macramé armbandjes met schelpen
hoe maak je..

macramé armbandjes met schelpen

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
<2 uur
Budget:

Je kunt natuurlijk kralen rijgen of weven, maar armbanden kun je ook heel leuk maken door te macrameën! Met een paar leuke schelpjes erin geef je er een lekker zomers sfeertje aan.

wat heb je nodig?

  • Gewaxt koord en/of nylondraad
  • Schelpenkralen (goud in twee maten en echte schelpen)
  • Klem of plakband
  • Lijm (optioneel)

 

aan de slag

stap 1

Klem of plak een stuk koord van 80 cm vast ("koord A"). Zorg dat er een stuk van ongeveer 25 uitsteekt.

 

stap 2

Knip ook een stuk koord van 150 cm af ("koord B"), vouw hem door midden en knoop hem op de vouw bovenaan koord A (net onder de klem/het plakband). Je zou nu aan weerszijde van koord A twee koordjes moeten hebben van ongeveer 75 cm. 

 

stap 3

Nu ga je een serie "square knots" leggen met koord B. Als je deze knoop nog niet kent, raden we aan om hem op te zoeken op internet. Daar staan veel filmpjes en stap-voor-stap foto's, die veel makkelijker te volgen zijn dan tekst! De twee koordjes zullen uiteindelijk om koord A wikkelen met een decoratieve serie knopen. Wij raden ongeveer 5 slagen aan, maar voor een groter armbandje kun je nog wat langer doorknopen. Aan het einde ga je nog een stukje op deze manier knopen, dus je kunt daar ook nog wat extra slagen toevoegen als het nodig is.

 

stap 4

Rijg nu een gouden of naturel schelp op de koordjes en leg daarna weer een paar square knots voor je de volgende kraal erop rijgt.

 

stap 5

Als je blij bent met de hoeveelheid kraaltjes die er op de armband zit kun je je het armbandje afwerken. Leg weer 5 slagen met de square knot en leg een paar gewone knoopjes om het draad vast te zetten. Knip de losse uiteindes van koord B af, laat het binnenste draadje (koord A) lang. Je kunt met wat lijm (of als je nylondraad gebuikt: een vlammetje) het einde van de twee stukjes square knots netjes afwerken en extra stevig vastzetten. Let bij nylondraad wel op dat je niet per ongeluk het draadje in het midden eraf brandt, want die heb je nog nodig!

 

stap 6

Nu komt iets extra leuks: zorgen dat je het bandje tussendoor groter en kleine kunt maken zonder sluiting of knopjes lospeuteren! Je gaat een "sliding knot clasp" maken. Knip een stukje gewaxt koord van ongeveer 30 cm af ("koord C"). Haal de klem/het plakband los en pak de twee uiteindes van koord A vast. Leg de deze parallel langs elkaar, zodat het een cirkel met uitsteeksels vormt. Leg koord C onder de twee draadjes en leg een aantal square knots om de draadjes heen, waarmee je ze bij elkaar bindt. Uiteindelijk moeten de twee uiteindes aan weerszijde van het stukje geknoopte koord C uitsteken, zodat je eraan kunt trekken om het bandje strakker of losser te maken. Leg net zo veel square knots als nodig om het bandje een mooi formaat te maken en trek deze knopen stevig aan. Je moet de uiteindes nog wel kunnen schuiven, maar ze moeten niet makkelijk los kunnen schieten. 

 

stap 7

Ook nu kun je de uiteindes van koord C afknippen en wegwerken met lijm of een vlammetje (net als bij stap 5). Pas hierbij ook weer goed op dat je niet de uiteindes van koord A eraf brandt of ze vastplakt met lijm, want dan kunnen ze niet meer schuiven. Bind tot slot op de gewenste hoogte nog een klein gouden schelpje aan de uiteindes om ze mooi af te werken (laat een stukje tussen de schelp en de sliding knot clasp vrij zodat je het bandje nog groter kunt maken, en knip overtollig draad af.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen