bakjes van klei

wat heb je nodig?

  • Zelfdrogende klei
  • Kleigereedschap
  • Roller
  • Hobbylak in kleur(en) naar keuze
  • Glazen potje (optioneel)

 

aan de slag

stap 1

Kneed wat klei los, genoeg om het potje mee te maken. Doe dit met je handen en voeg naar voorkeur wat water toe tijdens het kneden om de klei soepel te maken. Niet teveel, want dan wordt hij plakkerig. 

 

stap 2 (optioneel)

Wil je gekleurde klei? Meng er dan, druppel voor druppel, acrylverf doorheen, tot de klei de gewenste kleur heeft. 

 

stap 3

Rol een lange plak uit (je mag zelf weten hoe hoog en breed je hem maakt natuurlijk) en vouw hem rond. Dit vormt de wand van je bakje. Eventueel kun je het om een glazen potje heen rollen als je er bijvoorbeeld een vaasje van wilt maken. Klei kan veel hebben namelijk, maar tegen langdurig contact met water is het niet bestand. Bovendien is het te poreus, dus zal je bakje gaan lekken. 

 

stap 4

Rol nog een beetje klei uit en zet de cilinder erop. Gebruik de cilinder als mal om met kleigereedschap de bodem uit de plak te snijden. Haal de cilinder daarna weg, maak de randen van de bodem een beetje nat en plat je cilinder erop. Gebruik je vingers om de randen van de cilinder met de bodem te verbinden tot je een stevige verbinding hebt. 

 

stap 5

Gebruik je vinger om deukjes in de klei te maken. Het kan nodig zijn om een beetje water te gebruiken als het te stroef gaat. Je kunt ook de achterkant van een lepel of iets anders gebruiken en natuurlijk is het kleigereedschap heel handig om allerlei patronen in de verf te maken. 

 

stap 6

Laat de klei drogen. Aangezien al het vocht moet verdampen, kan dit best lang duren. Soms wel een week! Zet hem op een stukje plastic folie en zorg dat hij niet in de felle zon staat, dan kan hij barsten. 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen