summer bucketlist met aquarelpotloden

wat heb je nodig?

  • Winsor & Newton aquarelpotloden
  • Aquarelpapier of een noteboek met stevig papier
  • Penselen in verschillende diktes
  • Fineliner (optioneel)
  • Potlood
  • Glaasje water

 

aan de slag

stap 1

Visualiseer wat je wilt tekenen en maak (eventueel) op een kladblaadje een schets. Je kunt hierbij foto's van internet of voorgaande vakanties gebruiken als inspiratie of gewoon tekenen wat in je opkomt. Teken het uiteindelijke ontwerp over op je aquarelpapier of schetsboek.

 

stap 2

Trek de lijnen over met fineliner als je extra definitie in je werk wilt hebben. Je kunt dit ook achterwege laten of als laatste stap doen. Houd er wel rekening mee dat je met fineliner niet makkelijk over het kleurpotlood heen kunt tekenen als deze niet verdund is met water, omdat het dan nog poederig is en de inkt van de fineliner niet goed op het papier terecht komt. 

 

stap 3

Kleur met de aquarelpotloden je tekening in. Je kunt hem helemaal inkleuren of vlakken open laten die je later met water kleur gaat geven. Hoe meer je inkleurt, hoe intenser de kleuren straks worden. Als je een iets waterige effect wilt (die wat meer lijkt op aquarel), kleur dan niet alles (dik in). 

 

stap 4

Maak je penseel nat en ga daarmee over de kleurvlakken. Je zult merken dat het kleurpoeder dat op het papier zit oplost in het water en uit zal vloeien. Blijf deze stap herhalen en meng ondertussen kleuren door elkaar. Spoel je penseel tussendoor uit om te voorkomen dat alles op het papier bruin wordt. Vind je de kleur te intens? Dan kun je ook wat kleur weghalen door het nat te maken, het penseel uit te spoelen en dezelfde plek weer natmaken en dit steeds herhalen tot je tevreden bent. Als je niet alle vlakken hebt ingekleurd kun je kleuren mengen door veel water te gebruiken en de kleur uit te spreiden en mengen op de niet ingekleurde vlakken. Oftewel: experimenteer en vind jouw stijl! 

 

stap 5

Schrijf ook een leuke titel voor je pagina en herhaal daarbij alle stappen.

 

stap 6

Laat de boel opdrogen. Je kunt het nu zo laten, of met aquarelpotlood nog een tweede laag aanbrengen. Ook leuk om een deel van de kleur niet met water aan te verdunnen, zodat je een mix van potlood en aquarelstijl hebt. Je kunt als laatste stap ook (nog een keer) met fineliner je tekening omlijnen. 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen