een hashtag
hoe maak je..

een hashtag

moeilijkheid:
Gemiddeld
Tijd:
<2 uur
Budget:

Ken jij iemand die dag en nacht op social media zit? #maakdezesurprise #pakjesavond #sinterklaaskapoentje

Let op: aantallen moet je zelf aanpassen voor je de bestelling plaatst!

wat heb je nodig?

  • Foamboard 50x70 cm - zwart (2x*)
  • Karton 50x70 cm - 1 mm
  • Afbreekmesje
  • Snijliniaal
  • Schaar
  • Potlood

*De vorm komt precies uit met twee foamboards, maar we raden aan een derde te halen als je bang bent dat je het niet netjes uitkomt.

 

aan de slag

stap 1

Knip uit 1 mm karton een strook van 8x70 cm uit. Gebruik deze strook straks als mal om een raster op het zwarte foamboard uit te tekenen (zie stap 2 en 3). 

Je uiteindelijke vorm gaat ongeveer 45x45 cm groot zijn, dus er is op het foamboard niet heel veel marge langs de korte kant (5 cm). Netjes werken dus! Je mag de lijnen van het raster dat je gaat tekenen veel te lang maken, je knipt de vorm later pas op maat.

 

stap 2

Leg één stuk foamboard zo voor je dat hij breed ligt (dus breedte 70 cm, hoogte 50 cm). Leg je strook karton een beetje schuin op het foamboard, waarbij je zorgt dat hij op 2 cm afstand van de linker onderhoek zit. De strook moet naar rechts hellen, probeer hierbij de vorm net zo schuin te laten lopen als in onze foto. Laat de strook boven en onder buiten het foamboard uitsteken en trek vervolgens de linker- en rechterrand over op het foamboard. 

Verschuif de strook 8 cm naar rechts, zodat hij met de linkerrand aansluit aan de rechterlijn die je net hebt getekend en trek de rechterrand van de strook weer over. Herhaal dit nog 2 keer, zodat je uiteindelijk 4 schuine lijnen hebt met steeds 8 cm afstand ertussen. 

 

stap 3

Draai het foamboard een kwartslag met de klok mee en leg de strook op 9 cm van de (nu) linker bovenhoek schuin op het foamboard. Laat aan de bovenkant de strook weer een stukje uitsteken, zodat beide lijnen tot aan de bovenrand zullen lopen. Probeer wederom dezelfde schuinte aan te houden en laat de strook weer naar rechts hellen. Je kunt hierbij de korte zijdes van de strook als hulpje gebruiken, deze moet namelijk parallel lopen aan de bij stap 2 getekende lijnen.

Trek de randen van de strook weer over, verschuif 8 cm naar rechts, teken de rechterlijn en herhaal nog 2 keer. Je hebt nu 4 lijnen getekend met 8 cm afstand ertussen, die haaks staan op de lijnen van stap 2.

 

stap 4

Kijk nu goed naar het plaatje en teken langs de lijnen van het raster de vorm van de hashtag uit. Als het goed is heb je in het midden een vierkantje (als je de vorm schuin houdt) van 8x8 cm en zijn de ruimtes tussen de "pootjes" ook 8 cm breed.

Snijd de vorm uit, waarbij je ook 8 cm aanhoudt voor de lengte van de pootjes. Let erop dat je deze schuin afsnijdt (parallel aan de lijnen van de stroken die er haaks op staan). 

 

stap 5

Trek de vorm over op het tweede stuk foamboard en snijd uit.

 

stap 6 

Snijd banen van ongeveer 5 cm breed uit de rest van het foamboard. 

Gebruik ze op één van de hashtag-vormen om een muurtje langs de hele rand te bouwen en vast te plakken (je deelt hiervoor de stroken op in stukjes). Stop je cadeautje in het "bakje" en plak de andere hashtag-vorm erbovenop om de surprise af te maken.

 

goed om te weten

Sommige alleslijmen bevatten meer oplosstoffen dan andere en het schuim van het foamboard kan daardoor oplossen! Test het bij twijfel eerst even op een reststukje foamboard, waabij je de lijm op het schuim smeert en een uur wacht. Onze alleslijm en sneldrogende hobbylijm zijn veilig voor foamboard en piepschuim.

 

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen