allerlei keuzes maken wat betreft de verdunning, volgorde van werken en hoeveel tijd je tussen de lagen laat zitten. Hoe meer je verdund, hoe lichter en transparanter de kleur. Je kunt op een palet verdunnen en slechts een beetje verf oppakken. Dan kun je een relatief egale, lichte laag schilderen. Maar je kunt ook donkere verf aanbrengen op papier en direct daarna water op het papier toevoegen om de kleur te verdunnen. Door de grotere hoeveelheid water zal de kleur rond gaan vloeien en krijg je een dynamische, gevarieerde kleur binnen het vlak. Laat je een kleur eerst intrekken en (deels of volledig) opdrogen, dan dringt deze door tot de diepere lagen en droogt daar op. Als je er nu met (een andere/dezelfde) kleur overheen gaat, mengen de kleuren nog deels, maar niet meer volledig. Zo kun je mooie lagen en diepte creëren! Zo heb je ook in het begin van je werk de keuze of je het papier eerst natmaakt en in het nat gaat werken, of op droog (of weer opgedroogd) papier gaat werken. Eerst water gebruiken en laten opdrogen zorgt dat de vezels van het papier wat open gaan staan en kleuren makkelijker over het papier vloeien.
Welke techniek je ook toepast, zorg dat je altijd mét het water werkt en niet ertegen. Accepteer dat het water doet wat het wil en dat je het alleen maar wat kunt sturen, zo bespaar je jezelf frustratie en laat je de stijl echt spreken. Gelukkig leer je gauw genoeg werken met de verf en zijn er veel technieken en instructievideo's beschikbaar op internet. En ook een perfectionist kan leren houden van en werken met deze karaktervolle verf!
Klaar met je werk? Let op dat je het niet in de volle zon hangt, niet alle kleuren zijn even lichtecht. Sommige vervagen door invloed van UV-licht, je kunt op de tube/napje zien welke er goed bestand tegen zijn en welke niet.
aquarelverf in napjes
De napjes hebben een soort opgedroogde pasta in een plastic kuipje zitten, welke je nat maakt met een penseel en van daaruit schildert. Je kunt ook het water even in laten trekken of met je penseel herhaaldelijk over het napje gaan tot je veel kleur op hebt genomen. Dan kun je eventueel de inkt-achtige verf die je nu hebt, overbrengen op een schilderspalet en kleurtjes mengen of de kleur wateriger maken.
aquarelverf in tubes
In tubes zit verf die al vloeibaar is, waardoor je dus ook de pure kleuren kunt mengen. Voornamelijk als je grote vlakken in een gemengde kleur wilt doen of als je altijd ongeveer dezelfde kleuren wilt kunnen mengen, is het fijn als je het op die manier kunt verwerken. Verf uit tubes kun je ook in een leeg napje spuiten en op laten drogen!
Plakkaatverf, ook bekend as poster paint en gouache, is een dekkende aquarelverf. Het is gemaakt van pigmenten vermengd met water en een verdikkingsmiddel. Plakkaatverf droogt heel mat op, wat een bijzondere en opvallende afwerking geeft aan je kunstwerk. Ruwweg kun je zeggen dat "plakkaatverf"/"poster paint" verf voor kinderen is en "gouache" verf voor volwassenen en kunstenaars. Het onderscheid zit hem o.a. in de gebruikte pigmenten. Plakkaatverf komt meestal in grote bussen en bevat in verhouding meer opvulling dan pigment. Gouache komt juist meestal in kleine tubes of napjes, is duurder en heeft in verhouding veel meer en hoogwaardigere pigmenten. Daardoor geeft het een verzadigde kleur en mooie dekking. Plakkaat wordt dan ook vaak gebruikt op scholen, voor heel diverse doeleinden, van schilderijen tot surprises. Gouache gebruik je, net als aquarelverf, meestal op aquarelpapier (of mixed mediapapier/bullet journals), hoewel het dik genoeg is om ook op veel ander papier gebruikt te worden.
Kun je er dan altijd vanuit gaan dat gouache hoge kwaliteit is en plakkaat simpele verf is? Helaas niet, de termen worden vaak genoeg door elkaar gebruikt. Het beste kun je daarom voor aanschaf even onderzoek doen naar het merk en ervaringen van anderen. Wel kun je meestal comcluderen dat als het in een grote fles of pot zit en gemaakt is voor kinderen, dat je dan een simpele versie te pakken hebt!
waar moet je op letten bij gouache?
Net als bij aquarelverf kun je gouache (en plakkaatverf) weer opnieuw laten oplossen. Dat betekent dus ook dat als een napje of tube is uitgedroogd, dat je alleen water toe hoeft te voegen om er weer mee te kunnen schilderen! Bij gouache is het alleen over het algemeen de bedoeling dat je de verf weer helemaal vloeibaar maakt, niet alleen het bovenste laagje. Een tube zul je dan open moten knippen en de inhoud ineen container doen. Bij een napje kun je direct water in het bakje doen en deze enkele uren laten intrekken met gesloten deksel. Roer het vervolgens door en je hebt weer een mooie, gekleurde pasta!
Bij het verven met gouache kun je het beste een beetje verf op een mengpaletje scheppen en daarna een heel klein beetje water toevoegen (één druppel is vaak al genoeg). De truc is om die perfecte middenweg tussen te droog en te vloeibaar te krijgen. Een kwestie van oefenen!
Omdat gouache een dekkende verf is, kun je hem ook (of juist) op een dondere ondergrond gebruiken. Je moet de verf dan zeker niet te ver verdunnen, want dan wordt hij transparanter. Welke ondergrond je ook gebruikt, probeer niet te vaak op één plek op en neer te gaan op een al geschilderde plek, want dan lost de onderlaag weer op en wordt de nieuwe kleur vuil.
(tempera) plakkaatverf
We gaan even uit van het onderscheid zoals we het hierboven maakten: dit is de simpele verf, die vooral bedoeld is voor kinderen. Grote tubes of bussen, goedkope pigmenten (met bijbehorend prijskaartje) en daarom helemaal niet erg als er dagelijks een grote hoeveelheid op (of naast...) het papier belandt. De verf bevat nog altijd wel pigmenten, dus werkbladen, kleding, vloer en muren (je kunt niet voorzichtig genoeg zijn) moeten beschermd worden, maar omdat de pigmenten minder krachtig zijn dan bij gouache, zijn de gevolgen wat minder groot als het per ongeluk toch op papa's nieuwe schoenen gesmeerd wordt.
De term "tempera" komt trouwens van een eeuwenoude verfsoort, die traditiegetrouw nog steeds vaak bij iconen (schilderingen van heiligen) gebruikt wordt. Dit is een mengsel van pigmenten, eigeel, water en olie. De olie houdt de boel soepel en het eigeel reageert met zuurstof uit de lucht en maakt de verf waterafstotend. Omdat de verf wateroplosbaar is (als het nog niet is opgedroogd) lijkt het op de plakkaatverf die we nu kennen en zodoende zie je de term nog wel eens terug op verpakkingen van plakkaatverf. In ons geval bevat de verf geen eigeel of olie trouwens, noch in de gouache in onze collectie. Schilderingen van iconen kunnen met gebruik van tempera eeuwenlang overleven, de kunstwerken van je kinderen kun je beter wat zorgvuldiger opbergen, want plakkaatverf is houdt het niet zo lang uit. En dat is maar goed ook, anders zou je het dus ook niet zo makkelijk meer kunnen opruimen als de creatieve bom weer ontploft is in huis!
gouache
Hoewel de term "gouache" dus soms ook gebruikt wordt voor simpele, lage kwaliteit verf, zul je deze term over het algemeen vooral terugvinden op tubes en potjes waar verf voor fijnere kunst in zit. De inhoud is kleiner, maar per milliliter zitten er wel meer, en bovendien hoogwaardigere, pigmenten in. Daarmee is het al minder geschikt voor kinderen, want als deze verf op de witte bank komt, is de kans een heel stuk kleiner dat je het er nog helemaal uit krijgt.
Dat is natuurlijk wel goed nieuws voor (hobby)kunstenaars, die meestal verf goed weg weten te houden bij hun nieuwe bank. Met gouache kunnen zij namelijk prachtige schilderijen en illustraties creëeren, met diepe kleuren en dekkende lagen. Ook deze verf droogt mat op en zorgt zo voor een puntgave stijl. Intens matte oppervlakken geven diepte en laten kleuren op een unieke manier spreken, dus gebruik deze eigenschap in je voordeel. Afhankelijk van je stijl en de gebruikte hoeveelheid water kun je zo bijvoorbeeld een soort blockprint-achtige stijl neerzetten of juist een mix tussen olieverf en aquarel. Als je ooit met acrylverf hebt gewerkt, raden we aan om die verf in je achterhoofd te houden tijdens het werken en niet van qouache een aquarelverf te proberen te maken. Het mooie van gouache is namelijk dat het, net als acrylverf, een dekkende verf is. Dus gebruik ook deze eigenschap in je voordeel.
Omdat gouache iets minder bekend en populair is dan aquarelverf en acrylverf, zijn er meestal wat minder kleuren om uit te kiezen. Setjes met alleen de primaire kleuren komen bijvoorbeeld veel voor. Gelukkig kun je gouache, net als veel andere verf, gewoon onderling mengen om nieuwe kleuren te maken. Het beste kun je altijd eerst even wat kleurmonsters van de originele kleuren maken (gewoon wat strepen kleur neerzetten op een kladblaadje, met verschillende hoeveelheiden water aangelengd), zo zie je hoe de kleur op zal drogen. In veel gevallen zullen donkere kleuren wat lichter opdrogen en lichte kleuren juist wat donkerder. Wel zo handig om op tijd te weten en zo heb je altijd een overzicht achter de hand als je je project later weer oppakt.
In de Gouden Eeuw kon je als kunstschilder zowat niet om olieverf heen, toen bestond acrylverf nog niet en aquarel is wat te kwetsbaar voor grote, dure portretten. Maar ook als je alle keuze van de wereld hebt, is olieverf een bijzondere optie, waarmee je een heel mooi levendig schilderij kunt maken. De glanzende afwerking zorgt voor een luxieus effect en door de dikte van de verf kun je spelen met reliëf. Bovendien komen pigmenten goed tot hun recht in de dikke olie waar ze in opgelost zijn. Wie ooit Bob Ross in actie heeft gezien, weet dat je met olieverf treffende penseelstreken soepeltjes kunt afwisselen met vloeiende kleurovergangen en dat ook bij een ogenschijnlijk "moeilijke" verfsoort als olieverf foutjes soms juist voor wat extra magie kunnen zorgen. Probeer ook eens, net als Bob, met paletmessen te werken. Het vergt even wat oefening, maar met deze dikke verf kun je zo mooie strakke lijnen neerzetten.
waar moet je op letten bij olieverf?
Allereerst is het belangrijk om de droogtijd van olieverf in acht te nemen. Als je graag snel werkt, zul je deze niet als een voordeel ervaren, maar mensen die graag met olieverf werken vinden het juist fijn: olieverf droogt ontzettend langzaam. Het kan wel een paar weken tot zelfs maanden duren voor een dikke klodder olieverf helemaal droog is. Deze droogtijd is onder andere afhankelijk van de dikte van de verf, de gebruikte mediums, of de verf verdund is en zélfs van het pigment. Zo zitten er in aardtinten als oker en omber in verhouding meer droge deeltjes (pigment) dan in een transparantere kleur en dus in verhouding minder olie. En het is nou juist die olie die de droogtijd zo lang maakt. Deze verdampt namelijk niet, net zoals water uit acrylverf of oplosmiddelen uit een verfspray, maar oxideert onder invloed van zuurstof uit de lucht. Dat proces duurt wel even, dus geduld is een schone zaak.
Waarom is dat dan fijn, zo'n lange droogtijd? Het geeft je de mogelijkheid om dagen nadat je een kleur hebt neergezet nog een nieuwe kleur met deze laag te vermengen en overgangen te creëren, iets wat bij de andere verfsoorten niet kan. Zelfs aquarelverf, die je nog wel opnieuw kan activeren, is tegen die tijd al zo ver in het papier getrokken en opgedroogd, dat het nooit meer helemaal opnieuw oplost en mengt. Zo biedt olieverf je alle tijd om aan je schilderij te werken!
Verder is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen (geurloze) terpentine en terpentijn. Die eerste gebruik je over het algemeen om je penselen en palet te reinigen, de tweede om je verf te verdunnen. Verdunnen kan overigens ook met olie, maar geeft een ander effect. Meestal is olieverf op basis van lijnolie en gebruik je dus ook deze zelfde olie om de verf aan te lengen, maar kijk altijd of het merk zelf andere instructies geeft! Giet voor het reinigen van je penselen een schoon conservenpotje halfvol met terpentine en spoel hier je penselen in uit. Gebruik eventueel een tweede potje om ook de laatste resten verf nog uit je penselen te halen. Laat het potje/de potjes vervolgens met deksel erop op een veilige plek staan (bijvoorbeeld op zolder of in de schuur), buiten bereik van kinderen en uit de zon/vorst. De verf bezinkt tot een laagje onderin het potje. Giet de bovenste laag terpentine voorzichtig over in een ander potje, deze kun je weer opnieuw gebruiken. Het bezinksel kan bij het klein chemisch afval worden ingeleverd.
Tot slot is de volgorde van werken belangrijk, tenzij je niet van plan bent om je schilderij in meerdere lagen op te bouwen. Doe je dit wel, zorg dan dat elke volgende laag "vetter" is dan de vorige. Voor de eerste laag verdun je de verf met wat terpentijn. Voor de volgende lagen verdun je de verf met een iets meer oliehoudend middel, bijvoorbeeld met wat lijnolie of standolie. Als je het andersom doet, door magere verf over vette verf te schilderen, gaat de magere laag op den duur barsten vertonen.
wateroplosbaar of juist niet?
Ooit gehoord van wateroplosbare olieverf? Klinkt onmogelijk, maar dankzij emulgatoren kan het tóch. Deze worden aan traditionele olieverf toegevoegd om ervoor te zorgen dat je de verf met water kunt verdunnen en penselen uit kunt spoelen met water. Daarmee kun je de mooie stijl van olieverf (inclusief impasto-techniek) verkrijgen, zonder moeilijk te hoeven doen met thinners en potjes olie. Ideaal voor beginners die olieverf eens uit willen proberen, maar net zo goed geschikt voor meer ervaren kunstenaars. Je verwerkt de verf hetzelfde als reguliere olieverf en ook de droogtijd is langzaam. Het water verdampt en daarna neemt de oxidatie van de olie het over om de verf te laten verharden.
Je kunt wateroplosbare olieverf en gewone olieverf onderling mengen, echter lost het dan niet meer goed op in water. Er bestaan ook mediums die je door gewone olieverf kunt mengen om het wateroploasbaar te maken. Dus of je nu voor traditionele olieverf gaat of voor wateroplosbare, je kunt alle kanten op!
mediums
Er bestaan ontzettend veel mediums, toevoegingen en afwerkingsmiddelen om te combineren met olieverf. Denk hierbij aan gesso, waarmee je een ondergrond kunt behandelen zodat het geschikt wordt om te beschilderen. Of mediums waarmee je de droogtijd kunt verkorten of juist verlengen, de glansgraad aan kunt passen of de dikte van de verf. Vergeet natuurlijk ook vernis niet, waarmee je je werk een extra beschermlaag geeft en de gehele glansgraad gelijk kunt trekken.
Textielverf is een leuke variatie op acrylverf en eentje die wat ons betreft een eigen tabje verdient! Je kunt hiermee allerlei stoffen (bij voorkeur natuurlijke stoffen zoals katoen) versieren met je eigen ontwerpen. Aan de verf is een medium toegevoegd die ervoor zorgt dat hij goed hecht aan de vezels van stoffen en onder invloed van warmte (in dit geval een strijkijzer, föhn of oven) gefixeerd kan worden. Het is vrijwel altijd op waterbasis, dus penselen kun je gewoon uitspoelen met water zolang de verf nog nat is.
Vergeet trouwens leerverf en tie-dye verf niet! Leerverf lijkt op gewone textielverf, maar is wat elastischer, zodat het goed met leer mee kan bewegen. Deze hoef je niet te fixeren met warmte, maar moet wel 24 uur goed drogen voor je de geschilderde stof verder verwerkt.
Tie-dye verf lijkt niet op acrylverf en breng je dan ook niet aan met een kwast, spons of roller. Deze verf bestaat uit poeder die je oplost in (een bak) water, waar je kleding in onderdompelt of die je op kleding spuit. Het tie-dye effect komt van het opbinden van de stof, met touwtjes of elastieken, zodat de verf daar niet in kant trekken omdat de stof zo strak op elkaar gedrukt zit. Laat je de touwtjes weg, dan krijg je een egale kleur. Hiervoor wordt vaak Dylon textielverf gebruikt, die overigens ook beschikbaar is in een variant voor de wasmachine. Zo kun je bijvoorbeeld van een vaal geworden zwart shirt een diepzwart shirt maken, of een saaie witte blouse rood maken.
waar moet je op letten bij textielverf?
Zorg dat de stof op de juist manier is voorbehandeld: gewassen en gedroogd (of in het geval van leer, ontvet en droog). Als een kledingstuk nieuw is zitten er nog stijfsels of wasmiddelen in de stof, die voorkomen dat de verf goed hecht. Overigens is het om deze reden altijd een goed idee om nieuwe kleding eerst te wassen voor je het draagt, want dit zijn chemische middelen die niet altijd gezond zijn voor de huid. Oude kleding, die al een tijdje in de kast ligt, kan stoffig geworden zijn en ook dat helpt niet bij de hechting van de verf. Als je textielverf met een kwast/spons/roller aan gaat brengen, leg dan altijd een stukje karton of plastic tussen de stof die je gaat schilderen en de andere kant van het kledingstuk, om doordrukken te voorkomen. Bescherm tot slot ook de omgeving en werk bij tie-dye verven het liefste buiten.
Leerverf is dekkend en kan op echt leer, PU-leer en synthetisch leer gebruikt worden. Tie-die verf is transparant en daarom alleen geschikt voor lichtgekleurde (natuurlijke) stoffen (zoals katoen en linnen), hij hecht niet of minder op synthetische stoffen. Gewone textielverf bestaat in een variant voor lichte ondergronden en eentje voor donkere ondergronden, dus kijk eerst even welke kleur je ondergrond wordt. Bij patronen of felgekleurde ondergronden (zoals felgeel) raden we verf voor donkere ondergronden aan. Ook bij deze verf geldt dat hij minder tot niet hecht op synthetische ondergronden (hoewel dit tegenwoodig wel beter pakt dan vroeger) en elastische materialen worden zeer afgeraden.
Het fixeren van de verf gebeurt op verschillende manieren. Leerverf moet een dag drogen, maar fixeert zichzelf. Tie-dye moet soms nog verwarmd worden of een tijdje rusten voor je het wast/draagt, maar kan soms al direct gebruikt worden zodra het water verdampt is. De aanverwante Dylonverf fixeer je door zout in het water te doen en te spoelen met koud water, deze moet je vaak nog een keer of wat met gelijkgekleurde stoffen wassen, omdat er nog wat kleurstof af kan komen. Gewone textielverf fixeer je met een strijkijzer of in een oven. Het kan soms ook aan de lucht, maar dan duurt het tot wel twee weken voor het gedragen en gewassen kan worden! Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door en kijk op onze website bij het product voor meer informatie.
met textielverf schilderen
Als je wel eens met acrylverf hebt gewerkt, weet je wel wat je kunt verwachten. Een redelijk lobbige verf, die soepel uitsmeert en een egale laag afgeeft. Omdat hij op waterbasis is (net als onze andere verven voor textiel trouwens!) kun je je penselen gewoon uitspoelen met water. Verdun de verf echter niet om hem vloeibaarder te maken, want dan verdun je ook met middel wat hem zo goed laat hechten en is je printje straks in een mum van tijd uit je shirt gewassen!
tie-dye verf/verfbad
De jaren 70 roepen, ze willen hun T-shirt terug! Flower Power en tie-dye gaan hand in hand en deze nostalgische look kun je zelf thuis maken. Sommige sets bevatten spuitflesjes met poeder, waar je alleen maar wat water bij hoeft te doen. Andere verf komt in zakjes en moet je in een bakje aanmaken met water. Je kunt het daarna over de stof gieten of met een pipetje druppelen. Hoe dan ook bind je eerst de stof met een touwtje op verschillende plekken in, bijvoorbeeld door de stof eerst op te rollen of tot een rommelige bal op te proppen (de stof moet je eerst licht vochtig maken). Daarna gebruik je verschillende kleuren textielverf op de stof, welke hier en daar in elkaar over zullen lopen. Na het drogen vouw je de stof uit en komt het bonte patroon tevoorschijn! Zoals al gezegd, zul je sommige soorten daarna nog moeten fixeren met behulp van een strijkijzer/föhn of in de oven.
Deze verf is in veel gevallen ook geschikt (of juist bedoeld) voor het verven van textiel in een verfbad, om zo de stof in één keer in een andere kleur te veranderen. Houd er rekening mee dat deze verf doorgaands niet of nauwelijks dekkend is, dus de originele kleur van de stof heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Verf je een witte stof, dan zal de uiteindelijke kleur het meest overeenkomen met de kleur op de verpakking. Verf je een grijze stof, dan zal de kleur minder fel uitkomen. Verf je een andere kleur, bijvoorbeeld felgeel, dan zullen de kleuren mengen. Doe je er bijvoorbeeld blauw overheen en je krijgt een soort groene kleur. Verf je een donker gekleurde stof (of zelfs zwart), dan zul je van je kleurbad minder terugzien, maar zal je stof hoogstwaarschijnlijk wel nog donkerder worden.
leerverf
Leerverf is dekkende verf, die goed tegen een stootje kan en lekker elastisch is. Doordat hij net wat dunner is dan standaard textielverf, vloeit hij mooi uit over het leer en blijft de karakteristieke textuur van leer behouden. Dekt in principe in één keer, maar we raden aan om twee laagjes aan te brengen op plekken waar het sneller slijt, zoals in ellenbogen, of bij leer met diepe nerven.
textielstiften
Technisch gezien misschien geen verf, maar bij deze toch een honourable mention. Deze stiften, die meestal transparante inkt voor lichtgekleurde stoffen bevatten, maken het wel héél makkkelijk om tekeningen te maken op stof. Ze bestaan met dikke en dunne punten, in héél veel kleuren. Je kunt ze combineren met textielverf, zo kun je bijvoorbeeld eerst de omtrekken tekenen en daarna met verf de vlakken invullen, of juist eerst schilderen en daarna de prent omlijnen.
Wat onderscheidt de kunsten van een kind (meestal) van een volwassene? Motoriek! Een kind heeft meestal nog niet de motoriek en het inzicht om met kleine napjes of dotjes verf overweg te kunnen, dus zie je over het algemeen dat voor kinderen een groot palet of grote bus verf uit de kast wordt getrokken. Gecombineerd met grote vellen papier of afwasbare stukken plastic zorg je er zo voor dat een kind lekker kan kliederen en die motoriek kan gaan oefenen. Voor de kleinste bestaat natuurlijk vingerverf en verfsticks, waar al helemaal geen finesse meer voor nodig is. Zo heb allerlei slimme trucjes en aanpassingen om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kunst en ouders te helpen de boel betaalbaar én opruimbaar te houden.
Overigens onderscheid kinderverf zich ook nog op een andere manier, namelijk dat het vaak allerlei grappige toepassingen heeft. Zo heb je bijvoorbeeld raamverf, dat je eerst op een plastic verf schildert en als het droog is als een sticker af kunt pellen en op het raam kunt plakken. Of denk eens aan kleurboeken waar aquarelverf in geprint is, dan heb je alleen maar een penseel met water nodig om op de juiste plek de juiste kleur tevoorschijn te toveren. Of je dat nog "schilderen" kunt noemen mag je zelf invullen, maar al die goed geplaatste kleurtjes zijn voor menig ouder een verademing na die bruine smurrie die steeds maar weer verschijnt als kinderen verf mengen!
waar moet je op letten bij kinderverf?
Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de soort verf, raden we aan om kleding en ondergronden te beschermen. Vrijwel alle kinderverf is op waterbasis, maar dat wil niet zeggen dat de pigmenten geen vlekken kunnen veroorzaken. Let ook altijd op de aanbevolen minimumleeftijd. Kinderverf bevat over het algemeen standaard minder chemische goedjes dan hun volwassen variant, maar is nog altijd niet bedoeld om op te eten of langdurig contact te maken met de huid. Is een kind nog niet oud genoeg om te snappen dat ze de verf niet (steeds maar weer) in hun mond moeten steken, geef ze dan geen verf voor oudere kinderen. Een ruwe volgorde is vingerverf/verfsticks > plakkaatverf > acrylverf en andere speciale verf (zoals raamverf en porseleinverf).
kinderverf
Meestal vermelden we het in de productomschrijving, maar anders kun je op de productpagina's onder het kopje "kenmerken" vinden voor welke (minimum)leeftijd de verf geschikt is. Dus duik in de wereld van kinderverf en help je kind hun motoriek, kleurkennis en creativiteit ontwikkelen!
heel veel soorten verf
Er bestaan ontzettend veel soorten verf, ieder met hun eigen toepassingen.
maak kennis met de volgende verfsoorten
Eetbare verf (waterbasis of alcoholbasis, uiteraard bedoeld voor creaties die gegeten gaan worden. Denk hierbij ook aan kleurstoffen, waarbij bijvoorbeeld de gel-variant ook als verf gebruikt kan worden, al dan niet geholpen door een druppeltje water of alcohol om ze vloeibaarder te maken. Ze bestaan ook op oliebasis, voor chocolade. Meng het door pure cacaoboter om er verf voor chocolade van te maken!)*
Meubelverf (tegenwoordig meestal op waterbasis, droogt hard en krasvast op en lijkt verder veel op acrylverf/muurverf)
Outdoor paint (meestal op alkydbasis of terpentinebasis, omdat een buitenomgeving voor extra sterke verf vraagt. Een goed en handig voorbeeld is spuitverf)
Modelbouwverf (meestal waterbasis, maar soms ook op basis van oplosmiddelen. Deze verf is hoog gemigmenteerd en zeer vloeibaar, goed geschikt voor minuscule details op plastic of metalen miniatuurtjes)
Glas- en porseleinverf (bij ons op waterbasis, maar soms ook op basis van oplosmiddelen. Om deze verf uit te laten harden en bestand te maken tegen bijvoorbeeld wassen in een vaatwasser, moet je het geschilderde object afbakken in een huishoudoven. Meestal op ongeveer 160 graden Celcius, dus je hebt er zeker gen bijzondere oven voor nodig)
Schoolbordverf (waterbasis, een soort extra matte acrylverf die goed krasbestendig is. De matte afwerking zorgt ervoor dat de krijtjes lekker veel structuur hebben om op te pakken en de verf zelf is (na drogen) goed bestand tegen vocht. Schoonmaken met een natte doek is dus geen probleem! Zorg dat je de ondergrond goed schuurt voor je gaat verven voor een extra duurzame laag)
Tot slot heb je ook primers, zoals gesso, die helpen andere verf goed te laten hechten of de ondergrond te beschermen. En natuurlijk verf met allerlei soorten effecten, zoals metallic pigmenten, glitters, glow-in-the-dark, neonkleuren die oplichten onder een blacklight, marmerspray, sneeuwverf en nog veel meer.
*Eetbare verf/kleurstof zul je niet terugvinden via bovenstaande link, klik hier voor eetbare kleurstoffen.
- Panduro set aquarelverf - metallic - pasteltinten€ 5,99
- Winsor & Newton - gouache - 10 tubes van 12 ml€ 23,99
- van Gogh olieverf kist basic - 10 kleuren/40 ml + accessoires€ 66,85
- Panduro set acrylverf - gloss€ 29,99
- Panduro set acrylverf - mat€ 29,99
- Panduro acrylverf 12x 30 ml - kids€ 22,99
- Panduro tie-dye set€ 20,99
- Amsterdam acrylverf set - 36 stuksSpeciale prijs € 40,00 Normale prijs € 55,69
- Panduro acrylverf set - 6 stuks - glans primair€ 16,99
- Amsterdam acrylverf set - 6 stuks - parel€ 11,59
- edding 5200 permanent spray - 200 ml - mat - oudroze€ 11,39
- Tempera waterverf palet - 8 kleurtjes€ 18,99
- edding 5200 permanent spray - 200 ml - mat - rijkgoud€ 11,39
- Glow-in-the-dark verf - 85 ml€ 8,99
- Schoolbordverf - 250 ml - zwart€ 7,99
-
ondergronden
Er zijn eindeloos veel ondergronden waar je op kunt werken, helemaal afhankelijk van je stijl en het doel van het eindproduct. Maar naast allerhande materialen die je al in huis hebt, zijn er ook ondergronden die speciaal voor bepaalde soorten verf ontwikkeld zijn, of juist bedoeld zijn om met zo veel mogelijk soorten verf te kunnen combineren.
Papier is een heel veelzijdig materiaal en zeker geschikt om op te schilderen! Het handige van papier is dat je het makkelijk overal mee naar toe neemt, zodat je op locatie kunt schilderen, en dat je het na het drogen plat op kunt slaan. Fijn voor (snelle) studies en oefeningen of als je je werk in een fotolijst wilt hangen. Eigenlijk kun je met alle soorten verf wel op papier schilderen, maar het soort papier moet je (voor het beste resultaat) wel aanpassen aan de verf waar je mee gaat werken.
aquarel
Veruit de beste keuze voor aquarelverf is aquarelpapier. Dit papier bestaat uit sterk op elkaar geperste papiervezels, die goed vocht op kunnen nemen zonder te rullen of omhoog te gaan staan. Het blijft papier, dus het reageert wel op het vocht, maar vergeleken met de meeste soorten papier, houdt het zich heel goed staande. Je wilt overigens ook dat de vezels een beetje open gaan staan door het vocht, want dan kan de verf goed in het papier trekken en kun je in lagen gaan werken. De kunst is om de middenweg te vinden tussen de hoeveelheid vocht en pigment die je gebruikt, of je verf laat opdrogen voor je verder gaat of juist nat-in-nat wilt werken, etc. De keuze in papier speelt hier ook een rol in, dus zul je moeten experimenteren om een papiersoort te vinden die bij jouw stijl past.
Welke verschillen kun je verwachten? Hoe het papier reageert op het vocht kun je alleen maar testen en zal dus afhangen van je stijl. Maar een ander verschil dat je wel kunt zien (of lezen op de verpakking) is of het papier een grove of een fijne structuur heeft. Over het algemeen geldt dat voor grote of meer abstracte werken je voor een grove structuur gaat en voor kleine en/of gedetailleerde werken juist voor een fijne structuur. Meestal heeft cold pressed aquarelpapier een grovere korrel dan hot pressed, maar dit kan per merk verschillen. Voor gouache wordt meestal hot pressed papier aangeraden.
Zorg dat je aquarelpapier altijd opspant (strak vastplakken op een gladde ondergrond met behulp van schilderstape) voor je gaat werken. Zo bobbelt het papier minder, zodat de verf niet in dalen stroomt en het papier uiteindelijk weer strak opdroogt. Haal de tape na het drogen heel voorzichtig weg (houd een schuine hoek aan). Scheurt er wat papier mee af? Houd er een föhn op om de lijm losser te maken, dan gaat het een stuk makkelijker!
acrylverf
Papier voor acrylverf is dik en heeft een lichte structuur, zo schilder je makkelijk egale lagen en gaat het papier niet bobbelen van het vocht uit de verf. Ook acrylpapier heeft verschillen in structuur, dus je zult voor jezelf moeten ontdekken wat jij een fijne variant vindt!
De meest gebruikte ondergrond voor acrylverf is canvasdoek (of -board), omdat deze lekker glad is en het vocht niet uit de verf zuigt. Je zult dus merken dat acrylpapier in verhouding stroever werkt en je verf sneller "droog" aanvoelt. De meeste mensen geven om die reden de voorkeur aan canvas, maar misschien werkt het voor jouw stijl juist wel heel fijn op papier! Dat is nou net het leuke van schilderen; niets moet, alles mag en iedereen ontwikkelt zijn of haar eigen voorkeuren. Heb je acrylpapier in huis gehaald, maar bevalt zo'n zuigende ondergrond toch niet echt? Schilder dan enkele lagen gesso op het papier en laat dit drogen. Hoge kwaliteit canvasdoek is meestal ook behandeld met gesso, dus zo maak je van het papier een soort canvasdoek.
Ook acrylpapier moet je met behulp van schilderstape opspannen voor je gaat werken en na het drogen weer weghalen. Het verschil met aquarelverf is wel dat acrylverf een dikkere laag vormt, dus snijd voorzichtig langs de rand van de tape voor je het wegtrekt, zo trek je geen velletjes verf van je papier af.
olieverf
Ook voor olieverf bestaat speciaal papier, dat zich vooral onderscheidt in hoe goed het tegen olie kan. Dit papier is zo behandeld dat het de olie niet zomaar uit de verf trekt en voorkomt zo ook doordrukken, maar is toch poreus genoeg om de verf een goede hechting te bieden. Eventueel kun je het papier nog een laagje gesso geven als je een gladdere ondergrond wilt. Ook dit papier is lekker dik, om een stevige en stabiele ondergrond te bieden!
Algemeen wordt aangeraden om een schildering op papier naderhand op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld een houten paneel) te plakken. Olieverf is een dikke verf, die in de weken en maanden na het schilderen verder uithardt. Omdat papier relatief dun en flexibel is, loop je de kans dat de verf gaat scheuren bij het verplaatsen of bekijken. Een stevige ondergrond voorkomt dat je harde werk beschadigd raakt!
Over canvasdoek kunnen we wat korter zijn! De meeste doeken, zeker als ze behandeld zijn met gesso, zijn zowel voor acrylverf als voor olieverf geschikt (tenzij anders aangegeven natuurlijk). Aquarelleren wordt dan juist weer vrijwel nooit op doek gedaan. Standaard doeken zijn daar namelijk niet voor geschikt en ook gesso is niet poreus genoeg om met aquarelverf op te werken. Er bestaan wel speciale preparaten om canvasdoek geschikt te maken voor aquarelverf (meestal kun je kant-en-klaar behandelde doeken kopen), welke zorgen voor een poreus oppervlak. Maar reken er wel op dat het alsnog anders werkt dan op papier en een langere droogtijd heeft. Bovendien kun je minder in lagen werken, maar daar staat wel tegenover dat je niet vast zit aan het (meestal beperkte) formaat van papier.
Voor acrylverf en olieverf geldt dus dat je juist meestal op canvas werkt. Goed opgespannen canvas (met een stevig frame) is heel strak en daarom een solide basis om op te werken. Met als bijkomend voordeel natuurlijk dat je het schilderij daarna gelijk op kunt hangen! Als je met veel druk werkt, kan je canvasdoek tussendoor wat slapper wordt. Met behulp van spieën, die je aan de achterkant in de hoeken slaat, kun je het doek weer strakker opspannen.
Katoen of linnen? De meeste doeken zijn gemaakt van katoen, omdat dit een butgetvriendelijk materiaal is, dat toch erg stevig is en een fijne afwerking heeft. Linnen is duurder, maar wel steviger en heeft meestal een grovere structuur. Perfect voor grote schilderijen (waar in het midden automatisch minder ondersteuning is omdat het frame zo ver weg is), omdat je het strakker op kunt spannen en het minder uitrekt. Voor kleinere schilderijen of meer details is katoen juist fijn, omdat het fijner van structuur is.
Een alternatief voor gespannen canvas is canvasboard. Dit is canvas, al dan niet behandeld met gesso, dat op een kartonnen plaat is geplakt. Zo kun je kleine paneeltjes maken, die je eventueel laten nog in kunt lijsten. Ook deze zijn geschikt voor zowel acryl- als olieverf.
Je kunt ook op panelen werken, zoals platen hout of zelfs steen of metaal. Omdat deze ondergronden poreus of juist glad zijn, zijn ze meestal niet geschikt om direct op te werken. Zo loop je het risico dat vocht of olie uit de verf wordt getrokken, waardoor deze brokkelig of dof wordt. Of de verf hecht niet goed of smeert te ver uit, omdat de ondergrond geen goede structuur biedt om aan te hechten. Je kunt poreuze ondergronden behandelen met een aantal lagen standaard gesso, maar grote kans dat je het juist mooi vindt als de natuurlijke kleur van het materiaal nog zichbaar is, daar waar de verf ophoudt. Gelukkig bestaat er ook transparante gesso, zodat je het beste van beide werelden hebt! Voor metaal en andere zeer gladde ondergronden heb je speciale primers nodig (vaak een spuitbus) en helaas niet altijd beschikbaar is in een transparante variant. In plaats van primen de plek waar je gaat schilderen opschuren met een schuurpapiertje kan dan de uitkomst bieden, maar houd er rekening mee dat het geheel door verminderde hechting wel kwetsbaar is en blijft.
Een bijzondere variant van schilderen is "achter glas". Dit kan met zowel acrylverf als olieverf, maar omdat glas zo glad is, zal het altijd een kwetsbaar eindresultaat zijn. Laat dat je echter niet tegenhouden, want het is een bijzondere (en uitdagende techniek)! Je schildert hier eigenlijk in omgekeerde volgorde, want je kijkt door het glas heen naar de eerste laag van de verf. Dus je begint met de details en vult daarna aan met de grotere vlakken. Als je ooit zo'n leuk filmpje hebt gezien van "pancake art" waarbij de pannenkoek op het einde wordt omgedraaid en je de lijntjes ziet die ze in het begin hebben getrokken, zul je helemaal begrijpen hoe deze techniek werkt. Knap lastig dus, want je kunt je veel minder foutjes permitteren, maar het zorgt wel voor een bijzonder resultaat.
In veel gevallen spreken de specifieke ondergronden voor zich. Kleding en andere stof voor textielverf, serviesgoed voor porselein- en glasverf, en glas en ramen voor raamverf. Maar soms is het juist leuk om creatief om te gaan met de materialen in en om het huis. Acrylverf kan bijvoorbeeld op van alles en nog wat en hoeft niet altijd jaren goed te blijven zitten. Zo kun je heel leuk oude mandjes een nieuw kleurtje geven, surprises maken en je bullet journal van binnen en buiten versieren met acrylverf.
Met acrylverf kun je ook op stenen schilderen en zo happy stones maken, op schelpen (happy shells?), dennenappels, herfstbladeren en nog veel meer moois wat zo in de natuur te vinden is. Je kunt ook mooie sieraden maken met stukjes glas of porselein, door de randjes glad te schuren en vervolgens de stukjes te beschilderen met glas- en porseleinverf. Zo hoeft een gesneuveld bordje geen afval te worden! Verder kan een oud (vintage) kastje een bijzonder canvas bieden voor acrylverf (of zelfs olie- of aquarelverf, afhankelijk van het materiaal). Een paar laagjes vernis en het kan zo weer voor nieuw door.
-
penselen en hulpmiddelen
Je hebt je verf, je hebt je ondergronden, nu nog een manier om de boel te combineren! Daarvoor heb je de juiste penselen en eventuele andere hulpmiddelen nodig.
synthetische haren
Als je op zoek gaat naar penselen, is de kans erg groot dat je synthetische penselen tegenkomt. Deze penselen worden namelijk veruit het meest aangeboden, omdat ze veelzijdig zijn, relatief goedkoop te produceren zijn en lang meegaan. Je hoeft er niet bijzonder goed voor te zorgen (het helpt wel om er zorgvuldig mee om te gaan natuurlijk) en je kunt er met elk soort verf mee werken. Waarom zou je nog voor andere penselen gaan? Nou, omdat je voor het beste resultaat soms juist niet voor de middenweg moet gaan. Zo hebben sommige soorten penselen eigenschappen die heel goed samengaan met een bepaalde soort verf, maar die juist niet fijn zijn voor andere soorten. Daarover bij "natuurlijke haren" meer! Voor synthetische penselen geldt dat ze verfijnde haren hebben, die relatief flexibel zijn. Dat betekent dat ze vocht goed opnemen en afgeven en geen strepen trekken. Ze zijn bij uitstek geschikt voor acrylverf, hobbylak en plakkaatverf.
Er bestaan ook synthetische penselen die speciaal voor aquarelverf (en gouache) zijn. Deze hebben vaak nog ietjes dunnere haren, zodat ze nog wat flexibeler zijn en er meer plekken zijn waar water in- en uit kan vloeien. Een leuke variant hiervan zijn zogeheten waterbrushes. Dit zijn penselen met een waterreservoir in het handvat. Vul deze met water, knijp in het handvat en het water druppelt via de haren uit het penseel. Hoe harder of zachter je drukt bepaalt de hoeveelheid water die vloeit. Zo kun je makkelijk op reis met waterverf aan de slag.
natuurlijke haren
Olieverf is een pasteuze (dikke) verf en soms te dik om goed uit te smeren met een penseel met flexibele haren. Daarom worden hier meestal penselen met varkensharen voor gebruikt. Deze natuurlijke haren hebben de eigenschap olieverf goed op te nemen en af te geven, maar stijf genoeg te zijn om wat druk uit te oefenen. Zo kun je de olieverf goed uitsmeren. Voor dunnere lagen en details kun je overigens prima synthetische penselen gebruiken, of penselen met dunnere dierenharen (zoals marterhaar).
Voor aquarel geldt dat je juist een penseel wilt hebben met zeer flexibele haren, die water goed vasthouden en afgeven. Dat gaat dus al prima met synthetische penselen, maar natuurlijke haren nemen vocht nog veel beter op. Daarom geven professionals vaak de voorkeur aan hoogwaardige dierenharen, zoals wederom marterhaar. Hier hangt wel een hoger prijskaartje aan, daarom raden wij voor beginners aan om synthetische penselen te gebruiken (al dan niet specifiek bedoeld voor aquarel). Wil je eens het verschil voelen tussen synthetisch en natuurlijk haar bij aquarelverf? Probeer dan penselen met ponyhaar. Deze zijn minder verfijnd dan marterharen, maar een stuk goedkoper en ze geven langdurig water af. Mooi voor grotere ("waterige") werken, met bijvoorbeeld kleurwassingen. Probeer hetzelfde te maken met een synthetisch penseel. Merk jij het verschil?
Producenten van penselen blijven tijd en energie steken in het imiteren van natuurlijke haren, dus wees niet verbaasd als sommige professionals juist kiezen voor een synthetische variant. Deze imitaties komen steeds beter in de buurt van het echte werk, zonder de nadelen. Zo hoeven er geen dieren voor geslacht of geschoren te worden, is de kwaliteit makkelijker constant te houden en zijn synthetische penselen bovendien makkelijker om voor te zorgen.
overige hulpmiddelen
Bij schilderen denk je meestal als eerste aan penselen (wij overduidelijk ook), andere materialen zijn net zo goed heel fijn om te gebruiken in combinatie met verf. Bob Ross liet al zien dat paletmessen dynamische schilderijen opleveren, of je nou met olieverf of acrylverf werkt. Daarnaast heb je schrapers, die bepaalde effecten creëren in dikke verf, en kun je lekker snel en egaal werken met behulp van verfrollers of foam brushes. Spetter de boel onder met een spetterpenseel of spatraam, of ga juist heel methodisch te werk en zet elk puntje gericht neer met behulp van stipstokjes en een stipsjabloon. Tot slot kun je ook andersom denken en gebruikmaken van natuurlijke eigenschappen van bepaalde verfsoorten, om een effect te creëeren. Zo kun je met behulp van siliconenolie acrylverf laten "bloemen" bij een pouringschilderij en houd je met masking liquid (bijvoorbeeld in penvorm) bepaalde delen van het papier vrij van aquarelverf, omdat deze verf hier niet aan hecht.
- Houten palet met 8 penselen€ 9,99
- Panduro paletmessen - metaal - 3 stuks€ 9,99
- Zeepmes - 11x15 cm€ 5,99
- Inktroller - 75 mm€ 17,29
- Pebeo - siliconen olie - 45 ml - voor pouring€ 7,99
- Panduro foam roller - 40 mm€ 1,49
- Panduro waterbrushes - 3 maten€ 7,99
- Stipstijl stipstokjes - 7 stuks/14 maten€ 19,99
- Junior set met verschillende verf accessoires€ 5,99
- Stipstijl sjablonen - 18 maten€ 12,95
- Artist foam brush set - 5 stuks - assorti€ 3,39
- Tamponeerspons - 2 stuks - 26 mm€ 3,99
- Panduro penselen set - penselen en sponsjes€ 13,99
- Paletmes metaal€ 4,39
- Panduro spetterpenseel€ 5,99
- Ledepop - 30 cm€ 10,79
-
laat je inspireren
Er is zó veel mogelijk met verf! Of je nu mooie schilderijen wilt maken of liever bruikbare objecten versiert, met de juiste verf kun je maken wat je wilt. Neem een kijkje hieronder voor inspiratie of klik hier voor alle schilderideeën!
- een combinatie tussen borduren en schilderen
- van oude schilderijtjes nieuwe kunst
- een schilderij met een pasje
- herfstige boekenleggers
- opgefriste tuinmeubelen met edding
- happy stones voor je moestuin
- aquarel boekenleggers
- one line art
- een bont versierde tas
- een gegoten schilderij
- Bernie's mittens
- tie-dye vlaggenlijn
- een vlekkenverberger met textielverf