een nieuwe lamp van een oude kap
hoe maak je..

een nieuwe lamp van een oude kap

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
2 tot 6 uur
Budget:

Houd jij er ook zo van om kringloopwinkels te bezoeken of op vlooienmarkten rond te struinen? Soms kom je iets tegen met een bijzondere vorm, maar laat de afwerking wat te wensen over... Lampenkappen bijvoorbeeld! Gelukkig kun je ook gewoon de basis gebruiken en er zelf wat moois van maken.

Sommige frames worden door de stugge bekleding van de kap bij elkaar gehouden. Zorg er bij deze lampenkap dus voor dat het frame z'n vorm houdt als je de originele bekleding eraf haalt, anders wordt het heel lastig om het jute koord er omheen te wikkelen!

wat heb je nodig?

  • Frame van een lampenkap
  • Koord naar keuze
  • Lijm(pistool)
  • Schaar
  • Schuurpapiertje en ontvetter (optioneel)

 

aan de slag

stap 1

Wikkel het uiteinde van het koord om de bovenste ring van het frame en zet het uiteinde aan de binnenzijde vast met lijm. Je kunt het frame op die plek van te voren eventueel een beetje opschuren en daarna vet- en stofvrij maken met een ontvetter, dan hecht de lijm beter. 

Wij raden voor dit project een lijmpistool aan, omdat er redelijk wat trekkracht op dit beginstukje komt te staan. Als je genoeg tijd hebt om te wachten tot gewone lijm (zoals alleslijm) goed opgedroogd is, is het een prima optie. Maar als je gelijk door wilt, kun je beter voor een lijmpistool kiezen, zodat je zeker weet dat de verbinding stevig is voor je verder gaat. 

 

stap 2

Trek het koord via de buitenkant van het frame naar de onderste ring. Als je frame, net als in ons voorbeeld, ook een middelste ring (of zelfs meer) heeft, zorg dat dat hij daar altijd via de buitenkant langsgaat. 

 

stap 3

Ga om de onderste ring heen naar de binnenkant van het frame, trek het koord door naar de bovenste ring. Ga om deze ring heen weer naar buiten en terug naar beneden. Als je in het midden meer ringen hebt zitten in je frame, zorg dat dat je vanaf de onderste ring (vanaf binnen) weer naar buiten gaat om de middelste ring(en) heen, dan weer naar binnen bij de bovenste ring. Omwikkel zo het hele frame.

Zet tussendoor een aantal keer het touw vast met wat lijm, dan gaat het niet op de ring schuiven.

 

stap 4

Als je weer terug bij het begint bent, lijm dan het uiteinde weer aan de binnenkant vast aan het frame. Je kunt hierna je lampenkap aan een snoer aan het plafond hangen of er een staande lamp van maken.

 

 

zelf weten

Je kunt er zelf voor kiezen om tijdens het bekleden van het frame steeds de hele klos koord van boven naar beneden te rollen, of steeds een ruim stuk koord af te knippen en daarmee op en neer te weven. Dan moet je steeds tussendoor het uiteinde van het koord op het frame plakken met lijm en het overschot wegknippen (daarna een nieuw stuk koord afknippen). Dit wikkelt een stuk makkelijker omdat je niet zo'n grote klos hoeft af te wikkelen tijden het werken, maar het is wel wat meer werk en je verspilt iets meer garen.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen