stempels van afval
hoe maak je..

stempels van afval

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
<2 uur
Budget:

Jij dacht zeker dat de vuilnisbak de beste plek was voor jouw afval? Zeker niet! Maak stempels met overgebleven stukjes verpakking, WC rolletjes, dopjes en nog veel meer en geef jouw afval op die manier een creatief tweede leven.

wat heb je nodig?

  • Stevig papier om op te stempelen
  • Acrylverf of plakkaatverf
  • Lege WC rollen en/of keukenpapierrollen
  • Allerlei restmaterialen, zoals bubbeltjesplastic, karton, flessen en doppen, etc.
  • Hulpmiddelen zoals stukjes tuw, elastiekjes, dubbelzijdige tape/plakband en/of lijm
  • Een schoteltje voor de verf

 

stempels maken

rollen

Je kunt stempels maken die je straks gaat rollen door... rollen te gebruiken! Wikkel een keukenpapierrol in bubbeltjesplastic. Bevestig het plastic met dubbelzijdige tape of vouw een gewoon stuk plakband dubbel en bevestig het op die manier.

Je kunt ook een rol omwikkelen met een stuk golfkarton of bijvoorbeeld aluminiumfolie dat je gekreukt hebt.

Ook leuk: een stuk karton langs een rechte zijde oprollen. Karton houdt er eigenlijk niet van om opgerold te worden, dus knikt tijdens het rollen meestal een paar keer om. Vanaf de zijkant gezien is dat een interessante vorm en dus een leuke stempel. Een afdruk hiervan kun je op onze foto zien (groene rondjes).

 

platte stempels

Je kunt een mooie hartjesstempel maken door een WC rol plat te drukken en vervolgens één van de vouwlijnen voorzichtig naar binnen te duwen. Zet de vorm vast met een (aantal) touwtje(s)/elastiekje(s). Gebruik straks de open kant om mee te stempelen.

Ook leuk is het om een stukje stevig karton (bijvoorbeeld van een oude schoenendoos) te omwikkelen met touw en daar patronen mee te stempelen.

Sommig karton bestaat uit twee vellen met een gegolfd laagje ertussen. Als je één van de vellen lostrekt van de golven, houdt je een leuke platte stempel over.

Kijk eens rond je huis wat je nog meer kunt vinden om mee te stempelen. Zo hebben veel (plastic) flesjes een interessante bodem die op zichzelf al hele leuke stempels zijn! Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eierdozen en andere kartonnen verpakkingen.

 

combineren

Je kunt natuurlijk ook allerlei materialen combineren, zowel op een rol als op een plat stukje materiaal. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als je dopjes van een fles op een rol plakt en afwisselt met stukjes doorgeknipte schuursponsjes. 

 

stempelen maar!

Doe een beetje verf op een (plat) schoteltje en smeer het een beetje uit (dit kan met een penseel of sponsje, maar ook met een stukje karton). Dep je stempel erin, maak eerst een afdruk op een kladblaadje als je zeker wilt zijn dat er niet teveel verf op je stempel zit en stempel vervolgens op het stevige papier. Wisselen kleuren en stempels af om een bont geheel te maken op het papier en hang het (na het drogen) op om aan iedereen te laten zien!

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen