kleurrijke pennenbakjes van Hama

wat heb je nodig?

  • Schoongemaakt conserveblik
  • Hama kralen in verschillende kleuren
  • Borduurgaren
  • Rijgnaald

 

download

In de stappen verwijzen we naar de "peyote stitch". Hoe deze eruit ziet kun je zien door het patroon te downloaden: klik hier.

 

aan de slag

stap 1

Splijt het borduurgaren zodat je een dunner draad overhoudt (een of twee draden). Haal deze door het oog van de naald.

 

stap 2

Rijg hieraan een Hama kraaltje en ga nogmaals door het kraaltje heen om hem op de plek te houden. Rijg vervolgens een rij kralen aan de rest van het draad tot je een rij hebt die, als je hem rechtop houdt, tot minstens de helft van het conserveblik komt. Zoals je kunt zien in het patroon van de Peyote stitch (hierboven te downloaden), komen er tussen al deze kraaltjes nog kralen te zitten die je verderop toe gaat voegen. De lenge verdubbelt dus.

 

stap 3

Kijk goed naar het patroon, illustratie 2. Stel, er zitten 8 kralen op de rij die je bij stap 2 hebt geregen (waarbij de laatste kraal die je geregen hebt nummer 8 is). Rijg dan nu een negende kraal op het draad, sla kraal #8 over en rijg door kraal #7 opnieuw heen. Rijg nu een tiende kraal op het draad, sla kraal #6 over en rijg opnieuw door kraal #5 heen. Herhaal dit tot je bij kraal #1 bent aangekomen. Trek het draad vervolgens aan, zodat alle kraaltjes aansluiten (illustratie 3).

 

stap 4

Herhaal stap 3 tot je een geweven "kleedje" van Hama kralen hebt dat om het blikje past. Varieer hierbij met kleuren om patronen te maken.

De uiteindes zouden als een rits in elkaar moeten kunnen schuiven. Liever iets te strak dan te los trouwens, anders blijft de omkleding niet op het blik zitten.

 

stap 5

Rijg vervolgens enkele malen op en neer door de kralen die in elkaar schuiven, om de rijen met elkaar te verbinden en het geheel strak om het blikje te trekken.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen