een "ice-dye" dekbedovertrek
hoe maak je..

een "ice-dye" dekbedovertrek

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
>6 uur
Budget:

Zelf tie-dyen is super leuk! Het wordt nóg leuker met de "ice-dye" techniek, waarbij je ijsklontjes gebruikt om de kleurstof te verspreiden. Dit dekbed is super leuk voor mama om het ontbijt op bed helemaal af te maken.

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

wat heb je nodig?

  • Dekbedovertrek van katoen (wit of hele lichte kleur)
  • Tie-dye verf in 1 of meer kleuren
  • Pipetjes (optioneel, afhankelijk van de verf)
  • Héél veel ijsklontjes (1 tot 2 kilozakken)
  • Een groot rek of een aantal bamboe stokken
  • Een grote teil als druipbak
  • Het liefst een buitenruimte, in verband met eventuele vlekken
  • Waslijn
  • Strijkijzer (stoomstand uit!) en strijkplank of een oven
  • Wasmachine

 

aan de slag

stap 1

We raden aan om een nieuwe dekbedovertrekset eerste te wassen en om te spoelen, zodat er zéker geen wasmiddelen en stijfsels meer inzitten. Zo kan de verf straks goed aan de vezel hechten. Is hij al vaker gewassen? Spoel hem dan met de hand goed uit. Hoe dan ook, moet je als eerste stap je dekbedovertrek vochtig (niet druipend nat) maken.

 

stap 2

Zet de teil en druiprek klaar (of plaats bamboestokken op de rand van de teil om een tijdelijk rek te maken). Frommel je dekbed (en eventueel kussenslopen) op zodat je een gelaagd en gekreukeld pak stof heb dat op het rek kan liggen. Het water van de smeltende ijsklontjes moet straks in de teil vallen, dus zorg dat het dekbed netjes binnen de opening past. Hoe kleiner je het pakketje maakt, hoe meer nuance en details je straks in het design krijgt. Als je pakket vrij plat en breed is, heb je straks grotere, lichtere kleurvlakken (dit hebben wij gedaan).

 

stap 3

Leg een goede laag ijsklontjes op je pakket stof (bij een "dik" pakket, kun je eerst ook wat ijsklontjes tussen de lagen verstoppen).

 

stap 4

Als je poederverf gebruikt, volg dan de aanwijzingen op de verpakking om er vloeibare verf van te maken. Spuit met pipetjes op de bovenste laag ijsklontjes een heleboel tie-dye verf. Je zult uiteraard geen pipetje nodig hebben als de verf in een spuitflesje zit. De kleur wordt straks flinkt verdund door de ijsklontjes, dus wees niet te zuinig. Ga jij voor 1 kleur of meerdere kleuren? Laat de ijsklontjes smelten, zodat de verf in de stof kan trekken en door kan vloeien naar de onderste lagen. 

 

stap 5

Als al het ijs gesmolten is en het meeste water onderuit weggelekt is, kun je het dekbed uit elkaar vouwen. Tevreden over het resultaat? Je kunt op dit punt nog lichtjes corrigeren door bijvoorbeeld de boel weer op te frommelen en een paar mokken water door de stof te laten gaan om kleur licht te verdunnen of juist meer kleur toe te voegen met extra ijs en tie-dye verf. Laat hem in beide gevallen weer goed uitlekken voor je hem uitvouwt. Hang het dekbed daarna aan de waslijn en laat het goed drogen. Je kunt op dit punt ook nog met (bijvoorbeeld) de achterkant van bestek een paar druppels onverdunde verf op je dekbed spatten voor een speels effect en meer contrast. Wel even opletten dat je niet de muren onderspettert!

 

stap 6

Een noodzakelijke, maar niet echt leuke stap... strijken! Strijk het hele dekbed met een strijkijzer op katoenstand om de verf te fixeren. Heb je daar niet zo'n zin in? Dan kan het dekbed ook in een oven op 150 °C gefixeerd worden (ongeveer 5-10 minuten). Let wel op, want katoen is brandbaar, dus nooit weglopen tijdens het fixeren.

 

stap 7

Was je dekbed nu zonder andere kleding of stoffen (behalve de kussenslopen als je die ook geverfd hebt) in een kort programma op maximaal 40°C met een beetje wasmiddel en laat weer drogen. En dan natuurlijk even het bed opdekken en een heerlijk ontbijt op bed maken!

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen