geverfde shibori theedoeken
hoe maak je..

geverfde shibori theedoeken

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
>6 uur
Budget:

Met de traditionele Japanse verftechniek 'shibori' kun je prachtige batikpatronen maken door de stof te vouwen in plaats van deze met touwtjes te knopen. Japanse batik vereist iets meer precisie, maar met de Watercolour textielverf kun je gemakkelijk het shibori effect bereiken. Verf effen witte katoenen stof of oude lakens en gebruik die als basis voor allerlei projecten, zoals het maken van je eigen shopping bag. Of verf theedoeken voor een klassieke geruite handdoek met een bijzondere twist.

wat heb je nodig?

  • Textielverf in kleur naar keuze
  • Witte theedoek of stof
  • Twee kleine vierkante houten plankjes
  • Een stevige lijmklem
  • Pipetje (of: lepel/laag bakje)
  • Plastic folie
  • Handschoenen

 

bekijk de video

Panduro, ons moederbedrijf, heeft een handige instructievideo online gezet om je op weg te helpen. Hierbij gebruiken ze elastiekjes in plaats van houten plankjes en klemmen en verven ze een T-shirt. Iets toegankelijker dus, hoewel je er ook een wat lossere stijl door krijgt. Net wat je mooi vindt! Je kunt de video hier bekijken.

 

aan de slag

stap 1

Vouw de stof op als een accordeon (je houdt dan een lange, smalle strook gevouwen stof over). Zorg dat de strook stof iets breder is dan de houten plankjes en maak de randen zo strak mogelijk.

 

stap 2

Draai hem een kwartslag en vouw hem ook weer als een accordeon op, tot je een vierkant geheel hebt.

 

stap 3

Leg aan beide zijdes van de bundel stof een plankje en klem de stof er stevig tussen met de lijmklem.

 

stap 4

Bekleed je werkoppervlak met plastic en doe handschoenen aan. Gebruik een pipetje om alle zijdes van de stof te bedruppelen met textielverf. Je kunt dit ook met een lepel doen (is wel iets rommeliger) of schenk wat verf over in een laag bakje waar je alle zijdes van de stof in doopt. Masseer de verf in de randen van de stof.

 

stap 5

Haal direct daarna de plankjes van de stof af en vouw deze uit. Je kunt hem nu aan een waslijn laten drogen of, voor een zachter effect, eerst de handdoek uitspoelen met water (knijp het daarna stevig uit en hang het op om te drogen). In het laatste geval worden de vakjes minder duidelijk en zal er ook wat verf op het witte gedeelte komen. Net wat je mooi vindt!

 

variaties

Je kunt natuurlijk naar hartelust variëren met het patroon. Bijvoorbeeld door driehoekige plankjes te gebruiken en de stof driehoekig op te vouwen. Of voordat je de textielverf aanbrengt, met touwtjes om de bundel stof heen wikkelen. Als je dat stevig doet, krijg je witte lijntjes door de gekleurde randjes heen. Kijk in en om het huis voor vormen die je interessant vindt om te gebruiken voor het creëren van patronen op je stof. Veel plezier!

 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen