geruit tie-dye shirt

wat heb je nodig?

  • Textielverf in kleur(en) naar keuze
  • Wit T-shirt
  • Twee kleine vierkante houten plankjes
  • Een of meer stevige lijmklem(men)
  • Pipetje (of: lepel/laag bakje)
  • Plastic folie
  • Handschoenen

 

bekijk de video

Panduro, ons moederbedrijf, heeft een handige instructievideo online gezet om je op weg te helpen. Hierbij gebruiken ze elastiekjes in plaats van houten plankjes en klemmen. Iets toegankelijker dus, hoewel je er ook een wat lossere stijl door krijgt. Net wat je mooi vindt! Je kunt de video hier bekijken.

 

aan de slag

stap 1

Zorg dat het T-shirt gewassen is (zonder wasmiddel of -verzachter). Je kunt met een vochtig of met een droog T-shirt verder gaan. Bij een vochtig T-shirt lopen de kleuren verder uit en in elkaar over, bij een droog T-shirt krijg je scherpere randen en iets fellere kleuren.

Vouw het T-shirt op als een accordeon (je houdt dan een lange, smalle strook gevouwen stof over). Zorg dat de strook stof iets breder is dan de houten plankjes en maak de randen zo strak mogelijk. Zorg ook dat de mouwen naar binnen gevouwen zitten.

 

stap 2

Draai hem een kwartslag en vouw hem ook weer als een accordeon op, tot je een vierkant geheel hebt.

 

stap 3

Leg aan beide zijdes van de bundel stof een plankje en klem de stof er stevig tussen met de lijmklem(men).

 

stap 4

Bekleed je werkoppervlak met plastic en doe handschoenen aan. Gebruik een pipetje om alle zijdes van de stof te bedruppelen met textielverf. Je kunt dit ook met een lepel doen (is wel iets rommeliger) of schenk wat verf over in een laag bakje waar je alle zijdes van de stof in doopt. Masseer de verf met je handen in de randen van de stof.

 

stap 5

Haal de plankjes van de stof en druppel in het midden (aan beide zijdes van de bundel) een andere kleur textielverf en masseer dit weer in de stof. Pas op dat de twee kleuren niet teveel mengen (tenzij je dit wilt natuurlijk, dat kan ook erg mooi zijn).

 

stap 6

Vouw de stof uit. Je kunt hem nu aan een waslijn laten drogen of, voor een zachter effect, eerst het shirt uitspoelen met water (knijp het daarna stevig uit en hang het op om te drogen). In het laatste geval worden de vakjes minder duidelijk en de kleuren zachter. Net wat je mooi vindt!

 

variaties

Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met het patroon. Bijvoorbeeld door driehoekige plankjes te gebruiken en de stof driehoekig op te vouwen. Of voordat je de textielverf aanbrengt, met touwtjes om de bundel stof heen wikkelen in plaats van de plankjes. Als je dat stevig doet, krijg je witte lijntjes door de gekleurde randjes heen. Kijk in en om het huis voor vormen die je interessant vindt om te gebruiken voor het creëren van patronen op je stof. Veel plezier!

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen