vazen van lege flessen
hoe maak je..

vazen van lege flessen

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Van een saaie, nutteloze lege fles een vaas maken? Makkelijk! En nog leuk ook. Maak onze voorbeelden na of ga zelf helemaal los met je eigen fantasie om van afval iets nuttgs te maken. Acrylverf kun je mengen om nieuwe kleurtjes te maken, dus dat biedt eindeloos veel mogelijkheden!

wat heb je nodig?

  • Lege plastic flessen (schoon- en drooggemaakt)
  • Acrylverf
  • Penselen
  • Bordje of mengpalet
  • Zwarte permanent marker
  • Schuurpapiertje (eventueel)
  • Potlood (eventueel)

 

aan de slag

stap 1

Bedenk eerst wat je wilt maken en welke kleuren je daarvoor wilt gebruiken. Je kunt hiervoor eerst een schets maken en de kleuren bepalen, als dat fijn is. Zet een paar likjes van de kleuren bij elkaar op een kladblaadje of maak een klein schetsje die je alvast inkleurt zoals je straks ook op de fles gaat doen, zo zie je in één overzicht of het een mooi geheel wordt vóór je de grote vlakken van de fles gaat kleuren.

Als je al wat ervaring hebt met het combineren van kleuren of niet bang bent dat je kleuren niet bij elkaar gaan passen, kun je natuurlijk ook direct op de fles verven. 

 

stap 2 (optioneel)

Eventueel kun je de fles nog een beetje opschuren voor je hem gaat schilderen, dit zorgt ervoor dat de verf sneller en egaler pakt (zo kun je verf besparen omdat je minder lagen nodig hebt) en dat de verf er minder makkelijk afslijt. Zorg dat je de fles na het schuren goed stofvrij maakt.

 

stap 3 (optioneel)

Teken met de permanent marker of potlood een schets op de fles, als je dat fijn vindt. Houdt er rekening mee dat de zwarte inkt van de marker door sommige kleuren verf heen kan schijnen, maar dat het potlood op een niet-geschuurde fles misschien niet of nauwelijks zal pakken. Misschien zul je dus zonder schets moeten werken of eerst een basislaag van één kleur verf neer moeten zetten (stap 4), zodat je daar met het potlood op kunt tekenen voor de details.

 

stap 4

Afhankelijk van je ontwerp zul je de fles eerst in één kleur (of een paar kleurvlakken) moeten schilderen en dit goed laten drogen. Bijvoorbeeld de blauwe kleur bij de fles met de regenboog en de paarse kleur in de fles met de bloemetjes. De ene kleur dekt beter dan de andere, meestal heb je wel twee laagjes nodig voor een egaal resultaat. Laat tussendoor minstens een kwartier (liefst een uur) drogen.

 

stap 5

Versier de fles verder met illustraties en details en laat weer drogen.

 

stap 6

Maak het geheel af met lijntjes van permanent marker. Je kunt de vazen in principe gewoon schoonmaken met water en zeep, maar zorg wel dat ze niet lang kunnen weken in water en maak de buitenkant alleen schoon met de zachte kant van de spons. Niet te hard boenen en daarna met een theedoek voorzichtig afdrogen of aan de lucht laten drogen.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen