mok met voorletter
hoe maak je..

mok met voorletter

moeilijkheid:
Makkelijk
Tijd:
>6 uur
Budget:

Een persoonlijk versierde mok is makkelijker gemaakt dan je denkt! De eerste letter van een voornaam groot en leuk versierd op een mok is heel leuk om te krijgen. Je kunt ook de rest van de mok nog versieren om hem extra feestelijk te maken en als het lukt kun je natuurlijk altijd de hele naam tekenen!

wat heb je nodig?

  • Glas- en porseleinpennen in verschillende kleuren
  • Mok
  • Ontvettingsmiddel (bijvoorbeeld alcohol)
  • Printje van de letter(s)
  • Schaar
  • Oven die op 160 °C kan

 

aan de slag

stap 1

Typ op de computer een of meer letters in een leuk lettertype en een fijn formaat en print deze. Knip de letter(s) daarna uit.

 

stap 2

Ontvet het servies dat je gaat versieren. Doe dit niet met afwasmiddel (dit laat gek genoeg zelf ook een microscopisch dun, vettig laagje achter), maar bijvoorbeeld met ammoniakwater of alcohol. Laat aan de lucht drogen.

 

stap 3

Schud de pennen die je gaat gebruiken een minuut goed door elkaar (je moet het balletje horen tikken) en druk bij het eerste gebruik de punt op een kladblaadje (voorzichtig, herhaaldelijk) in. Er zit een pompsysteempje in, die bij het indrukken ervoor zorgt dat de inkt in de punt zal vloeien.

 

stap 4

Leg de uitgeknipte letter op de plek waar hij op de mok moet komen. Je kunt hem vastplakken, maar op de plek waar het pakbandje zit kun je dan niet tekenen. Je kunt ook een rolletje maken van plakband en hiermee een soort dubbelzijdig tape maken om de letter tijdelijk op z'n plaats te houden. Teken nu met een porseleinpen de omtrek van de letter en haal het printje eraf.

 

stap 5

Versier de binnenkant van de letter door hem met andere kleurtjes in te kleuren. Je kunt natuurlijk ook leuke tekeningetjes om de letter heen tekenen. Laat de mok hierna goed drogen en minstens 4 uur uitharden voor je verder gaat naar stap 6.

 

stap 6

Zet je servies in een koude oven en stel de temperatuur in op 160 °C. Als de oven op temperatuur is zet je de timer op 90 minuten en laat je het servies in die tijd afbakken. Laat het servies na afloop met de oven mee afkoelen. Als je deze stappen volgt, hoef je niet bang te zijn dat je servies barst omdat het "schrikt" van een plotselinge koude of warme stroom lucht.

De product(en) zijn toegevoegd aan je winkelwagen